Küresel ölçekte altyapı yatırımlarının finansman açığının özel sektörün devreye girmeden kapanması mümkün görünmediğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘‘Çok taraflı kalkınma bankalarının bu alana odaklanarak yeni finansal araçlar geliştirmesi ve ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verme kapasitelerini artırması çok önemli” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, X hesabından yaptığı paylaşımda, kuruluşundan bu yana üyelerine toplamda 43,6 milyar dolar finansman sağlayan, Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu Asya Altyapı Yatırım Bankasının (AIIB), Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde yapılan yıllık toplantısına katıldıklarını bildirdi.
Türkiye’nin, AIIB’den 4 milyar dolar finansman sağlayarak bu imkândan en fazla yararlanan ikinci ülke konumunda bulunduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:
“AIIB Başkanı ve maliye bakanlarıyla ikili görüşmeler yapma fırsatı bulduk. Bu yılki toplantının teması olan ‘Zorlu Bir Dünyada Sürdürülebilir Büyüme’ konusunda, ülkemizde attığımız adımlar ve çok taraflı kalkınma bankalarının bu konuda yapması gerekenleri katıldığımız toplantılarda dile getirdik. Küresel ölçekte altyapı yatırımlarının finansman açığının özel sektör devreye girmeden kapanması mümkün görünmüyor. Çok taraflı kalkınma bankalarının bu alana odaklanarak yeni finansal araçlar geliştirmesi ve ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verme kapasitelerini artırması çok önemli. Organizasyonun ev sahibi olan dost ve kardeş ülke Mısır’ın Maliye Bakanı Mohamed Maait’e misafirperverlikleri için ayrıca teşekkür ediyorum.”
– Kuruluşundan bu yana üyelerine toplamda 43,6 milyar dolar finansman sağlayan, kurucu üyesi olduğumuz Asya Altyapı Yatırım Bankasının (AIIB) yıllık toplantısına katıldık. Türkiye, AIIB’den 4 milyar dolar finansman sağlayarak bu imkandan en fazla yararlanan ikinci ülke… pic.twitter.com/AL6KtTR0ky
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) September 26, 2023
Az bişe ciro yapmaya kalkan özel sektörün başına gelmeyen kalmıyor. Cevheri Güven anlatıyor, demir çelik sanayisinin başına gelenleri
Mehmet Şimşek’in mafya ile imtahanı bakalım nasıl aşacak BARONLARI da özel sektörü canlandıracak
Afedersiniz ama finansman sağlamak en basit ifadeyle borç almak değil mi? En çok finansman sağlayan ikinci ülke ifadesini “en çok borç çeken ikinci ülkeyiz” diye çevirelim de anlamlı olsun. Uçan kuşa borcumuz var. Borcu daha da borçla çeviriyoruz. Gelen para yatırıma gitse toparlanırız ama sonsuz lüks harcamalar denizine akıp duruyor. Aldığı borç para ile işini genişleten adamla, aldığı borcu tatil ve eğlenceye harcayan adamın durumu aynı olmuyor değil mi?