Rap’çi Şanışer’in 20 müzisyenle birlikte yaptığı Türkiye’nin gündemindeki sorunları ele alan ‘#Susamam’ isimli şarkı projesi, büyük yankı uyandırdı. Projede yer alan sanatçıların, gündeme damga vuran konularla ilgili sözlerini sakınmadan dile getirmesi kamuoyunun büyük kesimi tarafından takdirle karılandı. Klip, kısa sürede milyonlarca izlenmeye ulaştı.
Susamam’daki şarkıları yorumlayan bazı müzisyenler Cumhuriyet gazetesine konuştu. Doğa, kuraklık, medya, hukuk, adalet, İstanbul, eğitim, kadın hakları, gurbet, hayvan hakları, intihar, faşizm, sokak, trafik gibi pek çok konuya değinen şarkıcılar, “Korkacak kadar vicdansız değiliz” dedi.
Fuat Ergin: Ben korkarak yaşayamam
Yılların rap sanatçısı Fuat Ergin, müziğin bir şeyleri değiştirebileceğine inanıyor ve şöyle konuşuyor: “Ben çizgimden hiçbir zaman vazgeçmedim. Müziğin kesinlikle çok ciddi bir psikolojik savaş gereci olduğunu düşünüyorum ben. İnsanları derbeder de ediyor, neşelendirebiliyor da. İnsanların sesi olduk. İnsanlar da bekliyorlardı böyle bir şeyi. Toplumumuz baskı altında ve susturulmuş durumda. Bu böyle tünelin ucu gibi oldu.”
Korkmadığını söyleyen Fuat, “Ben korkarak yaşayamam. Ben bunları söylemezsem de kendimden utanırım. Hepimiz söylediklerimizin arkasındayız. Hiçbir şekilde korkum yok, geleceklerse de gelirler” diyor.
Ados: Korkacak kadar vicdansız değiliz
Ados ise şarkıda ‘kuraklık’ konusunu gündeme getiriyor. Şanışer’den davet aldığında bu konuyu işleyebilecek bir projeye katılmaktan memnuniyet duyduğunu getiren Ados, “Bireylerden daha da yükseğe, başka farkındalıklara ulaşmamız gerekiyordu artık. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Bu ilk adımdı. Bundan sonra çok daha değişime yol açacak müzik. Buna canlı şahit oluyoruz” yorumunu yapıyor.
Şarkının 24 saat dolmadan 3 milyonu aşmasıyla ilgili olarak da “Harika” tepkisini veriyor ve “Eğlencenin zirve yaptığı dönemde böyle keskin konulara da insanların kulak vermiş olması umut verici” diye konuşuyor. Şarkının oluşturduğu etkinin ve dile getirilen sert sözlerin tedirginliğe yol açıp açmadığı sorusuna da şu cevabı veriyor Ados: “Baştan söylediğimiz gibi ‘#Susamam’. Korkacak kadar vicdansız değiliz.”
Aga B: Umut daha doğru olur
Rap’çi Aga B de ‘faşizm’ gibi ciddi bir konuyu ele alıyor. Böyle bir konu hakkında bir şeyler söylemekten, şarkının da etkisinden tedirgin oldu mu acaba Aga B. İlk olarak “Kesinlikle çok ciddi ve bir o kadar da altı boşaltılmış bir konu. Hatta neredeyse sahip çıkılıp vatanseverlik ile karıştırılacak halde” diyor ünlü müzisyen.
Ardından şöyle devam ediyor: “Benim niyetim ise kelimeyi etnik ve siyasi halinin dışında, toplumsal değerlendirmekti. Çünkü bence her problemin temelinde ‘insan’ın dürtüleri ve açıkları var. Hangi hareketimizin/davranışımızın neyi karşıladığından ve neye sebep olduğundan bihaberiz. Empoze edileni yaşıyoruz toplumca. Ben de kendimce çözümü, ‘saygı ekmek’te buldum. Etki ise korku veya tedirginliğe sebep olmadı benim için. Umut daha doğru olur. Dahası, daha çok bizden korkuyorum ben.”
Kamufle: Bir elin nesi var iki elin sesi var
Şarkıda ‘trafik’ konusunu ele alan Kamufle ise “İlk çıkış amacımız memlekette göz ardı edilmiş konuları dile getirmekti. Olay illa politik olması da değildi. Ben de trafik terörünü ele aldım” diyor.
Neyi amaçladıkları hakkında da Kamufle şöyle konuşuyor: “Bireysel olarak da biz albümlerimizde bu konulara değiniyoruz. 10 şarkılık bir albümde 2-3 tane böyle şarkı duyabilirsin bizden, ama tabii ki daha eğlenceli müzikler tercih edildiği için yaptığın diğer şarkılar ekarte ediliyor. O zaman ‘bir elin nesi var iki elin sesi var’ mantığıyla o 10 şarkılık albümde en az dinlenen ama en çok dinlenilmesini istediğimiz şarkı türünü böyle yirmimiz bir araya gelip oluşturduk.”