BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724
Malezya Havayollarına ait Boeing 777 tipi MH17 sefer sayılı yolcu uçağı, 17 Temmuz 2014’te Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada Ukrayna’nın doğusunda Sovyet yapımı BUK tipi bir füzenin isabet etmesi nedeniyle düşürülmüştü. O tarihten bu yana Rusya ile Hollanda arasında MH17 gerginliği artarak devam ediyor.
Rusya, MH17 uçağının düşürülmesi sorumluluğunu, Avustralya ve Hollanda ile daha fazla müzakere etmek istemediğini açıkladı.
RUSYA DAVADAN ÇEKİLDİĞİNİ AÇIKLADI
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hollanda Rusya’yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürdüğü için Moskova’nın bu davadan çekildiğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “MH17 uçağının düşürülmesinde Rusya’nın rolü olduğu yönünde, Hollanda’nın açıklamaları ve bu tür söylemleri uluslararası arenada konuşmaya devam etmeyi dava hakkında konuşmayı anlamsız hale getiriyor ” denildi.
RUTTE : AVUSTRALYA İLE MH17 KONUSUNDA ORTAK ÇALIŞIYORUZ
Hollanda kabinesi Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu açıklamadan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını ve şaşırdıkları ifade etti. Hollanda Başbakanı Mark Rutte Brüksel’de katıldığı AB iklim ve İngiltere zirvesinde Rusya ile müzakerelere devam etmek istediğini söyledi. Rutte “MH17 uçağının düşürülmesi ile ilgili olarak Avustralya ile ortak çalışıyoruz ve bunu başarılı bir sonuca götürmek için son derece motive durumdayız.” dedi.
HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI BLOK: 298 KİŞİNİN YAKINLARI İÇİN DİPLOMATİK ÇABA SARF EDİYORUZ
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, “Özellikle Rusya’nın MH17 uçağı konusunda Rusya başarısızlığa uğradı.Uçakta hayatını kaybedenlerin acılarını paylaşıyorum. 298 kurban ve yakınları için adaleti sağlamak için her türlü diplomatik çabayı sarf ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
PLOEG: RUSYA HERŞEYE KARŞI KOYMAK VE HAKSIZLIĞI ÖRTBAS ETMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYOR
Vliegramp Vakfı (Stichting Vliegramp) MH17’nin Başkanı Piet Ploeg ise şu aöıklamada bulundu: “MH17 uçağı davasından Moskova’nın çekilme hamlesinden çıktığına şaşırmadım.Bu durum hayatını kaybeden insanların akrabalarının davasına kara bir lekedir. Rusya her şeye karşı koymak için haksızlığını örtbas etmek için kendine göre tutarlı çizgisini sürdürüyor. Görüşmelerde, Rusya’nın sorumluluk alması ve bir şekilde hayatını kaybeden kişilerin akrabaların acılarını telafi etmek için bir şeyler yapmasını istiyoruz. Görünüşe göre Rusya bunu yapmak istemiyor. Hollanda ve Avustralya daha sonra bunu uluslararası bir yargı kuruluşuna sunma fırsatına sahip olacak.”
MH17 yolcu uçağı düşürülme faciasının nedenini araştıran uluslararası ekip olan Ortak Soruşturma Ekibi, son yıllarda düzenli olarak Rus ve Rusya bağlantılı askerlerin karıştığına dair kanıtları yayınladı. Geçen yıl, üç Rus ve bir Ukraynalı dört kişi şüpheli olarak tespit edildi. Rusya MH17 davasını tanımıyor ve JIT’in sonuçlarını ve kanıtlarını sürekli olarak reddediyor. JIT’e göre, son yıllarda Moskova alternatif teoriler ortaya attı. Temelde kafa karışıklığı oluşturmayı amaçladı. Rus gizli servisi de birkaç kez soruşturmayı etkilemeye çalıştı. Rus haber ajansı RIA Novosti’ye göre Rusya, uçağın düşürüldüğü Doğu Ukrayna’daki sivil uçaklar için hava sahasının kapatılmaması konusundaki soruşturmada işbirliği yapmaya istekli.
HOLLANDA AİHM’E GİTMİŞTİ
Hollanda daha önce MH17 uçağı düşürülmesi sonrasında hayatını kaybeden kişilerin yakın akrabalarından gelen bireysel şikayetleri desteklemek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmişti. Başbakan Rutte, olayların MH17 soruşturmasından gelen tüm malzemelere kendi davalarında erişimleri olduğunu ve bunun ancak Hollanda’nın şikayette bulunması durumunda mümkün olduğunu kaydetti.
MH17 UÇAĞINDA 298 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 tipi MH17 sefer sayılı yolcu uçağı 17 Temmuz 2014’te Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada Ukrayna’nın doğusunda Sovyet yapımı BUK tipi bir füzenin isabet etmesi nedeniyle düşmüştü. Kazadan kurtulan olmamış, 196’sı Hollandalı, 38’i Avustralyalı toplam 298 kişi hayatını kaybetmişti.