Orucunuzu birkaç yudum su, 1-2 adet hurma ya da zeytin ile açın. Hazımsızlığa ve şişkinliğe sebep olmaması için birden suya ve yemeğe yüklenmeyin. İftar süresini mümkün olduğunca uzatın ve yavaş yavaş yiyin. Yemeği hızlı yerseniz kilo alırsınız.
1 kâse çorba içildikten sonra 10-15 dakika bekleyin, hemen ana yemeğe geçin. Mideyi doldurmadan akşam namazını kılabilirsiniz, zira dolu mideyle namaz kılarsanız reflü şikâyetleri ortaya çıkabilir.
Aradan sonra 1 dilim peynir, 1-2 boğum pide veya tam buğdaylı ekmek ve salata ile mide sindirime hazırlanmalı. Ana yemek olarak etli sebze yemeği, kuru baklagiller, ızgara et, tavuk, balık ve yanına yoğurt, ayran, cacık ve salata tercih edilebilir. Ramazan pidesi çok yenirse kilo aldırıcı özelliğe sahip. Tercihen sadece iftarda ve çok ölçülü olarak yenilmelidir.
400 gramlık pidenin, yaklaşık 15-16 dilim ekmeğe eşdeğer bir kaloride olduğu unutulmamalıdır. Salata ve sebze, iftarda mutlaka tüketilmeli. Üzerine yağ ve sos koymamak kaydıyla istenildiği kadar tüketilebilir.
KABIZLIK YAŞAMAMAK İÇİN…
İftarla sahur arasında 2-2,5 litre sıvı tüketmeye çalışın. İçine limon sıkılmış maden suyu tercih edilebilir. Ancak meyve aromalı hazır maden sularını pek tercih etmeyin, zira bu ürünlerde glikoz/fruktoz şurubu kullanılmakta. Pide yerine tam buğdaylı, tam tahıllı, çavdarlı veya kepekli ekmek tüketin. Salata ve yoğurdunuza 1 yemek kaşığı keten tohumu ilave etmeniz faydalı olur. Meyvenin yanında süt, yoğurt ya da kefir tüketin.
KAVUN, KARPUZ VE MUZU AZ TÜKETİN
İftardan hemen sonra meyve yemeyin. İdeal meyve tüketim saati, iftardan 1,5-2 saat sonrasıdır. Glisemik indeksi yüksek olan kavun, karpuz, muz, incir ve üzüm gibi meyvelerin dikkatli ve ölçülü miktarda tüketilmesi gerekir.
Salçalı, soslu, baharatlı yemekler; sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çok tuz içermektedir. Bu tür yemekler ve turşu gibi salamura besinler, su ihtiyacını artıracağından ve kilo aldıracağından dolayı tercih edilmemeli. Sıvı ihtiyacını karşılamak için başta su olmak üzere salata, sebze yemekleri, meyve, hoşaf, çorba, ayran, kefir, cacık, süt, maden suyu ve bitki çayları tercih edilebilir.
İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ
Özellikle iftar yemeğinden 1 saat sonra yürüyüş yapmak ya da teravih namazı kılmak, sindirim ve kilo kontrolü açısından faydalı olur. Oruç tutan kişiler, spor yapmak için, iftar ile sahur arasında, yemekten en az 1-2 saat sonrasını tercih etmelidir. Su kaybını artırmamak için oruç tutulan saat diliminde spor yapmaktan kaçınmak gerekir.