BASRİ DOĞAN | ROTTERDAM
2018 yılında Rotterdam’da ilmi ve akademik çalışmalar için kurulan Sophia Academy’de ikinci mezuniyet heyecanı yaşandı. Sophia Academy Vakfı ve Online İlahiyat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Ayyıldız, “Geçen yıl 73 öğrencimiz mezun olmuştu. Bu yıl 43 öğrencimiz mezun oldu. biz bu eğitimle çok uzak mesafelerdeki hocalarımızı öğrencilerimizin evlerine misafir ediyoruz.” dedi.
Sophia Academy hem online ilahiyat hem diğer faaliyetleri ile günden güne büyüyen bir vakıf haline geldi. Özellikle bütün dünyayı etkileyen Covid-19 döneminde vakıf, daha önceki faaliyetlerini online olarak devam ettirerek 2020-2021 yıllarında online ilahiyat sertifika programını başlattı.
Halı hazırda 50 farklı ülkeden 250 öğrenciye eğitim veren Sophia Academy’nin merkezi Rotterdam’da 2023-2024 yılında ikinci kez mezuniyet heyecanı yaşandı. 43 öğrencinin mezun olduğu program, vakfın Rotterdam merkezinde gerçekleşti.
Programın sunumunu Sophia Academy yetkililerinden Dr. Osman Bodur yaptı. Sophia Academy Vakfı ve Online İlahiyat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Ayyıldız, vakfın kuruluş amacı ve faaliyetlerini anlatan bir konuşma yaptı.
Online İlahiyat Genel Koordinatörü Prof. Dr. Muhittin Akgül de bu eğitim programının öneminden bahsetti. Fıkıh uzmanı Prof. Dr. Osman Kaşıkçı ve Batı’da İslam Araştırmaları hocası Prof. Dr. Salim Aydüz, İslam Medeniyet ve Sanat Tarihi hocası Doç. Dr. Refii Kileci de kürsüye gelerek, bu eğitimin öneminden ve gelecek adına dolduracağı boşluktan söz etti.
Daha sonra kürsüye çıkan Ahmet Özberk de ilahiyat eğitiminin teknik alt yapısından bahsederek, başarılı katılımcılara teşekkür etti. Aynı zamanda YouTube üzerinden yayınlanan programı, dünyanın farklı ülkelerinden öğrenci ve hocalar da canlı takip etti. Başarılı öğrencilere sertifikaları Sophia Academy hocaları tarafından takdim edildi. Program sonunda katılımcılara hediyeleri verildi.
AYYILDIZ: UZMAN KADROMUZ İLE BU EĞİTİMLERİ VERİYORUZ
Sophia Academy Vakfı ve Online İlahiyat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Ayyıldız, Sophia Academy’nin 3 yıllık programının ardından ikinci mezunlarına sertifikalarını vermekten mutlu olduğunu söyledi. Ayyıldız, şunları söyledi:
- Geçen yıl 73 öğrencimiz mezun olmuştu. Bu yıl 43 öğrencimiz mezun oldu. Bu eğitimleri uzman eğitim kadromuz ile çoğu profesör olan eğitimciler ile veriyoruz.
- Öğrencilerimizin hepsi buraya farklı ülkelerden vize sorunları nedeni ile gelemediler. Öğrencilerimiz normal ilahiyat fakültelerinde okutulan, Arapça, Kur’an-ı Kerim, akaid, hadis, tefsir, fıkıh ve aynı zamanda sosyoloji, felsefe, din psikolojisi ve manevi rehberlik gibi insanlara sosyal hayatta lazım olacak bütün dersleri aldılar. Bu eğitimi uzman bir akademik kadro ile cumartesi ve pazar günleri online olarak veriyoruz.
- İlahiyat fakültelerinde 20 ila 30 yıl ders vermiş, yöneticilik yapmış, hocalarımız ders veriyor. Öğrencilerimiz farklı ülkelerden olduğu gibi hocalarımız da çok farklı ülkelerden. Eskiden ilim talep etmek için çok uzak mesafelere insanlar yolculuk yaparlardı. Bir hadis öğrenmek ve bir alimden ders almak için birçok zahmet ve çilelere katlanırlardı.
- Avustralya, Amerika, İngiltere, Belçika, Fransa, Avusturya, Mısır, Almanya ve Hollanda gibi farklı ülkelerde bulunan hocalarımız bu dersleri veriyorlar. Aslında biz bu eğitimle çok uzak mesafelerdeki hocalarımızı öğrencilerimizin evlerine misafir ediyoruz.
AKGÜL: 50 FARKLI ÜLKEDEN ÖĞRENCİLERİMİZ VAR
Online İlahiyat Genel Koordinatörü Prof. Dr. Muhittin Akgül ise şöyle konuştu:
- Sophia Academy 3 yıllık bir emek, dünyanın 50’den farklı ülkeden katılımcılar ile eğitim alanında öğrenciler için yeni bir kapı oldu. Bilgi Müslümanın yitik bir malıdır. Peygamberimiz SAV öyle hitap ediyor. Kuran bir kelam kitabıdır. Kuran’ın kaynağı Allah’ın ta kendisidir.
- Biz Sophia Academy’de bir ilahiyat eğitimi yapıyoruz. Öğrencilerimiz çok memnun. Bu sene yüksek lisans programımızda oluştu. Daha doğrusu mastır programlarına da devam ediyorlar. Öğrencilerimize bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Sophia Academy öğrencilerinin arasında, profesörler, doçentler, mühendisler, doktorlar, akademisyenler ve üniversite bitirmiş öğrenciler vardı. Bunun farkını gördük.
- İlahiyat fakültesi öğrencileri genellikle standart sorular sorarlar. Dini farklı alanlardan incelemek mecburiyetinde kalanlar kendi branşları ile yeni almış olduğu bilgiler arasında da irtibatlar kurmak için, hiç duymadığımız, çok farklı orijinal sorular soruyorlardı. Bu da bizim eğitimimizin çok farklı bir tarafıydı.
PROFESÖR DR. SALİM AYDÜZ: DÜNYA YENİ BİR DÖNEME GİRDİ
İngiltere’den Sophia Academy ikinci mezuniyet törenine katılan Profesör Doktor Salim Aydüz, kendisi için heyecan verici bir durum olduğunu söyledi:
- Geçen yıl ilk mezuniyet törenine katılamamıştım. Bu yıl Rotterdam’da olmaktan gurur duydum. Gerçekten Sophia Academy’nin yapmış olduğu bu eğitim hizmeti bence değerli bir eğitim hizmeti.
- Dünya yeni bir döneme girdi. Bu dönem online eğitim. Gelişen bu dünyada Sophia Academy’de online ilahiyat eğitimi vererekten, yeni gelişen bu sisteme önemli bir katkıda bulunmuş oldu.
- Ben Avrupa’da İslam çalışmaları üzerinde ders veriyorum. İslam dünyasına dair çalışma yapan akademisyenler iyi veya kötü çok güzel çalışmalar yapmışlar. Ben öğrencilerime şunu söylüyorum. Onların çalışmalarını örnek alarak, siz onlardan daha iyi çalışmalara yapmanız lazım diyorum.
- Hollanda İslam araştırmalarında önemli bir merkez olması hasebi ile büyük önem arz ediyor. O yüzden Sophia Academy gibi bir kurumun Hollanda’da olması çok anlamlı geliyor. Ümit ediyorum öğrencilerimiz dilin yanın da ilmi sahada çok başarılı olarak, ileride büyük bir çalışmalara imzalar atacaklardır.
PROF. DR. KAŞIKÇI: DİNİMİZİ DOĞRU KAYNAKLARDAN ÖĞRENMELİYİZ
Prof. Dr. Osman Kaşıkçı ise, “Sophia Academy’de hem ders veriyorum hem de kendi akademik çalışmalarıma devam ediyorum. İlim meselesi bir meslek değildir. Mutlak surette herkesin az ya da çok mutlaka hayatını devam ettirecek kadar bir dini bilgiye sahip olması gerekiyor. Dinimizi doğru kaynaklardan doğru bir şekilde öğrenmemiz gerekiyor. Bundan dolayı ben Sophia Academy’de ders veriyorum. Bütün ders veren arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
ÖZBERK:ONLİNE TEKNOLOJİNİN GELDİĞİ SON HİZMETLERİ VERİYORUZ
Ahmet Özberk, ise şöyle konuştu: “Ben Sophia Academy’nin teknik yönü ve öğrenci işleri ile ilgileniyorum. Öğrencilerimize teknolojinin geldiği son hizmetleri sunmak gayreti içerisindeyiz. Zoom uzaktan eğitimin bir parçasıdır. Onun haricinde, dersleri öğrencilerimiz için özel şifre ile YouTube’a yüklüyoruz. Ayrıca öğrencilerimizin kendi ders notları, sınavlara girdikleri model sistemi var. Bu model sistemi de eğitimin ayrılmaz parçalarından biri. Bunu Sophia Academy bünyesinde vermeye gayret ediyoruz.”
BODUR: FARKLI İLİMLERLE İSLAMİ İLİMLERİN BULUŞMASI
Osman Bodur, Sophia Academy’de hadis ve genel akademik çalışmaların takibini yaptığını aktardı: “Farklı ilim dallarında eğitim almış öğrencilerimizin Sophia Academy’de islami ilimleri de alarak, bu eğitimi kendi branşlarıyla birleştirerek yeni bakış açıları ortaya koymalarını umuyoruz. Bu programın en önemli amacı farklı ilim dallarından mezun olmuş arkadaşlarımızın, örneğin fizik veya kimyacı olanların ilahiyat eğitimi alarak, geleceğe farklı bir yön vermeleri.”
“GURUR VERİCİ BİR GÜN, HEDEFİMİZ YÜKSEK LİSNAS VE MASTIR”
Sophia Academy öğrencisi Uğur Bilici, bu eğitime Vietnam’da başladıklarını, Finlandiya’da bu 3 yıllık eğitimi eşi ile tamamlayarak sertifika aldıklarını söyledi: “Bu süre zarfında yoğun ders temposuna eşim ile hem çocuklara baktık. Hem de eğitimi hiç aksatmadan devam ettirdik. 3 yıl sonunda bugün Rotterdam’da Sophia Academy Genel Merkezinde onlarca Profesörün katılımı ile sertifikalarımızı almaktan son derece gurur duydum. Hedefimiz yüksek lisans ve mastır öğrencisi olmak.”
bu eğitime sebep olanlardan Allah razı olsun..
3 yıllık harika bir eğitimdi. Online olması büyük bir kolaylıktı. İslami ilimleri, evinden , uzman ve tabiki nezaketli bir kadrodan , sistematik olarak öğrenmek eşsiz bir fırsattı bence ; hatta ayrıcalıktı desem yine de mübalağa etmiş olmam. Kaliteli bir eğitimin sonunda bir sertifika sahibi olmak da ayrı bir güzellikti ellbette. Imkanı, fırsatı ve niyeti olan herkese bu kıymetli eğitimi tavsiye ediyorum.