Tek kişilik hücrede tutulan yüzde 98 engelli Serdal Yıldırım: Ha bugün ölmüşüm ha yarın

Adli Tıp Kurumu’nun ‘tek başına kalamaz’ raporu verdiği yüzde 98 engelli Serdal Yıldırım isimli hükümlü Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulduğu ortaya çıktı.

AİLESİNDEN UZAKTAKİ CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Cezaevine girmeden önce trafik kazası geçiren Yıldırım’ın belden aşağısı felçli. Yıldırım’ın tüm bakımlarını annesi yapıyordu. Yıldırım, ‘Örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandı. 29.01.2016 tarihinde Mardin Sulh Ceza Hakimliği’nce sağlık nedenleri ile tahliye edildi. Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 31.05.2016 tarihinde hakkında ‘örgüt üyesi’ olduğu gerekçesi ile 9 yıl ceza verildi. Cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı. Cezasının onanması ile 2019 Ocak ayında Mardin E Tipi Cezaevi’ne konuldu. Yıldırım daha sonra ailesinden yüzlerce kilometre uzaklıktaki Metris Cezaevi’ne gönderildi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURU YAPILACAK

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Yıldırım’a, Adli Tıp Kurumu tarafından ‘kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz’ raporu verildi. Ancak rapora rağmen Yıldırım’ın, infaz erteleme başvurusu mahkeme tarafından reddedildi. Buna gerekçe olarak da Yıldırım’ın tutuklandığı kentteki emniyet müdürlüğünün ‘toplum güvenliğini tehlikeye düşürecek’ dediği raporu gösterildi. Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin infazın durdurulması talebinin reddini onaylamasıyla birlikte gözler Anayasa Mahkemesi’ne çevrildi. Yıldırım’ın avukatı infazın durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Yüksek mahkemeden açıklanacak karar cezaevlerinde kalan ve tek başına hayatını idame ettiremeyen birçok mahpus için de emsal olacak.

”FERYADIMI DUYURAMIYORUM”

Yıldırım’a cezaevinde en büyük desteği veren koğuş arkadaşı korona virüsü şüphesiyle başka bir yere alındı. Yıldırım da ailesinin anlattığına göre şu an tek başına bir hücrede tutuluyor. Yıldırım’ın annesi Fatma Izdırap oğluyla yaptıkları son görüşmeyi şu sözlerle anlatıyor: “Oğlum hiç iyi değildi. Özellikle son bir yıldır hastalığı çok ilerledi. Enfeksiyon kapmış. Ameliyat olması lazım ama ameliyat da olamıyor. Virüs nedeniyle 8 ay boyunca oğlumu görmeye gidemedim. Bana telefonla, ‘Ha bugün ölmüşüm ha yarın… Kendini yorma’ dedi. Gece gündüz ağlıyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Onsuz dayanamıyorum. Oğlum o hücrede tek başına hiçbir ihtiyacını karşılayamaz. Oğlum evdeyken ben onun başını yıkıyordum, elbiselerini giydiriyordum… Şimdi ne yapar ne yer, nasıl yaşar? Bu soruları ona sorduğumda, ‘Annem üzülür’ düşüncesiyle yanıt vermiyor. Yutkunamıyorum, sesim çıkmıyor, feryadımı duyuramıyorum! Lütfen oğlumu yanıma gönderin.”

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’na soru önergesi verdi. Koçyiğit, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları sordu:

1 – Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan Serdal Yıldırım hakkında Mardin Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen toplum açısından tehlike oluşturacağı gerekçesinin anlamı nedir? Hiçbir somut gerekçe sunulmadan ‘çevrede ve arşiv kayıtlarımız üzerinden yapılan araştırmalar’ denilerek başvurunun reddedilmesi yaşam hakkı ihlaline sebep değil midir?

2 – Serdal Yıldırım hakkında Adli Tıp Kurumu’nda karara bağlanan hayatını yalnız idame ettiremeyeceği hususu neden uygulanmamaktadır? Adli Tıp Kurumunca düzenlenen raporların savcılıklarca kabul görülmemesinin nedeni nedir?

3 – Adli Tıp Kurumunun 3. İhtisas Dairesince 07.02.2019 tarihinde hazırlanan ve sonuç kısmında “d- 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16/6 maddesi kapsamında değerlendirildiği, hayatını yalnız idame ettiremeyeceği, ayrıca maddede sözü geçen ‘toplum güvenliği açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağı’ değerlendirmesinin adli bir konu olmadığı oy birliği ile mütalaa olunmuştur.” denilmişken Mardin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturacağının karara alınmasındaki yasal dayanak nedir?

4 – Serdal Yıldırım ve Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan diğer hasta mahpusların bakımları konusunda Bakanlığınızca alınan bir önlem bulunmakta mıdır?

5 – Ceza İnfaz Kanunu kapsamında ağır hastalık durumlarında infaz ertelemesi mümkün kılınmış iken Serdal Yıldırım neden bu kapsama alınmamaktadır?

6 – Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na inceleme yapmak amacıyla bağımsız heyetler en son ne zaman inceleme başvurusunda bulunmuştur?

7 – Bağımsız heyetlerin inceleme başvuruları sonucunda hasta mahpuslar hakkında elde edilen bir sonuç var mıdır?

8 – Hastaneye yatırılması gereken insanları hapishanede tutmanın bir yolu olarak icat edilmiş R Tipi hapishane modelinin kendisi sizce amacına ulaşmış mıdır?

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin