Sararıp soluyorsanız bir sebebi var!

Erken evrede hiçbir belirti vermeyen karaciğer rahatsızlıkları, ilerleyen dönemde karında şişkinlik, tırnaklarda solma, cilt renginin sararma, damarlarda belirginleşme şeklinde sinyal veriyor. Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Oya Yönal’a göre, mantar zehirlenmesi veya toksik ilaçlara maruz kalma durumlarında bu belirtiler daha erken ortaya çıkabiliyor.

Cilt renginin sararmasının yanında, karında sıvı toplanması, bacaklarda ödem, bulantı, iştahsızlık, şuur bulanıklığı ve konuşmada yavaşlama problemleriniz varsa dikkat edin; zira kronik karaciğer hastası olabilirsiniz.

Boş yere antibiyotik ve ağrı kesici almayın

İlaçlar karaciğerde metabolize olup süzüldüğü için karaciğerde yorgunluk yapar. Bazı ağrı kesici ve antibiyotikler toksik etkileri nedeniyle karaciğer hücrelerini öldürebilir. Bu tür ilaçların gereksiz ve sık kullanıldığı durumlarda karaciğer yetmezliğine kadar varan tablolar ortaya çıkabilir.

Karaciğerinizi yağlandırmayın

Karaciğerde görülen rahatsızlıkların birçoğunun yağlanma kaynaklı olduğunu unutmayın. Salam, sucuk gibi katkı maddeli besinler, yağlı kızartmalar, hazır meyve suları ve şekerli beslenme karaciğer yağlanmasına yol açar. Karaciğerin düzenli çalışabilmesi için uyku düzeni de önemli. Hepatit A, B ve C virüsleri karaciğere yerleşerek enfeksiyona sebep olur. Bu yüzden aşıları eksik bırakmayın.

Bu beslenme kurallarını uygulayın

Kronik karaciğer hastalığı olan ancak henüz siroz gelişmemiş hastalarda, normal dengeli beslenme tedavi için yeterlidir.

-Karaciğer hastalarının düzenli idrar söktürücü kullanmaları ve tüketilen tuz dengesini ayarlamaları gerekir.

-A ve B vitamini bakımından zengin olan enginar hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.

-Çay şekeri, çikolata, bal, reçel, kola, gazoz gibi basit şekerli gıdalar az tüketilmeli.

-Basit şeker içeren gıdalar yerine sebzeler ve baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdaları tercih edin.

-Fast-food, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketiminden uzak durun.

-Bir yumurta büyüklüğündeki et, bir yumurta ve 4 yemek kaşığı bakliyata eşdeğerdir. Değişim buna göre yapılmalı.

-Bir su bardağı süt, bir su bardağı yoğurt, bir kibrit kutusu peynir ve 2/3 kibrit kutusu kaşar peyniri eşdeğerdir. O gün yoğurt yenmek isteniyorsa karşılık gelen süt veya peynir azaltılmalı.

-İki dilim ekmek, 4 yemek kaşığı makarna, pirinç pilavı ve bulgur pilavına eşdeğerdir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin