Ana Sayfa Güncel Taze veya bozuk et hakkında bilinmesi gerekenler

Taze veya bozuk et hakkında bilinmesi gerekenler

Kurban bayramına bir haftadan az bir süre kaldı. Bayram vesilesi ile Türkiye’de normalde kırmızı et tüketemeyen bir çok aileni mutfağına da et girecek. Yaz döneminde en önemli konulardan birisi etin tazeliğini muhafaza edebilmek.

Et, vücutta kan yapmaya yarayan, bağışıklık sistemini düzene sokan ve kemik gelişiminde katkı sağlayan bir besin. Fazla tüketimi kolestrole sebep oluyor. O yüzden yağsız et seçimi oldukça sağlıklı bir seçim olacaktır.

Peki, etin tazeliği veya bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bozuk eti anlamanın püf noktaları nelerdir?

İşte, bozuk veya taze et hakkında bilinmesi gerekenler: 

– Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda eti kesinlikle  tüketmeyiniz.

– Parlak bir görünüme sahip olan taze et, elde yapışkan bir his bırakıyorsa bozulmaya yüz tutmuş anlamına gelir. Taze et dokunduğunuz taktirde elinize yapışmaz.

– Taze et diri ve yumuşak olur, piştikten sonra ağızda kolay dağılır ve kolay dilimlenir. Bu şekilde olmayan etler kesinlikle tüketilmemelidir.

– Kırmızı et, bakterilerin ürememesi için soğuk tutulmalıdır. Buzluktan başka bir ortamda bekletilen etler çabucak bozulma problemi yaşayacaktır. 

– Kuşbaşı ve biftek buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklanabilir. Kıyma ve sakatat buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Pişmiş et veya et yemekleri buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.

– Buzluktan yiyeceğiniz miktarda et parçası çıkarın. Bu sebeple, bozulmaması açısından eti bütünüyle koymak yerine parçalar halinde buzluğa yerleştirebilirsiniz. 

– Taze et ve bazı et ürünlerine uygulanan başlıca muhafaza yöntemleri: Soğutma ve dondurma, ısıtma ve ısıl işlemi uygulama, kurutma ve konsantre etme, fermantasyon, ışınlama ve kimyasal maddeler kullanma olmaktadır.

– Etlerin, lezzet geliştirme, renk oluşturma ve dayanma süresini uzatmak için etlere tuz, sodyum nitrat ve nitrit, şeker, sodyum askorbat, askorbik asit, alkali fosfatlar, baharatlar ve lezzetlendiriciler katılmalıdır.

1 YORUM

  1. Asli
    "Fazla tüketimi kolestrole sebep oluyor. O yüzden yağsız et seçimi oldukça sağlıklı bir seçim olacaktır" bu cumlenin ne kadar icyağinin cope atilmasina sebep oldugunu bir düşünün. Kalp ve damar sagliği icin iç yagi tuketmek gerekiyor. Yani eti tabir yerinde ise yaginda yüzdüreceksin. Insan vücudu için hayvansal yağlar çok değerli. Yağin fazlasini eritip biraz kaynatip bir tepsiye suzersek soguduktan sonra beyaz helva kivaminda corbalara yemeklere katabileceginiz bir yag elde edersiniz. Onu tarhanaya katip bir deneyin. Bilen bilir. Benden demesi.