Sayıştay kayyum atanan belediyelerdeki usulsüzlükleri ortaya çıkardı

Sayıştay, HDP’deyken kayyum atanarak el konulan belediyelerdeki usulsüz işlemleri tespit etti. Raporlarda Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerindeki ihalesiz işlemler, milyonlarca liralık kayıt hataları ve belediyelerin eski personelinin üzerine kayıtlı yüzlerce taşınır ve taşınmaz mallar yer aldı.

Kamunun en önemli denetim kurumları arasında yer alan Sayıştay, kayyum belediyelerine ilişkin denetim raporunu hazırladı. Son 4 yıldır iki kez kayyum atanan Van, Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri’nde tespit edilen usulsüz işlemler arasında milyonluk hesap hataları, ihalesiz işlemler ve eski personellere ‘güzellikler’ yer aldı.

Sayıştay’ın Mardin, Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediyeleri hakkındaki tespitleri şöyle:

Mardin Büyükşehir Belediyesi:

* Belediyenin iki ayrı kayıt sistemindeki ‘gelecek yıla devreden kiralar’ kaleminde 3 milyon TL’ye yakın bir fark tespit edildi.

* Mardin Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ilk işyeri açma ve çalışma ruhsatının verildiği 1991 yılından itibaren faaliyette bulunan işyerlerinden 544 adet işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmadığı tespit edildi.

* Belediyenin ruhsat kayıt işlemlerinin güncel verilere dayanmadan listelendiği görüldü.

* Çalışanların yıllık izin hakları kullandırılmadı. Raporda, “Dinlenme bir hak olarak Anayasamızda yer almakta, İş Kanunu da bu haktan vazgeçilemeyeceğini hüküm altına almaktadır. Bir yıl boyunca fiziken çalışarak yorulan bir işçinin dinlenmesi, hem kendi sağlığı, hem de iş güvenliği açısından gereklidir” denildi.

KAYYUMUN HABERİ YOK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi:

* Belediye tarafından il sınırları içerisinde kaç tane hidroelektrik kaynaklı elektrik üretim tesisin bulunduğunun tespit edilmediği, bu santrallerden hangilerinin özelleştirme bedeli, lisans ihale bedeli ve su kullanım bedeli ödediği hangilerinin ödemediğinin bilinmediği görüldü.

* Kanunda belirtilen sebeplerin oluşmamasına karşın pazarlık usulü yaygın bir şekilde kullanıldı. 14 milyon 843 bin TL’lik vektör kontrolü için cihaz kiralama ve biosidal ilaç alımı işi, 332 bin TL’lik 21 kalem mobilya malzemesi ve diğer malzeme alımı işi, 1 milyon 430 bin TL’lik iftar ve sahur yemeği verilmesi, Aktif Yaşam Merkezinde kullanılmak üzere 1 milyon 250 bin TL’lik malzeme alımı işi pazarlıkla yapıldı.

* 10 milyon 220 bin TL’lik Gıda Yardımı Kolisi Alım İşi, 592 bin TL’lik 14 kalem çalı ve mevsimlik çiçek alım işi ve 592 bin 700TL’lik hercai menekşe alım işi pazarlıksız olarak gerçekleştirildi.

* Büyükşehir belediyesi sınırları içinde ortak altyapı hizmetleri kapsamında yapılan kazılar nedeniyle elde edilen gelirlerden ilçe belediyelerine aktarılması gereken tutarlar aktarılmadı.

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan incelemeler sonucunda toptancı halinde faaliyet gösteren işletmelerden alınması gereken teminatların belediye meclisi tarafından belirlenmediği ve alınmadığı görülmüştür.

Van Büyükşehir Belediyesi:

* Belediye taşınmaz dosyaları üzerinde yapılan denetimde, idareye tahsisli taşınmazlar ile idarenin tahsis ettiği taşınmazların muhasebe kayıtlarına alınmadığı tespit edildi. Taşınmazlar hesabının 13 milyon TL eksik görünmesine neden oldu.

* Otopark inşa ettirilmesi için toplanan gelirler, amacı dışında kullanıldı.

* 539 bin 812 TL bedelle yapılan mal alım işinde, satın alınan mallar muayene komisyonu tarafından malların eksiksiz teslim alındığını belirten tutanak düzenlendikten sonra bir başka işletmenin deposuna konularak orada bekletildi. Malların depolandığı işletme ile belediyenin arasında herhangi bir sözleşme ya da protokol bulunmamasına rağmen söz konusu depo belediyenin deposu gibi kullanıldı.

* Belediyeye ait 388 adet taşıt aracının zimmetlerinin belediye ile ilişiği kesilmiş olan altı eski belediye personeli üzerinde devam ettiği belirtildi.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin