Süper Lig’de horon zamanı

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK 

Karadeniz bölgesinin Türk futbolunda ayrı bir yeri var. 1974’te çıktığı o zamanki ismiyle 1. Lig’de sadece iki yıl sonra Trabzonspor kasırgası esecekti. Karadeniz’in tartışmasız bir numarası Trabzonspor’un yanı sıra Samsunspor bir dönem ligin önemli ekiplerindendi. Son yıllarda Rizespor, Trabzonspor’la birlikte Karadeniz’i Süper Lig’de temsil etti. Samsunspor ve Orduspor’un unutulmaya başladığı Süper Lig’de bu yıl 43 yıllık hasreti sonlandıran Giresunspor sahne alacak.

SAMSUN’U ÖZLEDİK

Türk futboluna adını “4. Büyük” olarak yazdıran Trabzonspor, 1976-84 arasına tam 6 şampiyonluk sığdırdı. Şampiyonluğa yerli hocalarla ulaşan Trabzonspor’un kadrosunun tamamı da “şehrin uşaklarından” oluşuyordu. Türk futboluna sayısız yıldızlar kazandırdı. 6. kez ligi zirvede bitirdikten sonra suskunluğa büründü. Her ne kadar zirve hasretinde 37 yılı geride bırakmış olsa da, Trabzonspor ligin önemli aktörlerinden biri olmaya devam ediyor.

Türk futboluna Tanju Çolak, Ertuğrul Sağlam, Tümer Metin, İlhan Mansız ve Serkan Aykut gibi yıldızları yetiştiren Samsunspor mazide yaşayan kulüplerden biri. 1980’li yılların ortasından itibaren yıldızı parlayan Samsunspor’da Tanju Çolak bir dönemin flaş ismi olarak öne çıktı. İki kez gol krallığı yaşayan Tanju Çolak’ın sonraki durağı Galatasaray olacaktı. 2 Ocak 1989’da tüm Türkiye’yi yasa boğan kazada ise Samsunspor, antrenör Nuri Asan ile oyuncuları Muzaffer Badallıoğlu, Mete Adanır ve Zoran Tomiç’i kaybetti. Emin Kar ve Erol Dinler ise sakat kalarak yeşil sahalardan koptu.

ERTUĞRUL SAĞLAM’LA SÜPER LİG’E

Süper Lig’de 30 sezon mücadele eden Samsunspor, 2005-06 sezonunda küme düştükten sonra bir daha eski günlerine dönemedi. Aradan geçen 15 yılda sadece 2011-12 sezonunda yeniden Süper Lig’de mücadele etti. Çıktığı yıl yeniden küme düşüp taraftarını üzdü. Türk futbolunun unutulan kulüpleri arasına adını yazdıran Samsunspor, 2017-18 sezonu bir alt lige yani 2. Lig Beyaz Gruba düştü. Samsunspor’un düşüşünü durduran isim efsane futbolcusu Ertuğrul Sağlam olacaktı. 2019’da teknik direktörlüğe getirilen Sağlam, önce takımı TFF 1. Lig’e taşıdı. Bu yıl da yükselişi devam etti. Sezonu averajla 3. tamamlayıp Süper Lig’e direk bileti gol farkıyla kaçırdı. Playoff maçlarıyla Süper Lig hesabı yapıyor. Sağlam, ilk göz ağrısını Süper Lig’e taşırsa, 2 yılda 3. Lig’den Süper Lig’e çıkarmış olacak.

RİZE VE ORDU

Rizespor, bu sezon Süper Lig’de düşme korkusu yaşamayan ekiplerden biri. Orta sıralarda yer bulan Rizespor, 3 yıldır Süper Lig’de ter döküyor. 2007-08 sezonunda küme düştükten sonra yeniden yükselmesi 5 yıl sürdü. Sonraki 4 yıl mücadele ettiği Süper Lig’e 2016-17 sezonunda yine veda etti. Ancak bu kez dönüşü sadece bir sezon sürdü. Playoff maçları sonunda yeniden adını Süper Lig’e yazdıran Rizespor geçen sezonu 15. sırada tamamlarken korkulu günler yaşadı.

3 yıl mücadele ettiği Süper Lig’e 1986’da veda eden Orduspor, alt kümelerde gidip gelen bir ekip oldu. Yeniden Süper Lig’e yükselmek için 25 yıl bekledi. 2011-12 sezonunda Süper Lig’deki 18 takım arasına adını yazdırdı. Sadece iki sezon kaldığı Süper Lig’den düşüşü zincirleme düşüşün başlangıcı oldu. 6 yıl içinde Süper Lig’den bölgesel amatör lige kadar geriledi. Ordu 1. Amatör Ligi’nde oynayan Yenimahalle 52’nin adı Orduspor 1967 FİSK olarak değiştirilerek Orduspor’un tüm sporcuları bu takıma gönderildi. 2019-20 sezonundan itibaren bildiğimiz Orduspor, liglere katılım sağlamama ve Orduspor 1967 FİSK’in desteklenmesi kararı almasıyla resmen lağvedildi.

GİRESUN’DAN BEKLENMEDİK BAŞARI

Ve Süper Lig’in taze Karadeniz temsilcisi Giresunspor… Kulüp tabelasının asıldığı tarih olan 1967’den sadece 4 yıl sonra adını Türkiye’nin en üst liginde mücadele eden takımlar arasına yazdırmıştı. 1971’de çıktığı Süper Lig’de üst üste 6 sezon mücadele etti. 1977’de küme düştükten sonra geri dönebilmek için 43 yıl bekleyecekti. Uzun süre alt liglerde varolma savaşı veren Karadeniz ekibi, 2006-07 sezonunda 2. Lig’de şampiyon olarak 1. Lig’e adım attı. Zaman zaman playoff mücadelesi veren, zaman zaman küme düşme korkusu yaşayan ama genelde orta sıralarda gezinen Giresunspor, 2011-12 sezonunda averajla ligden düştü. Sonraki sezon 2. Lig’den de düşmeye çok yaklaşan yeşil-beyazlı kulüp, ertesi sezon Göztepe’nin önünde şampiyon olarak 1. Lig’e yükseldi. 2016-17 sezonunda playoff’a kalan Giresunspor, yarı finalde Eskişehirspor’a elendi.

Giresunspor bu yıl mütevazı kadrosuyla Hakan Keleş yönetiminde sezona başladı. Süper Lig’e yükselmesi beklenen takımlar arasında yer almıyordu. Sezonun ilk haftasında transfer tahtası kapalı olduğu için genç oyuncularla Balıkesirspor deplasmanına giden Giresunspor, sahadan 3-1 yenik ayrıldı. Bu yenilgi sanki son oldu… 22 hafta boyunca süren bir seride yalnızca bir maçtan mağlup ayrıldı. Bu süre içinde 12 haftalık galibiyet serisi de var. Üstelik bu maçlar içinde yalnızca Bursaspor’dan bir penaltı golü yedi. Onun dışında kalesini rakibe kapattı. 23. haftada en yakın rakibine 10 puan fark atan Giresunspor, son virajda üst üste puan kayıpları yaşayıp zirve mücadelesini zora soktu. Sonraki 5 maçta yalnızca Eskişehirspor’u yenebildi. Ama son 8 haftada yeniden toparlandı. Savunmasıyla öne çıkıp, kalesini gole kapattı. Adana Demirspor’un ardından adını ikinci sıraya yazdırıp Süper Lig biletini 43 yıl aradan sonra yeniden cebine koydu.

Böylece Trabzonspor ve Rizespor’un yanına önümüzdeki sezon Karadeniz temsilcisi olarak Giresunspor da eklendi. Samsunspor’un hala şansı var. Playoff’ta yüzü gülerse Karadeniz ilk kez aynı anda 4 ekiple Süper Lig’de temsil edilecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin