‘Stres çarkı’ çocuğunuzu strese sokmasın!

Son günlerde özellikle çocuklar arasında yaygın olarak kullanılan ‘stres çarkı’nın dikkat dağınıklığına ve bağımlılığa yol açabileceği belirtiliyor. Stresi önlediğine ilişkin bilimsel çalışma da henüz ortada yok.

‘Çocuklarda stres yok, oyun ihtiyacının azlığı var’ saptamasında bulunan uzmanlar, eskiden topaç, fırıldak ya da tahta parçalarıyla oyun ihtiyacını karşılayan çocukların günümüzde bundan mahrum kaldığına dikkat çekiyor. Pedagoglara göre, popüler kültür, toplum üzerinde etki eden birtakım mekanizmaları kullanarak bazı ticari kazançlar elde ediyor. ‘Stres çarkı’ denen aygıt da bunlardan biri.

Dikkati azaltıyor

‘Stres çarkı’nı sürekli kullanan çocukların derslerine olan dikkatinin azalacağına işaret eden uzmanlar, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerde sözkonusu ürünün yasaklandığını hatırlatıyor.

Küçük kasları geliştiriyor ama…

‘Stres çarkı’nın oyalama aracı olarak göründüğünü ancak çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceğini vurgulayan çocuk pedagogları, velilere şu uyarılarda bulunuyor: Bu araçlar çocukların gelişim dönemlerinde küçük kas gelişiminin daha sağlıklı yürümesi için belki bir fırsat olabilir. Zaman geçirme ve oyalama aracı olarak görülse de otistik ya da dikkat eksikliği olan çocukların ‘stres çarkı’nın dönüşünü sürekli takip etme eğiliminde olmaları, onlarda dikkati toplamak için kullanılabilir. Ancak stres çarkı sağlıklı çocukta antisosyal kişilik gelişimine zemin hazırlayabilir. Farklı ve dikkat çekici renklerin bu cihaz üzerinde kullanılması sağlıklı çocuklarda o renkleri bilinç altında takibe zorlayacağı için dikkat dağınıklığına neden olabilir. Çocukların gelişim döneminde 14-15 yaşına kadar bu olumsuz etkileri gözlemlenebilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına bunu kullandırtma noktasında dikkatli olmaları gerekir ve çocuklarında bağımlılık yapabilir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin