Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün “Bütün amacımız tutuklu ve hükümlülere kitaplar sağlayıp onları okumaya teşvik etmektir. Bu konuda çalışmalarımız var” açıklaması sözde kaldı.
Sözcü yazarı Emin Çölaçan’a konuşan Gül, cezaevlerinde kitap okumayı artırmak için çalışmalarının bulunduğunu söyleyerek, “Örneğin Aliağa Cezaevi kütüphanesinde 4900 kitap olduğunu öğrendim. Sözünü ettiğiniz kampanya konusunda arkadaşlarıma talimat veririm, bu işin nasıl yapılacağını belirlesinler…” ifadelerini kullanmıştı.
Fakat cezaevlerinde bırakın kitap vermeyi Kur’an-ı Kerim ve Cevşen bulunmasında bile sıkıntılar yaşanıyor. Twitter’den bunu bir örnekle paylaşan @hsn_geylani isimli hesap, “Cezaevlerinde kitap okumayı artıracaklarmış:) tam 2 ay boyunca 1 adet kuran 28 kişi arasında paylaşılıyordu. Baktık olacak değil kağıda Fetih suresini yazmıştık. Bu chp döneminde değil muhafazakar, dindar parti olduğunu iddaa eden akp döneminde oldu…” dedi.
El yazması cevşen👍
Sene 2016…. pic.twitter.com/GPHfLHbCLb
— Sermest….🦋 (@SermestElif) October 19, 2019
Farklı bir hesap ise yeterli sayıda bulunamayınca Cevşen’in de el yazmasıyla çoğaltıldığını ifade etti.
Cezaevlerinde kitap kotaları var
Gazeteçi Ece Sevim Öztürk ise tutukluluğu süresinde cezaevlerindeki kitap kotalarını yazdı.
“Amacınız okumayı teşvik etmekse neden kitap sınırı koyuyorsunuz?” diye soran Öztürk, “Ben yaptığım haberlerden dolayı cezaevindeyken örgüte göre kitap kotası ayrımı yapılıyordu.” dedi. Öztürk’ün verdiği bilgilere göre, Hizmet Hareketi’nden dolayı içeride olanlara 5, PKK, MLKP, DHKPC davalarında içeride olanlara 15, normal adli suçluların ise 35 kitap hakkı vardı.
Amacınız okumayı teşvik etmekse neden kitap sınırı koyuyorsunuz?
Ben yaptığım haberlerden dolayı cezaevindeyken örgüte göre kitap kotası ayrımı yapılıyordu.
Tutuklanılan örgüt | Kitap Hakkı Sayısı:
FETÖ | 5
PKK, MLKP, DHKPC | 15
ADLİ SUÇ | 35 https://t.co/HSzUeyxqyn— Ece Sevim Öztürk (@ecesevimozturk) October 19, 2019