SEVİNÇ ÖZARSLAN
Annesi tutuklandıktan sonra kardeşlerine bakmak zorunda kalan ve 3 Nisan sabahında anneannesinin Adapazarı’ndaki evinde yatağında ölü bulunan epilepsi hastası Sümeyra Gelir’in (15) tişörtü Tenkil Müzesi‘ne bağışlandı.
Annesi Melek Gelir ile yaptığı açık görüşte giydiği beyaz ve krem renkli tişörtün önünde İngilizce olarak “growth” (büyümek) yazıyor.
Sürgün gazeteciler ve KHK’lılar tarafından 7 yıl önce Frankfurt’ta kurulan ve henüz kalıcı bir mekanı olmayan Tenkil Müzesi, Avrupa’nın birçok yerinde gezici sergiler hazırladı.
Almanya’nın Frankfurt ve Kassel, Belçika’nın Brüksel ve Limburg, Helsinki, şehirlerinde açılan sergilerde, cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde ölüme sürüklenen KHK’lı tarih öğretmeni Gökhan Açıkkollu, İngilizce öğretmeni Halime Gülsu, Prof. Dr. Haluk Savaş, Doç. Dr. Ahmet Turan Özcerit’in kişisel eşyaları, anne-babası tutuklandıktan sonra kansere yakalanan ve tedavisi engellenen 8 yaşındaki Ahmet Burhan Ataç’ın pasaportu, iki çocuğunu Ege Denizi’nde kaybeden Gonca-Ebubekir Kara ailesine ait eşyalar, tutsak bebeklerin kıyafetleri, annesi ve babasıyla birlikte Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan ve protez bacaklarıyla Meriç’i geçen Zeynep’in protezleri sergileniyor.
Müzenin en dikkat çeken sergisi, geçen yıl Frankfurt’ta 1888-2003 yılları arasında hapishane olarak kullanılan, 2009’dan bu yana ise hatırlama ve kültür merkezi olarak hizmet veren Klapperfeld (Gestapo) Hapishanesinde açılan “Tenkil Felaketi: Hatırlamak, Yüzleşmek, İyileşmek” adlı sergiydi.
Alman medyasından da haber olan sergi, 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukları merkezine alarak, geçmişteki acıları hatırlatmaya, onlarla yüzleşmeye ve toplum olarak hep birlikte iyileşmeye odaklanmıştı.
NE OLMUŞTU?
Bolu’da Gülen cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında 6 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve 27 ay önce tutuklanan KHK’lı biyoloji öğretmeni Melek Gelir’in üç çoğundan biri olan büyük kızı Sümeyra Gelir, annesiyle görüş yaptıktan 1 gün sonra 3 Nisan’da anneannesinin Adapazarı’ndaki evinde yatağında ölü bulundu.
Melek Gelir’e verilen cezaya gerekçe olarak Bolu Özel İnci Fırat Eğitim Merkezi kadrosunda öğretmen olarak görev yapması, mesajlaşma programı Bylock kullanması, Polat Eğitim Basın Yayın Gıda Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş’de SGK kaydının olması, Asya Katılım Bankasında hesabının bulunması, ASYABES isimli Asya Bank’a ait bireysel emeklilik sisteminden prim ödemesi ile ilgili mesaj geldiğinin tespit edilmesi hususlar gösterildi.
Epilepsi krizi geçiren 15 yaşındaki Sümeyra annesi tutuklu olduğu için 6 ve 12 yaşındaki kardeşleriyle ilgilenmek zorunda kaldı. Melek Gelir, 5 ay görüşe gelemeyen çocuklarına yakın olabilmek için Bolu’ya nakil istedi ama dilekçeleri reddedildi. Gelir, kızını kaybettikten sonra 17 Nisan’da Bolu Cezaevine nakledildi.
Annesi tutuklandıktan sonra epilepsi hastalığı ortaya çıkan ve bayram görüşünden sonra hayatını kaybeden Sümeyra Gelir’ın vefatı her kesimden insanı çok etkiledi. Sanatçılar Yeşim Salkım, Deniz Akkaya, Laçin Ceylan, siyasetçiler Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sema Silgin Ün, Aykut Erdoğdu, İdris Şahin, Lütfü Türkkan, Türkan Elçi, Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Mustafa Yeneroğlu, yazar Nihal Bengisu Karaca ve Halk TV gibi medya kurumları, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar ve haberlerle Sümeyra ve onun gibi çocuklara yapılan haksızlığı dile getirdi.