Ana Sayfa Güncel Soykırım operasyonlarına tepki sürüyor: Suç uyduran rejim, insanlık suçu işliyor

Soykırım operasyonlarına tepki sürüyor: Suç uyduran rejim, insanlık suçu işliyor

Erdoğan rejiminin ‘soykırıma’ dönüşen ‘yeniden yapılanma’ operasyonlarına tepkiler sürüyor. KHK’lı hakimler Saim Nergiz ve Ramazan Faruk Güzel’le, KHK’lı Cumhuriyet Savcısı Dr. Hasan Dursun konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

YouTube üzerinden yayın yapan Focus TV’de son operasyonları değerlendiren hukukçular, ‘yenden yapılanma’ adı altında yapılan operasyonların hukuksuz olduğunu, söz konusu operasyonların amacının Hizmet Hareketi’n mensup olduğu belirtilen insanlar için ülkeyi yaşanmaz hale getirmek olduğunu belirtiyor. Suç uyduran rejim, insanlık suçu işliyor.

KHK’lı hakim Saim Nergiz, ‘yeniden yapılanma adı altında 2014’ten beri süregelen cadı avının devam ettiğini’ söyledi. 2014’den 2016’ya kadar ‘paralel devlet yapılanması’ şeklinde devam eden süreç, 15 Temmuz’dan sonra ise ‘f.tö’ şeklinde sürdürüldüğünü anlatan Nergiz, insanların açlığa mahkum edilmek istendiğini anlattı. Hukukun, yasaların göz göre göre çiğnendiğini anlattı. Programın kısa dökümü şöyle:

Saim Nergiz: Açıkçası, ceza yargılamasının dışında insanlar açlığa mahkum edildiler. Yani zindanla tehdit edilmek işin bir boyutuydu, açlığa mahkum edilmek bir başka boyutu. 15 TEmmuz’dan sonra Cemaat’e ait olduğu ileri sürülen eğitim kurumları, medya kurumları, holdingler vs. kapatıldı. Binlerce insan işsiz kaldı. Ayrıca kamudan atılan binlerce insan oldu. Bu insanların bir kısmı hakkında hiç dava açılmadı, bir kısmı hakkında dava açıldı. Bazıları beraat etti, bazıları ceza aldı.

ÖRGÜT OLMASI İÇİN ‘SUÇ İŞLEMEK’ AMACIYLA KURULMASI LAZIM

Bu insanların hayatlarını devam ettirmeleri gerekiyor. Lisansları iptal edildiği için öğretmenlik yapamıyorlar. AYM, ocak ayında bir karar verdi; ‘siyasal iktidar bir genelge ile bu kişilerin çalışmalarını engelleyemez’ dedi.

(Dershane öğretmenlerine yönelik operasyon) Dershane ruhsatı almış ve kurum işleten insanlar, haberlerde öyle diyor… Diyelim ki ruhsatı bile olmasın ve bunlar cezaevine girip çıkmış olsun. Örgüt dediğimiz hadiseyi TCK 220. maddesinde düzenliyor. Ne diyor; 2’den fazla kişi… Ancak yasanın başında ne diyor; ‘Bir suç işlemek için’ diyor. Daha doğrusu ‘suç işlemek için örgütü oluşturmak’ gerekiyor.

ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VERMEK SURETİYLE DARBE Mİ YAPILACAK!

Dr. Hasan Dursun: Tam burada şunu sormak istiyorum; burada suç kabul edilen eylemlere baktığınızda, mağdur ailelerin çocuklarına indirim yapılması gibi bir suç olabilir mi? Bir öğrenciye eğitim vermek suç değil. Örgütün amacı ‘anayasal düzeni’ değiştirmekse bunu eğitim yoluyla mı yapacaklar? Burada amaç ne? Peki neden bunu yapıyorlar?

Saim Nergiz: Çok açık bir şekilde ülkeyi bu insanlar için yaşanmaz hale getirmek istiyorlar. ‘Geçmişe dayanan bütün müktesabatınızı çöpe attık, gidin inşaatta çalışın’ diyor.

Ramazan Faruk Güzel: Bir topluluğu yaşayamaz hale getirme insanlığa karşı suç. Suç teşkil etmeyen bir faaliyetle hayatta kalmaya çalışan insanlara engel olmak nedir? Bu suç değil midir?

Saim Nergiz: Kuşkusuz bu bir suçtur. Bu olsa olsa 5580 sayılı özel öğretim kurumları kanununa muhalefettir ve bu da idari para cezasını gerektirir. Örgüt suçuna girmez. TCK bağlamında bir yaptırımı olamaz.

HENÜZ YORUM YOK