TR724 ÖZEL | OĞUZ AYAR
İlaç sektörü ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında yaşanan kur krizi derinleşmeye devam ediyor. İthal ilaçları Türkiye’ye getiren dev ilaç şirketleri, Euro kurunun 10.56’nin üzerine çıkarmak için baskılarını artırıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı ve SGK ise direnmeye devam ediyor. Bu da haliyle bazı hayati ilaçların hastalara ulaştırılmasını engelliyor. Bunun son örneği Ankara’da yaşandı.
Tr724’e ulaşan bilgilere göre; yaklaşık 6 aydır kanser tedavisi gören N.S. isimli bir kadın hastaya, doktor piyasa fiyatı 20 bin liraya ulaşan kemoterapi sonrasında bir ay kullanılması gereken ilaç yazdı. Hasta yakınları ellerindeki reçete ile eczanenin yolunu tuttu. Kimlik numarası üzerinden işlem yapan sağlık görevlileri, söz konusu ilacın SGK tarafından ödeme dışında tutulduğu bilgisine ulaştı. İlacın temin edilmesi için de mahkeme kararı gerektiği hasta yakınlarına iletildi. İlacın maliyetinden dolayı söz konusu ilaç alınamadı. Hasta N.S. ise maddi durumu yerinde olmadığı için acılar içerisinde mahkeme kararını beklemek zorunda kaldı. Eczacılar ise döviz kurundan sonra SGK’nın akıllı ilaç olarak adlandırılan onlarca ilacı ödeme dışında tutmak için bilinçli olarak mahkeme yolunu işaret ettiğinin altını çiziyor.
Son yıllarda kanser hastalığının tedavisi için tüm dünyada yeni nesil akıllı ilaçlar kullanılıyor. Türkiye’de de bu ilaçların kullanımı yaygın hale geldi. Fakat SGK tarafından bu yeni nesil kanser ilaçlarının, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında geri ödemesi yapılmıyor. Kanser hastalarının bu ilaçları tedavilerinde kullanmaları zorunluluk taşıyor. Aksi durumda kemoterapi sonrasında hastalık ilerlemeye ve vücudun diğer organlarına da yayılmaya devam ediyor. SGK’nın söz konusu ilaçları ödeme dışında tutması, hastalık ile mücadele eden hastaları ve yakınlarını maddi ve manevi olarak daha da sarsıyor. Bir yandan hastalık ile mücadele etmeye çalışırlarken, diğer yandan da bu ilacı bir şekilde temin etmeye çalışıyorlar.
Bunun son örneği Ankara’da yaşandı. Kanser hastası bir bayan yaklaşık 6 aydır bir devlet hastanesinde tedavi görüyordu. Tedaviyi sürdüren doktoru aylık kontrollerin ardından kendisine kullanacağı 30 günlük doz ilaçlarını yazıyordu. İlk teşhisin ardından doktor söz konusu ilacın SGK’nın ödeme listesinde olduğunu ancak kurumun ödememek için bütün yolları kullandığını hastasına açıkça söyledi. N.S. ve ailesi de bürokratik engellerle uğraşmamak için ilk dozu 20 bin TL ödeyerek almak zorunda kaldı. Ancak artan maliyetler ve maddi durumlarının yerinde olmamasından dolayı bu ay da yeni bir reçete daha yazdırıldı. Hasta yakınları SGK’nın bu kez ödeme kapsamına aldığı umuduyla eczanenin yolunu tuttu.
Ancak SGK ekranında ilacın temini için mahkeme kararına ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi. Aile gerekli girişimlerde bulundu. Mahkemeye dilekçe verdi. Mahkeme heyeti hayati tehlikeye dikkat çekerek N.S.’ye ilacın verilmesi yönünde acil bir karar verdi. Ne var ki, mahkeme kararı SGK ekranına düşmesine rağmen, pahalı ilaçların onayı için kurul kararı gerektiği gerekçesiyle aile yine bekletildi. N.S.’nin yakınları ise eczane yetkilisiyle görüşerek, ilacın verilmesini, kurumun onayından sonra gerekli işlemleri yapmaları talebinde bulundu. Ancak eczacı bunu kabul etmedi. Yaklaşık 20 bin liralık ilacın SGK’nın onayının dışında veremeyeceğini kaydetti.
Tr724’e bilgi veren Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise artan döviz kurundan dolayı ithal ilaçlarda ciddi sorunlar yaşandığını doğruluyor. Bakanlık yetkilileri, 20 bin lira ile 400 bin TL’lik ilaçlarda mahkeme kararının zorunlu olduğunu kaydediyor. Kaynak ayrıca bazı hastaların ilaçları kendi paralarıyla aldıktan sonra mahkeme yolunu tercih ettiğini, geri ödemelerin ise en az 6 ay sürebildiğinin altını çiziyor. Kanser hastaları için acil gerekli ilaçlarda da mahkeme kararının gereksiz olduğunu kabul ediyor.