Tamam ağrınızı kesiyor da!…

Reçetesiz olarak, “tavsiye” ile ağrı kesici ilaç kullanıyorsanız bundan vazgeçin. Tedavi etmesinin yanı sıra ağrıları azaltarak hastanın yaşam konforunu sağlayan ağrı kesicilerin gelişigüzel kullanımı önemli yan etkilere yol açıyor. Ağrı kesiciler, enflamasyonu ve iltihabı kesiyor. Dolayısıyla özellikle ödemi ve iltihabı gidermek, şişlikleri azaltmak, eklem hareketlerini rahatlatmak için çok yaygın olarak kullanılıyor. Ağrı kesiciler bu rahatlığı sağlarken sindirim sistemi üzerinde ciddi sıkıntılara sebep olabilmektedir. Hastalarda kanama, ülser gelişimi, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, cilt döküntüleri gibi yan etkileri olabiliyor.

Kimi hastalar hassas olduğundan ağrı kesicilere çok hızlı reaksiyon gösterirken kimisinde yan etkiler uzun süre kullanımda ortaya çıkar. Genellikle yüksek dozda ve kronik kullanımda yan etkiler daha çok görülüyor. Bu sebeple mümkün olan en düşük dozu kullanmakta fayda var. Hasta, ilacı doktor tavsiyesi ile alsa da; doktora, ilaçla ilgili yan etkileri, kendisinde gözlediklerini, sindirim sistemi veya vücudundaki değişiklikleri, varsa diğer hastalıklarını mutlaka anlatmalıdır.

Kadınlar daha bilinçsiz kullanıyor

Araştırmalar, ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımının kadınlarda daha fazla olduğunu gösteriyor. Ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımı en çok adet döneminde yaşadıkları ağrılar sebebiyle kadınlarda görülüyor.

Peki ne yapmalı? Uzmanların tavsiyeleri şöyle: Her ilacın mutlaka yan etkileri vardır. Burada amaç hastalığı tedavi ederken, mümkün olduğunca yan etkileri ortadan kaldırmak veya azaltmaktır. Ağrı kesici yan etki yapıyor diye ilacı kesmek de doğru bir yaklaşım değildir. Bunun yerine doktor kontrolünde doz azaltılabilir, alternatif ilaçlara başvurulabilir.

Ağrı kesici kullanımında şu kişiler daha dikkatli olmalı:

  • İleri yaş grubundaki hastalar
  • Çocuklar
  • Siroz hastalığı olanlar, siroza bağlı portal hipertansiyon hastalığı olanlar
  • Böbrek, Kalp ve kronik karaciğer hastaları
  • Mide ve on iki parmak bağırsağı ülseri olanlar
  • Kanda pıhtılaşma bozukluğu olanlar
  • Sindirim sistemiyle ilgili hastalığı olanlar.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin