HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK
Takvim yapraklarının 21 Şubat 1959’u gösterdiği gün İzmirspor ile Beykoz karşı karşıya gelirken, müsabaka tarihe Türkiye 1. Ligi’nin ilk maçı olarak geçiyordu. 2001-02 sezonuyla birlikte adını Süper Lig olarak değiştiren ligimiz, bugün perdelerini 64. kez açıyor. Beşiktaş’ın son şampiyon unvanıyla başlayacağı sezonda, zirve adayları yine bildik takımlar. Yaklaşık 3 aydır tatilde olan Süper Lig, Beşiktaş-Çaykur Rizespor karşılaşmasıyla 2021-22 sezonuna merhaba diyecek.
13 ŞEHİRDEN 20 TAKIMLI MÜCADELE
Türk futbol tarihi her zaman İstanbul merkezliydi. 1959’da başlayan ligimizde şampiyonluk İstanbul’un üç büyükleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında el değiştirdi. Diğer takımların rolü figüranlıktan öteye geçmedi. İstanbul hegemonyasını ilk yıkan takım Trabzonspor oldu. 1974’te en üst lige terfi eden Trabzonspor sadece bir yıl sonra şampiyonluğu İstanbul dışına çıkarmayı başardı. 1976-84 arasına 6 şampiyonluk sığdırdı. Karadeniz ekibinin sessizliğe bürünmesiyle şampiyonluk yine üç büyükler arasında el değiştirmeye başladı. Üç büyüklerin şampiyonluk zincirini 2009-10 sezonunda Bursaspor ve 2019-20 sezonunda Başakşehir kırabildi ama başarıları kalıcı olmadı.
2021-22 sezonunda Türkiye’nin 13 ilinden 20 takım, 282 gün sürecek toplam 380 maçlık maratonda ter dökecek. Şampiyonluk mücadelesi kadar, ligde kalma mücadelesi de verilecek. Yeni sezonda İstanbul, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Fatih Karagümrük, Kasımpaşa ve Başakşehir olmak üzere 6 takımla Süper Lig’de temsil edilecek. Ligimizdeki tek ilçe takımı Alanyaspor olmaya devam edecek.
MAÇLAR BU YIL SEYİRCİLİ OYNANACAK
Pandemiden dolayı geçen sezonu seyircisiz tamamlayan Süper Lig’de nihayet taraftarlar tribünlerdeki yerini alacak. Aşı prosedürünü tamamlayan kişiler, son aşıdan 14 gün sonra stadyumlara giriş yapabilecek. Koronavirüs geçirenler de iyileştikten sonraki 180 günde tribüne kabul edilecek. 10 Ağustos tarihinden önce kombine bilet alanlardan aşı takvimini tamamlamayanlar, müsabakadan 48 saat önce yaptırdıkları PCR testi ile karşılaşmaları izleyebilecek. Deplasman takımlarının taraftarları müsabakaya alınmayacak.
20 takımın ter dökeceği yeni sezonda, 18 ekip geçen sezonu tamamladığı teknik adamlarla yoluna devam ediyor. Saha kenarında ezici üstünlük yerli teknik adamlarda. Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe ile Gaziantep, teknik direktör değişikliğine giden ekipler. Fenerbahçe, Portekizli Vitor Pereira, Karagümrük de İtalyan Francesco Farioli yönetiminde sezona başlıyor.
TRANSFER SEZONU SÖNÜK GEÇTİ
Transferde şu ana kadar takımlar 45 milyon Euro’luk bütçe kullandı. Transferin öne çıkan ekibi Galatasaray. Sarı-kırmızılar, 20 milyon Euro’luk transfere imza attı. Victor Nelsson’a 7 milyon, Alexandru Cicaldau’ya 6,5 milyon ve Berkan Kutlu’ya 4 milyon Euro bonservis ödeyen Galatasaray, gönderdiği isimlerden kasaya para koyamadı. Fenerbahçe 7,3 milyon Euro’luk transfer gerçekleştirirken, son şampiyon Beşiktaş kadrosuna kattığı oyuncular için toplamda 3 milyon Euro bedel ödedi. Salih Uçan, Kenan Karaman, Alex Teixeira ve Mehmet Topal’ı bedelsiz kadrosuna kattı. Ligin yeni ekiplerinden Adana Demirspor, sansasyonel İtalyan futbolcu Mario Balotelli’yi renklerine bağladı. Şampiyonluk hasretini dindirmek isteyen Trabzonspor da Andreas Cornelius, Marek Hamsik, Bruno Peres ve Gervinho gibi flaş isimlerle kadrosunu takviye etti.
GOL ATAN HAKEM
Lig tarihimizin en sıradışı olaylarından biri hakemin gol atmasıydı. 1986-87 sezonunun 5. haftasında, Ankaragücü ile Beşiktaş arasında Ankara Cebeci İnönü Stadındaki müsabakayı izleyenler dünya futbol tarihinde eşine çok ender rastlanan bir gole tanıklık etti. Karşılaşmanın 83. dakikasında gelişen başkent atağında Kemal Yıldırım’ın ceza alanı içi sağ çaprazından attığı ve yandan auta gitmekte olan şutta, top kale sahasının solundaki hakem Ahmet Akçay’a çarparak yön değiştirdi ve filelerle buluştu. Ankaragücü bu golle müsabakayı 1-0 kazanırken, hakemin golü yıllarca unutulmadı.
8 SEZONDUR GOL KRALI YABANCILAR
Süper Lig’de geride kalan 63 sezonda 45 futbolcu gol krallığı tacını taktı. Krallık tacını takanların 32’si yerli, 13’ü ise yabancı oyuncular oldu. Galatasaraylı Metin Oktay, 6 kez ile gol kralı unvanını en fazla alan futbolcu olurken, Tanju Çolak ise Galatasaray formasıyla attığı 39 golle, bir sezonda en fazla skor üreten futbolcu rekorunu ele geçirdi. Ligin ilk gol kralı Galatasaraylı Metin Oktay, son gol kralı ise Hatayspor’dan Gabonlu futbolcu Aaron Boupendza oldu. Süper Lig’de son 8 sezonda gol krallığında yabancı futbolcuların adını görüyoruz.
Beşiktaş-Çaykur Rizespor müsabakası ile start alacak 2021-22 sezonunda bir takım şampiyonluk, 4 ekip ise ligden düşme üzüntüsü yaşayacak. Ligimiz 2022-23’te 19 takımla, 2023-2024’ten itibaren ise 18 takımla oynanacak. Yeni sezonda tüm takımlara başarılar dilerim. İyi ve hak eden kazansın. Sadece futbol konuşulsun.