Sağlıklı yaşam için tuzu azaltın!

Tuz, vücudun ihtiyacı olan çok önemli mineraller içerse de normalden fazla kullanıldığı zaman sağlığı olumsuz etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramın altında olmasını öneriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oben Duman, fazla tuzun ambalajlı ürünlerden yani işlenmiş gıdalardan alındığına işaret ediyor. ’’Süpermarkette satın alınan ambalajlı gıdalarda bulunan etiketlerde ne kadar tuz içerdiği bilgisi genellikle yer almamaktadır. Bunun yerine etiketlerde ne kadar sodyum içerdiği yazmaktadır. 1 g sodyum 2.5 g tuza eşittir. Ambalajlı bir gıda etiketinde yazan sodyum değerinden ne kadar tuz (sodyum klorür) içerdiğini öğrenmek için, sodyum değerini 2,5 ile çarpmak gerekir.’’ diyor.

Hipertansiyon, kalp yetmezliği ve böbrek hastalığı olan kişilerin daha az tuzlu gıda tüketmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Duman, günlük sadece 1 gr tuz azaltılmasının bile hipertansiyonu ve ona bağlı olarak gelişen kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümleri ciddi oranda azalttığını söylüyor.

Besinlerle alınan fazla tuz ve şekerin vücuda sayısız olumsuz etkisi çok yüksek. Tuzun ayrıca gıdalara kattığı lezzet ve oluşturduğu alışkanlıklar nedeniyle bu tür gıdalar fazla kiloya ve obeziteye yönelimi artırıyor. Bu durum da ileriki yaşlarda kronik hastalıklara zemin hazırlıyor.

Unutnayın; beslenme alışkanlığı genellikle çocukluk çağında kazanılır. Bu nedenle anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Evde hazırlanan yiyecek ve içeceklerin tuz içeriğinin azaltılması, aile olarak tuzu az tüketmek, hem kendilerinin hem de çocuklarının ileri yaşlara kadar devam edecek sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmalarını sağlar.

Daha az tuz tüketmek için bunlara dikkat edin;

  • Tadına bakmadan yemeklere tuz eklemeyin ve sofradan tuzluğu kaldırın.
  • Yemeği hazırlarken veya pişirme sırasında ilave edilen tuzu azaltın.
  • Tuz yerine baharatlar, soğan, sarımsak, biber gibi doğal lezzetler kullanın.
  • Gıda sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı olarak tüketime sunulan gıdaların, işlenmiş ürünlerin içeriği etiketlerini kontrol edin. Daha az tuz tüketimi için tercihlerinizi değiştirin.
  • Evde yapılan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası, kurutularak saklanılan gıdaları hazırlarken daha az tuz kullanın veya daha az tüketin.
  • Tuzun büyük bir kısmını satın alınan gıdaların içinde olduğunu; beyaz ekmek, pizza, pide, poğaça, siyah zeytin, yağlı peynir gibi günlük hayatta sıkça tüketilen besinlerin tuz içerdiğini unutmayın.
  • Yüksek miktarda tuz içerdiği bilinen hazır soslar, hazır çorbalar, yemeklik katkı maddeleri, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler, mineralli içecekleri ve işlenmiş gıda ürünlerini daha az tüketin.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin