Sportif direktör kavramı Türk futbolsever için pek tanıdık değil. Avrupa’nın önde gelen kulüplerinde mutlaka sportif direktörler vardır. Görevi oyuncu transferlerini gerçekleştirmektir. Elbette sadece oyuncu değil takımın başına geçecek teknik adamı belirlemede de sportif direktör önemli rol oynar. Genelde kulüpler eski oyuncularını sportif direktör olarak göreve getirir. Hem futbolu hem de kulübü bilmesi ciddi avantajdır.
Türkiye’de yakın dönemde Beşiktaş ve Fenerbahçe ile sportif direktör tecrübesi yaşandı. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Mayıs 2013’te düzenlediği basın toplantısında Önder Özen’in 3 yıllığına sportif direktörlük görevine getirildiğini ilan ediyordu. Ancak bu birliktelik çok geçmeden Temmuz 2014’te Özen’in istifasıyla son buluyordu.
BÖYLE OLUR AZİZ BAŞKAN’IN SPORTİF DİREKTÖRÜ…
En şaşalı sportif direktörün gelişi ise Fenerbahçe’nin İtalya’dan getirdiği Giuliano Terraneo ile oldu. Mayıs 2015’te göreve başlayan Terraneo, ilk iş olarak takımın başına Vitor Pereira’yı getirdi ardından aralarında Nani, Simon Kjaer, Ozan Tufan, Volkan Şen ve Robin van Persie’ninde bulunduğu 11 oyuncuyu takıma kazandırdı. Daha önce 2000 yılında İnter’e kazandırdığı Emre Belezoğlu’nu ve Selçuk Şahin’u ise takımdan gönderdi. Yapılan transferlerden sonra Giuliano Terraneo, adeta sarı-lacivertli taraftarların sevgilisi olmuştu.
Ancak 74 günde 11 oyuncu ve 1 teknik adama imza attıran İtalyan Terraneo ile Aziz Yıldırım’ın araları, göreve başladıktan sadece 4 ay sonra bozuldu. Terraneo’nun Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri’nde yöneticilerin girmesine izin vermediği iddiası basına yansıyor, Aziz Yıldırım iddiaları doğrulamasa da çeşitli platformlarda konuyla alakalı olarak Terraneo için sert sözler söylüyordu.
Yıldırım, kimsenin başkana ve yöneticilere tesislere girme yasağı koyamayacağının altını çizerek, “Sizin maaşını verdiğiniz, görev verip görev sınırlarını çizdiğiniz kişi böyle bir şey yapabilir mi? Onu kulağından çekip atarım. Fenerbahçe yönetiminin odası var orada. İstedikleri zaman gider gelirler. Kimse de, Terraneo falan karar veremez, karışamaz” diyordu. Mutlu başlayan bu beraberlik 4 ay sonra bozulurken, 2016’nın Mart ayında İtalyan spor adamının görevine resmen son veriliyordu.
İtalyan Terraneo, Türkiye gerçeğiyle karşılaşıyordu. Ne diyordu Aziz Yıldırım: “Sizin maaşını verdiğiniz…” Yani patron daima başkandır! Sportif direktör de kim oluyor? Maaşlı bir eleman! İstediğin zaman göreve getirirsin istediğin zaman kovarsın!
17 YILDIR FUTBOLDA TEK SORUMLU
Peki, Avrupa’da durum nedir? Sevilla’yı bilmeyen yoktur. Son 3 yılın UEFA Avrupa Ligi kupasının sahibi. Sevilla’nın başarısının altında imzası olan isim ise Roman Rodriguez nam-ı diğer ‘Monchi’. 12 yıl kalesini koruduğu Sevilla’ya 17 yıl önce sportif direktör olan Monchi, sezon sonunda görevden ayrılacağını açıkladı. Monchi, Sevilla ile 30 yıla yaklaşan birlikteliğini ‘doyuma ulaştığı’ için bırakacağını söyledi. Türkiye’de sportif direktör kavramı pek bilinmediği için doğal olarak Monchi adı pek duyulmamıştır. Oysa Monchi, futbol çevrelerinde futbolcular kadar popüler bir isimdir. Real Madrid ve Barcelona ısrarla yıllarca Monchi’yi kulübün sportif direktörü yapmak istemiş ancak İspanyol spor adamı bu teklifleri geri çevirmişti. Monchi döneminde Sevilla 9 kupa kazanırken, adı önümüzdeki yıl Roma’nın spor direktörlüğü için geçmekte. Monchi şuan için verilmiş bir sözünün veya atılmış bir imzasının olmadığını belirtiyor.
Monchi’nin en büyük özelliği takıma gelecek vaat eden oyuncuları düşük bonservisle kazandırmasıydı. Avrupa ve dünya futbolunu çok yakından takip eden Monchi’nin takıma kazandırdığı oyuncular birer yıldız oldular. Başka kulüplere giderken de takımın kasasını doldurdular. Ne başkan ne de yönetim Monchi’nin işine karıştı. Transferde tek söz sahibi olmadı ama kararı son veren isim oydu hep.
Bugün futbol dünyasının yakından tanıdığı Dani Alves, Ivan Rakitic, Frederic Kanoute, Negredo, Julio Baptista, Aleix Vidal, Carlos Bacca ve Kevin Gameiro gibi oyuncuları Sevilla’ya kazandıran isimdi.
Monchi’nin Sevilla’ya kazandırdığı oyuncular
Andres Palop – Valencia’dan ücretsiz aldı, 8 yıl takımın kalesini korudu.
Dani Alves – 500 bin Euro’ya transfer etti, Barcelona’ya 32 milyon Euro’ya sattı.
Javi Navarro – Ücretsiz transfer etti, 8 yıl Sevilla forması giydi.
Nico Pareja – 2014’te Spartak Moskova’dan 2,5 milyon Euro’ya aldı.
Adriano – Coritiba’dan 1,8 milyon Euro’ya transfer etti, Barcelona’ya 13 milyon Euro’ya sattı.
İvan Rakitic – Schalke 04’ten 2,5 milyon Euro’ya transfer etti, Barcelona’ya 24 milyon Euro’ya sattı.
Seydou Keita – Lens’ten 3,5 milyon Euro’ya transfer etti, Barcelona’ya 14 milyon Euro’ya sattı.
Steven N’Zonzi – 2015’te Stoke City’den 8 milyon Euro’ya transfer etti.
Vitolo – 2013’te Las Palmas’tan 3 milyon Euro’ya transfer etti. Takımın en iyilerinden biri.
Frederic Kanoute – Tottenham’dan 6,5 milyon Euro’ya transfer etti. Takımın yıldızı oldu.
Luis Fabiano – FC Porto’dan 3 milyon Euro’ya transfer etti, Sao Paulo’ya 7,5 milyon Euro’ya sattı.
Alvaro Negredo – Real Madrid’den 13,5 milyon Euro’ya transfer etti, M City’ye 25 milyon Euro’ya sattı.
Geoffrey Kondogbia – Lens’ten 4 milyon Euro’ya transfer etti, Monaco’ya 20 milyon Euro’ya sattı.
Christian Poulsen – Schalke 04’ten bedelsiz transfer etti, Juventus’a 10 milyon Euro’ya sattı.
Gary Medel – Catolico’dan 3 milyon Euro’ya transfer etti, Cardiff City’ye 13 milyon Euro’ya sattı.
Julio Baptista – Sao Paulo’dan 3 milyon Euro’ya transfer etti, Real Madrid’e 20 milyon Euro’ya sattı.
Aleix Vidal – Almeira’dan 2,8 milyon Euro’ya transfer etti, Barcelona’ya 18 milyon Euro’ya sattı.
Grzegorz Krychowiak – Reims’ten bedelsiz transfer etti, PSG’ye 30 milyon Euro’ya sattı.
Carlos Bacca – Brügge’den 7 milyon Euro’ya transfer etti, Milan’a 30 milyon Euro’ya sattı.
Kevin Gameiro – PSG’den 7,5 milyon Euro’ya transfer etti, A. Madrid’e 32 milyon Euro’ya sattı.