Ana Sayfa Manşet Tenkil Müzesi’nin ilk sergisi Brüksel’de açıldı

Tenkil Müzesi’nin ilk sergisi Brüksel’de açıldı

Tr724 HABER MERKEZİ | BRÜKSEL

Özellikle 15 Temmuz sonrası OHAL döneminde yaşanan insan hakları ihlalleri, işkenceler, ölümler ve adam kaçırma gibi mağduriyetleri gözler önüne seren Tenkil Müzesi’nin ilk gösterimi Brüksel’de yapıldı.

Uluslararası Gazeteciler ile İnsan Hak ve Özgürlükleri İnsiyatifi tarafından oluşturulan müzenin ilk gösterimine Fedactio adlı organizasyon ev sahipliği yapıyor.

Tenkil Müzesi önce tenkilmuseum.com adlı bir internet sitesi ile kendini duyurdu. Müze, adını “Düşman veya zararlı kimseleri topluca ortadan kaldırma”, “Herkese ibret olacak bir ceza verme” ve “Uzaklaştırma” anlamlarında kullanılan ve soykırım yerine kullanabilen “Tenkil” sözcüğünden alıyor. Son yıllarda yaşanan zulümleri kayda geçirmek, târihe mâl etmek ve bu konuda duyarlık oluşturmak için kurulan müzede, Türkiye’de insan hakları ihlallerine uğrayanların hatıraları, eşyaları sergileniyor.

Düzenlenen resepsiyonla sunumu yapılan müzede https://tenkilmuseum.com/hikayeler/” linkinde yer alan objeler ziyarete açıldı. Programa 3 çocuğuyla Meriç’i geçerek, Yunanistan’da kalp krizi geçirip vefat eden Esma Uludağ’ın eşi Mehmet Ali Uludağ ve iki yıl hapis yatan, hücrede kalıp işkence gören Zaman gazetesi yayın editörü İbrahim Karayegen katıldı ve yaşadıklarını ziyaretçilerle paylaştı. Müze, 24 Mart akşamına kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.

Meriç’ten geçenlerin gönderdikleri bazı giyim eşyaları

Hapishanlerdeki mağdurlara, çocuklarının gönderdikleri mektup ve resimler

El emeği duvar saatleri

Hapishanelere oyuncak sokulmadığı için, mahkumların koğuşta sıkılan bebekler ve çocuklar için sınırlı malzemelerle yaptıkları oyuncaklar.

Bu unutulmaz fotoğraf zulmün sembolü olarak kayıtlara geçmişti. KHK’yla ihraç edilen Esma Uludağ 3 çocuğuyla Meriç’i geçerek, Yunanistan’da aile birleşimi için beklemeye başlamış fakat bir süre sonra önce felç daha sonra kalp krizi geçirerek vefat etmişti. Eşi Mehmet Ali Uludağ bu fotografta yer alan giyim eşyalarının müzeye hediye etti. Müzede ilgi çeken bölümlerden biri de bu hatıralar oldu.


Müzede işkence görmüş mağdurlara ait kanlı giyim eşyaları da yer alıyor. Ayrıca işkence altında vefat eden mağdurlara ait gözlük ve saatler yer alıyor.


Gözaltında işkence ile öldürülen öğretmen Gökhan Açıkkolu’nun kırılan gözlüğü de Tenkil Müzesi’nde sergileniyor.

HENÜZ YORUM YOK