‘Sosyal soykırım’ sürecini anlatıyor; Exodus’un prömiyeri Berlin’de yapıldı

Türkiye’de 15 Temmuz’un ardından yaşanan sosyal soykırım süreci beyaz perdeye aktarıldı. Yönetmenliğini Kıbrıslı Serkan Nihat’ın yaptığı ‘Exodus’ta, terörist olmakla suçlanan bir üniversite öğretim görevlisi, bir polis memuru, bir Ezidi ve bir Kürt sanatçının ülkelerini terk etmesi konu ediliyor.

Exodus’un dünya prömiyeri 74. Berlin Film Festivali, EFM (European Film Market) programı kapsamında Almanya’da yapıldı. Berlin’deki ünlü Gropius Bau Cinema’daki ilk gösterimde, yapımcılar, yönetmen ve oyuncular da hazır bulundu.

Çekimleri Londra, Kıbrıs ve İstanbul’da yapılan; Denis Oister, Ümit Ülgen, Selen Cabel, Dilan Derya Zeynilli, Murat Zeynilli, Doğa Çelik, Günce Ateş, Azra Çiftçi’nin rol aldığı Exodus, insanlık tarihinin en önemli sorunlarından biri olan göç, mültecilik ve sürgün edilme konularını anlatıyor.

Filmde bir grup göçmene katılmaktan başka çareleri kalmayan kahramanların yanı sıra, farklı ülkelerden gelen, farklı zulüm biçimleriyle karşı karşıya kalan, güvenlik ve özgürlük bulabilecekleri bir yer bulma umuduna sahip bir grup insanın da hikayesine yer veriliyor.

Yönetmen Serkan Nihat, filmde kendini bir babanın yerine koyduğunu söylüyor. Nihat, “Onlarla empati yaptım. Filmde herkes kendinden bir şeyler bulacak.” diyor.

Bir soru üzerine filmini Gece Yarısı Ekspresi ile karşılaştıran Serkan Nihat, Exodus’un en ayırt edici özelliğinin propoganda filmi olmadığının altını çiziyor. Nihat, “Biz tamamen insan haklarına fokuslandık, anlatılanların hepsi gerçek hikâyeler. Mültecileri insan olarak göstermek ve acılarını anlatmak istedim.” ifadelerini kullanıyor.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin