Sayıştay raporu: Devlet borçları yüzde 46 artarak 4 trilyon lirayı aştı

Vatandaşlar ekonomik krizin içerisinde boğuşurken yayımlanan Sayıştay raporları kamu kaynaklarının nasıl soyulduğunu ortaya koydu. Sayıştay’ın 2022 yılı Faaliyet Genel Değerlendirme raporunda kamu kurumlarının bütçe harcamalarını mevzuata uygun bir şekilde değerlendirmediği yer aldı. Buna göre 131 kurum kredi, bağış gibi kaynaklarını gizledi.

Ayrıca Sayıştay’a doğru bilgi vermekten kaçınan kamu kuruluşlarının 234’ü de bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasındaki farkın nedenini açıklamadı. Toplumun büyük bir kısmı yoksulluğun kıskacında kendi haline terk edilirken lüksten ve şatafattan ödün vermeyenler; Bakanlıkların harcamalarından yapılan özelleştirmelere kadar her alanda yürütülen uygulamalarla devletin kasasından halkın parasına nasıl el koyulduğunu gösterdi.

DEVLETTE ERİME: HAZİNE GARANTİLERİNİN TUTARI 35 MİLYON ASGARİ ÜCRETE DENK GELİYOR

BirGün’de yer alan habere göre, Sayıştay 2022 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’na göre devlet borçları yüzde 46 artarak 4 Trilyon TL’yi aştı. Hazine garantilerinin tutarı ise 35 milyon asgari ücrete denk düşen 402 milyar TL oldu. 2022’de verilen 41 milyar TL’lik garanti sözüne 123 milyar TL’lik kur farkı eklendi.

SARAY BİR GÜNDE 15 MİLYON TL HARCADI

Sayıştay, Cumhurbaşkanlığı’nın bir yıllık olumsuz faaliyet sonucunun 5 milyar TL olduğunu tespit etti.

ŞEHİR HASTANELERİ’NE SIR PERDESİ

Sağlık Bakanlığı’na yönelik Sayıştay denetimleri, Şehir Hastaneleri’nin bütçede oluşturduğu karadeliğin gizlendiğini ve bakanlığın halk sağlığını tehlikeye atan uygulamalarını açığa çıkardı. Bakanlığın, şehir hastanelerine yönelik garanti ve mali yükümlülüklerine mali raporlarda yer vermediği, özel hastaneleri denetlemediği ve ruhsatsız sağlık tesislerine izin verdiği ortaya çıktı.

DOĞRUDAN TEMİN İÇİN YÖNTEM BULMUŞLAR

Sayıştay’ın 2022 denetim raporunda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün doğrudan temin yöntemini kullanabilmek için aynı ihaleye konu olabilecek alımları kısımlara böldüğü tespit edildi. Ayrıca kurumun 19 taşınmazın tahsis süresinin dolmasına rağmen işlem yapılmadığı belirtildi.

GENÇLİĞİN PARASI ÇARÇUR EDİLDİ: SPORCUSU OLMAYAN DERNEĞE PARA AKTARILDI

Öğrencilerin barınma sorununu çözemeyen Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, sporcusu olmayan derneğe 1,6 milyon TL’lik yardım yaptığı ortaya çıktı. Bakanlığın 2021 yılında 625 bin TL, 2022 yılında ise 1 milyon 5 bin 200 TL para aktardığı derneğin faal sporcusu bulunmadığı, yalnızca üç antrenörü olduğu belirlendi.

AFETLER İHMAL NEDENİYLE FELAKETE DÖNÜŞTÜ

Afet riski altındaki alanların dönüşümü için belediyeler ile il müdürlüklerine gönderilen paraların hangi amaçla kullanıldığının denetlenmediği ortaya çıktı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI ‘EKSİDE’: 1.8 MİLYAR TL’LİK OLUMSUZ FAALİYET SONUCU

Başında Fahrettin Altun’un bulunduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 2022’de 1 milyar 860 milyon TL olumsuz faaliyet sonucuna imza attı.

YATILI OKULLARDA ÖĞRENCİLER BALIK İSTİFİ: GÜVENLİK DE SAĞLIK DA TEHLİKEDE

Çok sayıda lise pansiyonunda revir, sağlık görevlisi ve bekçi bulunmadığı öğrenildi. Kalabalık okul pansiyonlarında yatak odası kapasitenin mevzuatta öngörülenin üzerine çıktığı, bazı yatılı okullarda bilgisayar odası, kütüphane ve okuma salonu bulunmadığı belirlendi.

AİLE BAKANLIĞI 10 YILDIR SGK’YE BORCUNU ÖDEMİYOR

SGK’nin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 170 milyon TL’lik alacağını 10 yıldır tahsil edemediği ortaya çıktı. Kurum’un bazı belediye ve belediye şirketlerinden tahsil edemediği prim alacaklarının da 38 milyar TL’yi aştığı tespit edildi.

AFAD İÇİN ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR: 15 MİLYAR TL’LİK AÇIK

Afetlerde etkin kurtarma çalışmalarında bulunmadığı için eleştirilerin odağında yer alan AFAD’ın bir yıllık olumsuz faaliyet sonucu 15 milyar TL oldu. Kurumda yapılan hatalı ve eksik işlemler, denetim raporunda vurgulandı.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin