Skor unutulur, hakem skandalı asla!

HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Bazı maçlarda skor unutulur ama gelişen bazı olaylar yıllarca hafızalardan çıkmaz. Bu maçlar arasına Sivasspor – Galatasaray karşılaşması da eklendi. Yıllar sonra çoğumuz Galatasaray’ın 10 kişi kaldığı maçı 1-0 geriye düşüp 3-2 kazandığını hatırlamakta zorlanacak. Ancak bu maç denince akıllara ilk olarak Rey Manaj’ın maçın son dakikalarında Barış Alper Yılmaz’a yaptığı gaddar faul akla gelecek. Yapılan sert müdahaleyi unutulmaz kılan, VAR’ın tavsiyesine rağmen pozisyonu izleyen maçın hakemi Turgut Doman’ın verdiği sarı kartı değiştirmemesi olacak.

Beşiktaş – Fenerbahçe derbisini üzerinden 24 saat geçmeden oynanan Sivasspor – Galatasaray maçı gündemin bir numarası oldu. Maçın hikayesinde hakem faktörü öne çıktı. Hakem Turgut Doman verdiği kararlarla maçın önüne geçti. Metehan Baltacı’ya gösterdiği kırmızı kart, sarı-kırmızıların 1-0 geriye düşüp skoru 3-2 getirmesiyle unutulmaya yüz tuttuğu son dakikada hakem Doman sahne aldı. 90+9’da Rey Manaj’ın Barış Alper’e yaptığı futbol kurallarının dışına çıkan hareketi sarı kartla geçiştirdi. VAR’ın pozisyonu izle tavsiyesine rağmen kararını değiştirmedi. Bu skandal karar, Türk futbol tarihine unutulmaz hakem hatalarından biri olarak geçti.

Maçtan sonra adeta fırtına koptu. Sivasspor teknik patronu Bülent Uygun pozisyonun kırmızı kart olduğunu söyledi. Okan Buruk’un hedefinde doğal olarak hakem vardı. Bilerek bir oyuncunun sakatlamak için rakibine müdahalesine hakemin sarı kart göstermesine haklı olarak isyan etti. Skoru unutturan müdahale sonrası TFF ve MHK başkanları art arda açıklamalar yaptı.

Turgut Doman henüz resmen düdük asmadı ancak tepkilerin şiddeti ve hatanın büyüklüğü geleceği hakkında olumlu sinyaller vermiyor. Barış Alper’in sol diz iç yan bağlarında esneme, sol ayak bileğinde orta düzey zorlama, kanama ve ayak bileği kemiklerinde ödem tespit edildi. Yıldız oyuncunun yeşil sahalardan ne kadar uzak kalacağı tedavinin seyrine göre belli olacak.

Türk futbolu zaman zaman başarılı sonuçlara imza atsa da hakemlerimiz için aynı cümleleri kurmak mümkün değil.  A Milli Takım’ın dünya üçüncülüğü ve EURO 2008’te yarı final oynamasının yanı sıra Galatasaray’ın kazandığı UEFA Kupası ve Süper Kupa futbol tarihimize altın başarılar olarak yazıldı. 100 yıllık geçmişimizde çıkardığımız tek hakem markası Cüneyt Çakır oldu. İkinci bir isim yok.

Günümüzde ekranlardan ‘adalet dağıtan’ eski hakemlerin hata dosyası oldukça kabarık. İki can yakan örnekle yetinelim.

Okan Buruk’un ayağı kırıldığında futbol hayatının bittiği söylenmişti ancak o yeniden sahalara döndü…

İlk örnek Erman Toroğlu…

Ekranların yıllarca değişmezi olan Erman Toroğlu, 10 Şubat 1993’te Galatasaray – Trabzonspor maçında yıllarca unutulmayacak bir karara imza attı. Eminim o maçın skorunu hatırlayan çıkmaz. Ancak Okan Buruk’un ayağının kırıldığı maç olarak hatırlamayan yoktur. Orta sahada Trabzonspor’lu Soner’in Okan’a yaptığı sert faulle, Türk futbolunun o yıllardaki genç yıldızının ayağı kırılmıştı. Acıyla kıvranan Okan’ın kırılan ayağının yana düşmesi günümüzde bile izleyenlerin içini acıtmakta. Toroğlu pozisyona oldukça yakın ve müdahale görüş açısında olmasına rağmen sarı kart göstermişti. Maçın skoru mu? 3-0 Galatasaray kazanmıştı.

Yıl 1999…  Samsunspor – Fenerbahçe maçı. Joachim Löw yönetiminde ligde 9 haftadır kazanın Fenerbahçe, 19 Şubat’ta konuk olduğu Samsunspor maçından 1-1 beraberlikle ayrıldı. Maçın skorunu unutturan gelişme 32. dakikada yaşandı. Samsunspor’lu Vural Korkmaz, Löw’ün gözdesi Metin Diyadin’e yaptığı sert faulle ayağını kırdı.

Metin Diyadin sezonu kapatırken, bu hareketin cezası sarı kartla sınırlı kaldı. Maçın hakemi Ali Uluyol’du. Kırmızı karttan yırtan Vural, Samsunspor’un attığı golün asistini yapan oyuncu olacaktı. Löw’ün gözdesinin sezonu kapatması, sarı-lacivertlilere şampiyonluğa mal olacaktı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Hakemlerden çok çektik…

    Araplar “el hükmü lil ekser” derler; hüküm genele göredir.
    Bizim -belki genetik-:genel özelliklerizden biri “duygusallığımız”. Özellikle Almanya, ABD, Kanada gibi ülkelerde yaşayanların bunu daha iyibi anlayacağını düşünüyorıium.

    Hakemler daha iyi yetiştirilmeli.
    Bir tek hatayla değerlendirilmemeli ve duygusal taraftar, oyuncu, yönetici ve spor yazarlarınca linç edilmemeli ama daha iyi yetiştirilmeli, Görevdeyken de eğitimler eksikliklerini tamamlamalo; uyumsuzlar, yeteri kadar beceremeyenlere yük verilmemeli…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin