Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna ile Rus doğalgazı konusunda yaşanan anlaşmazlık tırmanırken Kiev’i 130 binden fazla Ukraynalı mülteciye sağlanan mali desteği kesmekle tehdit etti.
Kiev, 1 Ocak’ta on yıllardır Orta Avrupa’ya Rus doğalgazı taşıyan bir boru hattını kapattı.
Slovakya boru hattının ana giriş noktasıydı ve ülke transit ücretlerinden milyonlarca avro gelir elde ediyordu.
BM’nin mülteci ajansı UNHCR geçtiğimiz ay dünya genelinde 6 milyon 813 bin 900 olan Ukraynalı mülteci sayısının 130 bin 530’unun Slovakya’da olduğunu tahmin etti.
Aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Fico, Kiev’in hamlesini “sabotaj” olarak nitelendirdi.
AB ülkesinin başbakanı, Ukrayna’ya elektrik ihracatının durdurulmasını ve Slovakya’ya sığınan Ukraynalılara yönelik mali desteğin “keskin bir şekilde azaltılmasını” önereceğini söyledi.
Slovakya’nın halihazırda alternatif düzenlemeler yapmış olması nedeniyle kendisinin gaz sıkıntısı çekme riski bulunmadığını söyledi.
Ancak Fico, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in muslukları kapatma kararının Slovakya’yı diğer ülkelerden gelen 500 milyon avroluk transit ücretinden mahrum bırakacağını da sözlerine ekledi.
Partisinin “elektrik tedarikinin durdurulması” ve “Slovakya’daki Ukrayna vatandaşlarına verilen desteğin önemli ölçüde azaltılması” konularını tartışmaya hazır olduğunu söyledi.
“Egemen bir Slovakya için tek alternatif transit geçişin yenilenmesi ya da kamu maliyesindeki kaybı telafi edecek mekanizmaların talep edilmesidir” diye ekledi.
Zelenskiy geçtiğimiz ay Fico’yu Putin’e “savaşı finanse etmesi ve Ukrayna’yı zayıflatması” için yardım etmekle suçlamıştı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı “Fico Slovakya’yı Rusya’nın Ukraynalılara daha fazla acı çektirme girişimlerine sürüklüyor” demişti.
Polonya, Slovakya’nın elektrik ihracatını kesmesi durumunda Kiev’i desteklemeyi teklif etti – elektrik santralleri Rusya’nın düzenli saldırısına uğrayan Ukrayna için hayati önem taşıyan tedarikler.
Polonya hükümeti Ukrayna’nın Rus doğalgazını kesmesini Moskova’ya karşı kazanılmış bir zafer olarak nitelerken, Avrupa Komisyonu AB’nin bu değişime hazırlıklı olduğunu ve çoğu ülkenin bu durumla başa çıkabileceğini söyledi.
AB üyesi olmayan Moldova halihazırda gaz sıkıntısı çekiyor.
Rusya, Karadeniz üzerinden geçen Türk Akımı boru hattı aracılığıyla Macaristan, Türkiye ve Sırbistan’a hala gaz gönderebiliyor.