Rusya Premier Lig’de CSKA Moskova, Zenit Petersburg ve Rubin Kazan arasında son dönemde gidip-gelen şampiyonluğun bu yılki adresi uzun bir aradan sonra Spartak Moskova oldu. Ligin bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Spartak Moskova, 2001 yılından sonra ilk şampiyonluğuna ulaştı. Şampiyonluktan uzak geçen uzun yıllarda Moskova takımı adeta değirmen gibi teknik adam öğüttü.
STALİN’İN KAFAYI TAKTIĞI ‘ÜVEY EVLAT’
Rusya’da futbolun adresi her zaman Moskova’dır. Uzunca bir süre şampiyon genelde bu şehirden çıkardı. Zira her Moskova takımın sırtını dayadığı bir güç odağı vardı. CSKA Moskova, Kızıl Ordu’nun, Dinamo Moskova polis ve istihbaratın, Lokomotif Moskova demiryollarının, Torpedo Moskova ise endüstriyi arkasına almıştı. Spartak Moskova ise halkın takımı olarak ünlendi. Moskova’nın diğer takımlarına göre daha mütevazı olan Spartak ‘halkın takımı’ olmasından dolayı, sadece başkentte değil ülkenin tamamında büyük bir taraftar kitlesine sahip oldu. Yapılan araştırmalara göre Rus halkının yüzde 20’si Spartak’ı tutuyor. Halkın, Spartak’ı tutmasının bir başka nedeni ise, Moskova takımları arasında ‘üvey evlat’ muamelesi görmesiydi.
18 Nisan 1922’de kurulan Spartak Moskova’nın, 1930’lu ve 40’lı yıllarda Dinamo Moskova’nın ligdeki en ciddi rakiplerinden biri olması Sovyetlerin Lideri Stalin’in öfkesini üzerine çekmişti. Stalin’in korku salan güvenlik teşkilatı NKVD’nin nefesi uzun yıllar Spartak Moskova takımı ve yöneticilerinin ensesinde oldu. 1942’de kulübün başkanı Nikolaj Starostin, ‘faşist eğilimler ve düşmanca tavırlar’ sergilemekten dolayı hapse atılır. Nikolaj Starostin’in özgürlüğüne kavuşması ancak Stalin’in ölümünden sonra olacaktır.
PARA İYİ GELMEDİ
Yakın dönemde Spartak Moskova’nın altın yılları 1992-2001 arasında yaşandı. Bu 10 yıllık periyotta ligi 9 kez şampiyon olarak tamamlayan Spartak Moskova, diğer Moskova takımlarına ezici bir üstünlük sağladı. Spartak’ın yükselişi Boris Yeltsin’in başa geçmesiyle diğer Moskova takımlarının para musluğunu kesmesi sayesinde oldu. Halihazırda daha çok kendi imkânlarıyla yürüyen takım bundan etkilenmemekle kalmadı, rakiplerine fark attı.
Ancak 2004’e gelindiğinde Spartak Moskova da sırtını paraya dayamayı seçecekti. Kulübün sahibi petrol şirketi Lukoil olurken, kulübe 13 yılda tam 1 milyar Euro aktarıldı. Gelgelelim Lukoil’in maddi desteğini arkasına alan Spartak Moskova bunu sahaya yansıtamıyordu. ‘Züğürt’ olduğu yıllarda ligde fırtına gibi esen takım gitmiş, yerine paranın gücüyle şampiyonluk arayan ancak umduğunu bulamayan takım gelmişti.
TEKNİK DİREKTÖR ÖĞÜTÜCÜ
1997-2003 arasında takımı çalıştıran Oleg Romantsev’in görevden ayrılmasıyla Spartak Moskova adeta teknik adam öğütmeye başladı. 2003-2016 arasında tam 13 değişik teknik adam takımda görev yaptı. Harcanan teknik adamlar arasında İtalyan Nevio Scala, Letonya’yı tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’na taşıyan Aleksandrs Starkovs, Danimarkalı Michael Laudrup, Türk asıllı İsviçre vatandaşı Murat Yakın, İspanyol Unai Emery gibi uluslararası arenada başarı kazanmış isimlerin yanı sıra Rus futboluna damga vurmuş Valeri Karpin, Dmitri Alenichev gibi isimler de vardı.
O kadar ki, sezona Haziran 2015’ten bu yana takımı çalıştıran Dmitri Alenichev ile başlayan Spartak Moskova ilk haftada alınan 4-0’lık galibiyete rağmen hoca değişikliğine gidip takımı 5 Ağustos 2016’da İtalyan Massimo Carrera’ya teslim etti. Teknik adam değişikliği bu yılın da boşa harcanacağının habercisi olarak yorumlandı. Ancak İtalyan teknik adam beklentileri boşa çıkartan bir performans gösterip, takımı ilk yılında şampiyonluğa taşıdı ve 15 yıllık hasrete son verdi.
Spartak Moskova 30 haftalık lig maratonunda 69 puan toplarken, en yakın rakibi CSKA Moskova’ya 7 puan fark attı. İçerde oynadığı 15 maçın 14’ünü kazanarak topladığı 42 puanla şampiyonluk yarışında önemli avantaj elde etti. Sahasında sadece ligi 7. bitiren FK Ufa takımına yenildi. Takımın en skorer ismi ise 12 gole imza atan Hollandalı Quincy Promes oldu. Şampiyonluktan uzak geçen 15 yılda tam 5 kez ligi 2. sırada tamamlayan ‘halkın takımı’ şampiyonluğu hak etti.