Ana Sayfa Güncel ‘Tam’ fiyasko: Normalleşme yok, kısıtlama var!

‘Tam’ fiyasko: Normalleşme yok, kısıtlama var!

HABER ANALİZ | İLKER DOĞAN

Türkiye’nin ‘iki haftalık’ kısmi kapanma sürecine dair yayınlanan genelge tepkileri de beraberinde getirdi. Zira söz konusu genelgeden ‘normalleşme’ değil eski kısıtlamalara dönüş kararı çıktı. Genelgeye göre, tam kapanma öncesinde var olan kısıtlamalar neredeyse aynen devam ediyor. “Madem gerçek bir normalleşme olmayacaktı, 17 gün boyunca neden ‘tam kapanmaya’ gidildi?” sorusu cevapsız.

PLANSIZLIĞIN SONU FİYASKO!

Peki ‘tam kapanma’ sürecinde hedeflere ulaşılabildi mi? Hayır… İktidarın hedefi günlük vaka sayısını 5 bine indirmekti. Son tabloya göre günlük vaka sayısı 10 binin bile üzerinde. Uzmanlara göre bu sayının 1,000’in altına inmesi gerekiyordu. Ağır hasta ve günlük ölüm sayıları ise hala çok yüksek.

AŞI NEREDE?

Aşılama hızı ise yerlerde sürünüyor ve uzmanlara göre temel sorun da bu; aşı yok! Tam kapanmanın başladığı 29 Nisan günü toplam aşılama sayısı 22 milyon 200 binin üzerindeydi. O günden bu güne yapılan toplam aşılama sayısı yaklaşık 3 milyon 500 bin. Günlük ortalama toplam aşılama sayısı sadece 196 bin! İktidar temsilcilerinin aylar önceki açıklamalarına göre Türkiye’de bugün yaklaşık 50 milyon doz aşılamanın yapılmış olması gerekiyordu.

Koronavirüs vakalarının tırmanması üzerine Türkiye 13 Nisan’da ‘kısmi kapanma’ uygulamasına gitti. Ancak ‘kısmi kapanma’ çare olmadı. 16 Nisan’da günlük vaka sayısı rekor kırarak 63 bin 82’ye çıkmıştı. Bunun üzerine 29 Nisan’da ‘tam kapanma’ sürecine girildi. Kısmi kapanmanın ardından düşmeye başlayan günlük vaka sayıları 29 Nisan’da 37 bin civarındaydı. O gün vefat edenlerin sayısı ise 339 olarak kayıtlara geçti.

AŞISI OLAN BİR VİRÜS NEDENİYLE İNSANLAR CAN VERİYOR!

Tam kapanma sonrası hedef günlük 5 bin vakanın altına inmekti. Ancak o hedef de tutturulamaldı. 16 Mayıs’a ait verilere göre günlük vaka sayısı 10 bin 512. Ölüm sayısında da düşüşü çok sınırlı oldu. Dün açıklanan günlük ölüm sayısı 213. Ağır hasta sayısı 29 Nisan’da 3 bin 581 olarak kayıtlara geçmişti. Bugün rakam 2 bin 468. Burada da beklenen düşüş sağlanamadı. 17 günde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 362.

Bu kadar insan, aşısı olan bir hastalık nedeniyle hayatını kaybetti! Yüzbinlerce insan ise aşı tedarikinde geç kalındığı için hastanelerde can çekişiyor. Sorumlusu kim?

AŞILAMA HIZI YERLERDE SÜRÜNÜYOR

Türkiye’nin temel sorunu aşılama hızının düşük olması. Bunun nedeni ise iktidarın aşı tedarikini eline yüzüne bulaştırması. 29 Nisan’da yapılan toplam aşılama miktarı 22 milyon 200 binin biraz üzerindeydi. Bugün bu rakam 25 milyon 794 bin. Günlük ortalama 196 bin aşı yapılmış. Toplumsal bağışıklığın oluşabilmesi için Türkiye’nin yüzde 70’inin aşılanması gerekiyor. Bugüne kadar yapılan iki doz aşılama oranı yüzde 12,9!

Salgını büyük oranda kontrol altına alan Almanya günde 1-1,5 milyon arasında değişen rakamlarla aşılama yapıyor. Amerika’da rakam 3-4 milyon arasında değişiyor. İngiltere nüfusunun yüzde 55’ini aşılamayı başardı. Yapılan toplam aşılama sayısı 56 milyonu aştı. İngiltere bu rakama bazı günler 700 binin üzerinde aşı yaparak ulaştı!

LOKANTACILAR NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

AKP rejiminin ‘tam kapanma’ olarak adlandırdığı süreç, bugün 05.00 itibariyle tamamlandı. Türkiye ‘iki haftalık’ kısmi kapanma sürecine girdi. Yeni süreç 1 Haziran’a kadar devam edecek. ‘Kontrollü normalleşme’ olarak adlandırılan süreç, ‘tam kapanma’ öncesindeki kısıtlamaların neredeyse aynen devamı. Sokağa çıkma yasağı iki saat daha esnetilerek 21.00’a çekilmiş.

Lokanta, kafe ve restoranlar ise ‘gel al’ ya da paket servis şeklinde hizmet verecek. Aylardır zaten kapalı olan lokantacı esnafı ne yapacağını şaşırmış durumda. 17 günlük kapanma sürecinde hiç bir destek almayan esnaf, önümüzdeki iki haftayı nasıl geçireceğini kara kara düşünüyor. Kahvehane sahipleri ve işletmecileri de aynı durumda.

PLANSIZLIK VE BECERİKSİZLİĞİN SONU: FİYASKO

Rejim, pandemi sürecini başından bu yana yönetememekle suçlanıyor. Tam kapanma sürecinde de benzer sorunlar yaşandı. Neredeyse hiç bir ekonomik destek uygulanmadı. Esnaf unutuldu, günlük çalışan insanların feryatları duyulmadı. Genelge üzerine genelge yayımlandı. Kapanma tedbirleri bile kapanma sırasında defalarca değiştirildi. Çiftçinin alın teri rejimin plansız kapanması nedeniyle çöp oldu. İmtiyazlı bazı grupların yasakları ihlaline göz yumuldu. En kötüsü de bu süreçte aşılama hızı artırılması gerekirken düştü. Test sayısı ise 300 binden 200 binlere geriledi.

Tam kapanmayı beceremeyen iktidar, maalesef ‘tam açılmayı’ da eline yüzüne bulaştıracak gibi görünüyor.

HENÜZ YORUM YOK