Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru süresini kaçıranların, Birleşmiş Milletler’e (BM) nasıl başvurabileceği Ne Yapılabilir’de detaylarıyla anlatıldı.
TR724 ekranlarında yayınlanan “Ne Yapılabilir” programında, her hafta olduğu gibi bu hafta da hukuk ve insan hakları gündemleri ele alındı. Avukat Nurullah Albayrak ve Avukat Mehmet Tahsin’in sunduğu programın bu haftaki konuğu TR724 Strazburg Muhabiri Ensar Nur, Cenevre ve Strazburg’daki önemli toplantılardan edindiği bilgileri paylaştı.
AİHM Süresini Kaçıranlar BM’ye Başvurabilir
Programda, AİHM’ye başvuru süresini kaçıranlar için BM’nin önemli bir alternatif başvuru mercii olduğu vurgulandı. AİHM’ye başvuru yapabilmek için iç hukuk yollarının tüketilmesi ve belirli sürelerin kaçırılmaması gerektiği belirtildi. Ancak, BM’ye başvurular için böyle katı süre kısıtlamaları bulunmadığı ifade edildi. Özellikle, Türkiye’deki mahkumiyet kararlarını ve tutuklamaları hukuksuz bulan kişilerin, BM’ye başvurarak haklarını arayabileceği açıklandı.
Cenevre’de “Nefret Söylemine Hayır Haftası” Etkinliği
Ensar Nur, Avrupa Konseyi’nde düzenlenen “Nefret Söylemine Hayır Haftası” kapsamında yapılan etkinliklere katıldığını belirtti. Bu etkinlikte, dünya çapında 60’a yakın sivil toplum kuruluşu (STK) ve Avrupa Birliği yetkilileri yer aldı. Toplantıda, Gülen hareketine yönelik nefret söylemi ve soykırım söylemi tartışıldı. Belçika Brüksel merkezli Solidarity Others Derneği, bu nefret söylemine karşı yetkililerle görüştü ve bu söylemin engellenmesi için gerekli mekanizmaların harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler Paneli: Türkiye’deki Hukuksuzluklar Gündemde
24 Haziran haftasında Cenevre’de, Birleşmiş Milletler bünyesinde düzenlenen bir panelde, 15 Temmuz sonrasında Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklar, yargı bağımsızlığı ve Gülen hareketine yönelik tasfiye hareketleri ele alındı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin 56. toplantısı kapsamında düzenlenen bu panelde, pek çok ülkeden delegasyon üyeleri uzmanların görüşlerini dinleme fırsatı buldu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Yeni Karar: 312 Kişi İçin Hak İhlali
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci Ahmet Böken ve Prof. Dr. Vedat Demir’in de aralarında bulunduğu 312 kişi hakkında hak ihlali kararı verdi. Bu karar, Türkiye’nin insan hakları ihlalleri konusundaki sicilini bir kez daha gündeme taşıdı.
Strazburg’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Yaz Oturumu
Strazburg’da düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin yaz oturumunda, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamaması ve Avrupa kurumlarının meşruiyetini riske atması konuları tartışıldı. Toplantıya katılan milletvekilleri, Türkiye’ye AİHM kararlarını uygulaması için baskı yapılması gerektiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nden Roboski Kararı
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, 2011 yılında Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalama olayıyla ilgili olarak Türkiye’den savunma istedi. Bu başvuru, Roboski ailelerinin yaşam hakkı ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasıyla yapıldı.
BM ve AİHM’ye Başvurular Hakkında Bilgilendirme
Programda, BM ve AİHM’ye nasıl başvuru yapılacağı konusunda detaylı bilgiler verildi. BM’ye başvuruların daha kısa sürede sonuçlandığı belirtilirken, AİHM’ye başvuru yapabilmek için iç hukuk yollarının tüketilmesi gerektiği vurgulandı. Özellikle, AİHM’nin usulü nedenlerle kabul edilmezlik kararı verdiği durumlarda, BM’ye başvuru yapılabileceği ifade edildi.
9. Yargı Paketi ve KHK Mağdurları
Programın son bölümünde, 9. Yargı Paketi ve KHK mağdurlarının durumu ele alındı. Mağdurların daha aktif olup seslerini duyurması gerektiği, bu sayede haklarını elde edebilecekleri ifade edildi.