2016’da Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a düzenlenen suikastla ilgili, aralarında Fethullah Gülen’in de bulunduğu 28 kişilik davada, 5 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Dava sürecinde delil bulunmamasına rağmen davanın Hizmet Hareketi’ne yıkılma çabaları dikkat çekmişti. Davanın savcısı Adem Akıncı soruşturma sürecinde, Karlov’un öldürüldüğü serginin organizasyonunu yapan ve ‘suikastle nasıl bir ilgisi olduğunu’ soran Ankara Gezginler Grubu yöneticisi Timur Özkana, ‘Merak Etme Timur Bey, biz araları doldururuz’ cevabı vermesi dikkat çekmişti.
Savcının istediği ifadeyi vermeyince 13 gün gözaltında kaldıktan sonra 28 Aralık 2017 tarihinde tutuklanan ve cezaevine gönderilen Özkan, 10 Ekim 2019 tarihine kadar tutuklu kalmıştı.
‘MİT dava sürecinde adam kaçırıp soruşturmaya dahil etti’
Diğer yandan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bugün açıkladığı Karlov Suikastı kararlarına göre müebbet hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Kötüce ile ilgili Nordic Monitor’de yayınlanan haber ilginç detaylar ortaya çıkmıştı.
MİT tarafından kaçırılarak 3 ay işkence gören bilişim uzmanı Kötüce, soruşturmaya dahil edilmişti. Mit tarafından kaçırıldıktan sonra tutuklanan Kötüce mahkeme çıkmaya hazırlanırken, MİT tarafından alıkonulduğu süre zarfında işkence ile imzalatılan belgeler arasında Karlov suikasti ile ilgili itiraflarının olduğu ortaya çıkmıştı.
🔵"RUS HEYETİ GELİYOR, SENİ TUTUKLAMAMIZ LAZIM"
Nordic Monitor, Rus Büyükelçi Karlov suikasti ile ilgili şok edici yeni bilgi ve belgelere ulaştı.
MİT tarafından kaçırılarak 3 ay işkence gören bilişim uzmanının MİT tarafından soruşturmaya nasıl dahil edildiği ortaya çıktı. pic.twitter.com/TXRFDbxUvj
— Nordic Monitor Türkçe (@NordicMonitorTR) January 7, 2021
Mahkemenin verdiği kararlar
Diğer yandan Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Karlov’u öldüren Mevlüt Mert Altıntaş’ın ” sözde örgüt abisi” olduğu iddia edilen Şahin Söğüt ile suikast talimatını Altıntaş’a ilettiği iddia edilen Salih Yılmaz ve Ahmet Kılınçarslan, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile Karlov’u “terör amaçlı kasten öldürme” suçundan 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Diğer yandan bilişimci Hüseyin Kötüce ile eski istihbaratçı Vehbi Kürşad Akalın’ı “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse, Karlov’u “terör amaçlı kasten öldürmeye yardım” iddiasıyla da 15’er yıl hapse çarptırdı.
Suikast davasında 3 kişi ikişer kez, 2 kişi ise birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılırken, 7 kişiye “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 7 yıl 6 ay ile 10 yıl 6 ay arasında değişen sürelerde hapis cezası veren mahkeme, 6 kişinin beraatına karar verdi.
Davada yargılanan Hasan Tunç, Sercan Başer, Ufuk Gül’ü ” sözde fetö üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6’şar ay, Ayşe Söğüt ve Kaan Bülbül’ü aynı iddiadan 9’ar yıl, Hayreddin Aydınbaş ve Ramazan Yücel’i ise 10 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırdı.
Karlov’un öldürüldüğü serginin organizatörü sanık Mustafa Timur Özkan ise ” sözde fetö’ye bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı.
Davada yargılanan Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Abdulsamet Kekeç, Sefa Kurnaz ve Bilal Dereli ise üzerine atılı suçlardan beraat etti.
Mahkeme, Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 9 kişinin dosyalarının ayrılmasına karar verdi.
Rus Büyükelçi Andrey Gennadiyeviç Karlov, 19 Aralık 2016’da, Ankara’da bir sergiyi ziyareti sırasında düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetmişti.
Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş ise polis tarafından vurularak öldürülmüştü.