HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK
Koronavirüs salgınından dolayı kepenk indiren futbolda, kulüpler ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Liglerin ne zaman başlayacağı belirsizliğini koruyor. Hatta sezon tamamlanmayacak diyenlerin sayısı az değil. Ekonomik zor günler geçiren kulüpler çareyi oyuncularının maaşında indirime giderek buluyor. Ancak bazı kulüpler zengin sahipleri sayesinde krizden fazla etkilenmiyor.
Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya, salgından dolayı zarar gören ekonomisini ayakta tutmak için yüz milyarlarca Euro’luk yardım paketi açıkladı. Krizden doğal olarak futbolda etkilendi. Açıklanan pakette futbol kulüpleri için ne kadar yardımın yer alacağı belirsizliğini koruyor. Bu belirsizlik kulüpleri kara kara düşündürüyor. Şayet lig yeniden start almazsa 13 profesyonel kulüp iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Bundesliga’da 4 kulüp, ve ülkenin ikinci ligi Bundesliga 2’de 9 kulüp, maçlar tekrar başlamazsa kapılarına kilit vuracaklar.
Almanya Futbol Ligleri üyelerinin video konferansında, Bundesliga’daki bir kulübün mevcut durumda mayısa kadar ayakta kalma şansı bulunduğu, diğer üç kulübün de haziranda iflas etmek zorunda kalacağına işaret edildi. Bundesliga 2’deki yedi kulübün mayıs sonuna kadar, diğer ikisinin haziranda iflas açıklayacaklarına dikkat çekildi. Sezon tamamlanamazsa kulüplerin, önemli bir kısmı yayın geliri olmak üzere toplam kaybının 750 milyon Euroyu bulacağı vurgulandı. Ortaya çıkan tabloda, liglerin mutlaka başlaması gerektiğini gösteriyor. Ekonomisi güçlü Alman kulüpleri bile bu denli krizden etkilenirken, diğer ülkelerde durum oldukça vahim gözüküyor. Bir de krizin teğet geçeceği kulüpler var.
Bu kulüplerin başında Manchester City geliyor. Premier Lig ekibi, 2008’de Birleşik Arap Emirlikleri’ni yöneten altı kraliyet ailesinden biri olan El Nehyan’ın mensubu Şeyh Mansur tarafından satın alınmasıyla talihi değişti. Paranın gücünü arkasına alan City, Premier Lig’de zirveye oynayan bir ekip oldu. Son iki yılı şampiyon olarak tamamlayan City’nin sahibi Şeyh Mansur’un kişisel servetinin 20 milyar dolar olması, İngiliz ekibinin ekonomik bir sıkıntı yaşamayacağının gerekçesi oldu.
Avusturyalı enerji içeceği Red Bull’un patronlarından Dietrich Mateschitz, başta futbol olmak üzere spor branşlarına ilgi gösteren ve yatırım yapan bir isim. Almanya Bundesliga’dan RB Leipzig, Avusturya Ligi’nden Red Bull Salzburg ve New York Red Bulls’un sahipliğini Dietrich Mateschitz yapıyor. Kişisel serveti 19,4 milyar dolar olarak açıklanan Mateschitz sayesinde sahip olduğu kulüpler ekonomik endişe duymuyor.
İtalya Serie A’nın tartışmasız bir numarası olan Juventus, ekonomik olarak en rahat kulüplerin başında geliyor. Zira arkasında otomobil markası Fiat’ında sahipliğini yapan Agnelli ailesi var. Ailenin futboldaki yüzü olan Andrea Agnelli, Juventus’un yanı sıra Avrupa Kulüpler Birliği’nin (ECA) de başkanlığını yapıyor. Daha çok otomotiv sektöründeki yatırımlarıyla bilinen Angelli ailesinin 13.5 milyar dolar civarında mal varlığı bulunuyor.
Rus milyarder Roman Abramovich adını futbol dünyası 2003’te Chelsea’yı satın almasıyla duydu. Premier Lig’in orta sıra takımlarından biri olan Chelsea, Abramovich’in maddi desteğini arkasına almasıyla şahlanarak zirveye oynayan bir ekip oldu. Premier Lig şampiyonluklarını, Şampiyonlar Ligi ile taçlandıran Chelsea için para sıkıntısı diye bir kavram bulunmuyor. Kişisel serveti 12,4 milyar dolar olan Abramovich sayesinde Chelsea krizi hissetmiyor.
Son yıllarda Premier Lig’de zirve yarışında esamesi okunmayan Arsenal, maddi açıdan sorunsuz kulüplerin başında geliyor. Nedeni elbette zengin ABD’li sahibi. Arsenal ve ABD MLS Ligi ekibi Colorado Rapids’in sahipliği ABD’li iş insanı Stan Kroenke yapıyor. Spora yatırımı bunlarla sınırla kalmayan Kroenke, NFL’den Los Angeles Rams, NBA’den Denver Nuggets ve NHL’den Colorado Avalanche’nin de sahibi Kroenke’nin kişisel serveti 9 milyar dolar.
Fransa Ligue 1’de 2012’den itibaren esmeye başlayan Paris Saint-Germain (PSG) fırtınasının sebebi kulübün Katarlı iş insanı Nasır el-Halife tarafından satın alınmasıydı. Qatar Sports Investments’ın (Katar Spor Yatırımları) başındaki isim olan Nasır el-Halife, Süper Lig’inde arasında olduğu bir çok ligin yayın hakkını elinde bulunduran beIN Sport kanalının da sahipliğini yapıyor. Kişisel serveti 8 milyar dolar olarak tahmin edilen el-Halife ülkesinde tenis federasyonu başkanlığını da yapıyor.
Serie A’nın güçlü ekiplerinden Inter’in de para sıkıntısı bulunmuyor. Kişisel serveti 7,6 milyar dolar olan Çinli milyarder Zhang Jindong, şirketi Suning Holdings Group aracılığıyla Serie A ekibi Inter’in en büyük hissedarı oldu. Jindong’un ülkesinde medya ve yayıncılık sektörlerinde de yatırımı bulunuyor.
2015’te tarihi bir başarıya imza atıp 132 yıllık tarihinde ilk kez lig şampiyonluğu sevinci yaşayan Leicester City’nin arkasındaki maddi güç ise Taylandlı iş insanı Vichai Srivaddhanaprabha idi. King Power’in sahibi olan Vichai, 2018’de helikopter kazasında hayatını kaybedince yerine 34 yaşındaki oğlu Aiyawatt geçti. Aiyawatt Srivaddhanaprabha’nın serveti 6 milyar dolar. Taylandlı zengin sahibi sayesinde Leicester City, salgından etkilenmeyen kulüpler arasında yer alıyor.