Sudan’daki protestolara Ömer El-Beşir’in cevabı ‘olağanüstü hâl’ oldu

Sudan’da bir süredir devam eden protestolar, Ömer El-Beşir’in darbeyle başa geçtiği 30 yıllık iktidarına yönelik bir isyana dönüşmüştü. Yönetim göstericileri silah zoruyla bastırmaya çalışsa da, sokağa çıkanların dağılmasını sağlayamadı.

“Çözüm” olarak Cumartesi günü El-Beşir, önce olağanüstü hâl ilan etti, ardından hükümeti feshettiğini ve yerel yöneticileri görevden aldığını duyurdu. Yerel yönetimi orduya devretti.

BBC’ye göre ekmek ve benzin yardımı kesildiği, fiyatları da bir hayli arttığı için (bir eyalette ekmek üç katına çıkmıştı) başlayan gösterilerde, bugüne kadar binin üzerinde insan gözaltına alındı ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre en az 51 kişi hayatını kaybetti.

Sudan’da enflasyon Aralık 2018’de yüzde 72’yi geçmiş, Ocak 2019’da ise yüzde 43.45’e düşmüştü. Para birimi de geçen yıl bir hayli değer kaybetti. 2011’de Güney Sudan’ın ayrılması ve petrol rezervlerinin önemli bölümünü kaybetmesi, Ömer El-Beşir iktidarını zor durumda bırakmıştı.

Öte yandan olağanüstü hâl ilânına rağmen göstericiler sokakları boşaltmayacağını duyurdu.

IMF’nin ve Dünya Bankası’nın son yıllarda yaptığı ekonomik duraklama uyarıları, bilhassa otoriter liderler tarafından yönetilen ve ekonomisi bir hayli kırılgan hâle gelen ülkeler için ardı ardına iflas anlamına gelebilir.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev mesela Perşembe günü ülkenin zengin enerji kaynaklarına rağmen ekonomiyi iyileştiremeyen hükümeti görevden aldı. 2014’te petrol fiyatlarının düşmesi ve en önemli ekonomik ortağı Rusya’ya Batı’dan gelen yaptırımlar sebebiyle ekonomisi ciddi yara alan Kazakistan, bir süredir toparlanmaya çalışıyordu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin