İktidarın en küçük ortağı Doğu Perinçek’in tabiriyle ‘siyasetin köpeği’ haline gelen yargıyla ilgili 8 Eylül’de Kronos’ta önemli bir haber yayınlandı. Buna göre iktidara yakın yargı mensuplarına Gübretaş’tan hisse almalarını söylenmiş, ardından Gübretaş sahasında 6 milyar TL değerinde altın bulunduğu haberleriyle bu hisseler tavan yaptırılmıştı. Rejim, emrinden çıkmayan militan hakim ve savcılarını gasp edilen Koza İpek’in bulduğu ‘altın sahası’ üzerinden zengin etmişti.
AKP rejiminin bütün mallarını hukuksuzca gasp ettiği iş adamı Akın İpek, Koza İpek’in işlettiği Söğüt altın sahasının yandaşlara nasıl peşkeş çekildiğini geçtiğimiz aylarda ayrıntılı olarak anlatmıştı. Buna göre, 5 milyar dolar değerindeki saha, hukuksuzca Koza İpek’ten alınarak sadece 3,5 milyon dolara Gübretaş’a devrediliyor. Skandal bununla da sınırlı kalmıyor; şirketi milyarlarca dolar zarara sokan kayyımlar, doğan zararla ilgili olarak Akın İpek’e dava açmaya hazırlanıyor.
Gübretaş konusunun aslı şudur: Gübretaş, sahasında arama yaptırmış, altın olmadığına kanaat getirmişti. Bu yüzden, 2007 de ruhsatı Koza ya sattı.
Satılmış, parası alınmış, tapusu devredilmiş bir mülkün (Bu bir ev de olabilir) satışı hukuken iptal edilemez.
— Akın İpek (@akinipek01) September 11, 2021
Son gelişmeler üzerine Akın İpek yeni paylaşımlarda bulundu. Şunları yazdı:
“Gübretaş konusunun aslı şudur: Gübretaş, sahasında arama yaptırmış, altın olmadığına kanaat getirmişti. Bu yüzden, 2007’de ruhsatı Koza’ya sattı. Satılmış, parası alınmış, tapusu devredilmiş bir mülkün (bu bir ev de olabilir) satışı hukuken iptal edilemez. Koza, altın keşfi yaptığı takdirde, üretime geçtikten sonra Gübretaş’a yüzde 2 hasılat payı vermek için bir sözleşme yaptı ve bu payı da ödedi. Sözleşmede itilaf konusu olabilecek hiç bir şey yok. Olsa dahi bu, sadece hasılat sözleşmesi ile ilgili olabilirdi.”
CEVHER BULUNAN SAHA, KAYYIMLAR TARAFINDAN PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
“Bu sahada cevher olup olmadığı bilinmiyordu, altını Koza keşfetti. Kayyım atanmasından sonra daha önce satın alınmış tapu, Gübetaş’a iade edildi. Kayyımların işten çıkardığı Koza personeli de Gübretaş’ta işe başladı. Koza’nın özel bilgileri de Gübretaş’a devredildi.
Bunda şaşırtıcı bir şey yok… Koza İpek grubuna, 2015 yılında sahte olduğu, daha sonra MASAK tarafından tespit edilmiş bilirkişi raporu ile toptan el kondu. Felaket tarafı şurası; nasıl olurda bir siyasetçi, bürokrat, hiç bir suçu olmayan insanları, parası için, canlı canlı gömün diye talimat verebilir… Nasıl bir yargı mensubu; cani bir sokak çetesi elemanı gibi, ‘tamam’ der. Bu, para için cinayete teşebbüs değilse nedir?”
Beş Milyar Dolarlık varlık tek kalemde nasıl transfer edilir??? Hikayesi;
Altın sektöründe 300 potansiyel sahadan sadece birisi projeye dönüşür. Koza Altın’nın 2007 de parasını ödeyerek satın aldığı ve yıllarca çalışıp altın keşfettiği Söğüt sahası, keşiften sonra ne oldu???
— Akın İpek (@akinipek01) May 16, 2021
5 MİLYAR DOLAR NASIL PEŞKEŞ ÇEKİLDİ?
Akın İpek, geçtiğimiz aylarda 5 milyar dolarlık peşkeşi de anlatmıştı. İşte o paylaşımları:
“Beş Milyar Dolarlık varlık tek kalemde nasıl transfer edilir?
Hikayesi; Altın sektöründe 300 potansiyel sahadan sadece birisi projeye dönüşür. Koza Altın’nın 2007 de parasını ödeyerek satın aldığı ve yıllarca çalışıp altın keşfettiği Söğüt sahası, keşiften sonra ne oldu?
Ekim 2015 yılında, kayyım atanmasına paralel olarak, bir Gübre sanayi olan Gübretaş, Koza Altın ile anlaşmasını fesih ettiğini bildirdi. Bu anlaşma bir kira anlaşması değildi ki fesih edilebilsin…
Anlaşmazlık vardı ise ki, olmasını gerektirecek bir durum yok idi, bu sadece ödenecek ‘satıştan pay’ kısmı ile ilgili olabilirdi… Buna rağmen Koza Altın’ın satın aldığı, Altın keşfettiği ve mülkü olan bir varlık toptan ‘Mahkeme’ kararı ile Gübretaş’a devir edildi.
Bu peşkeşe ses çıkarabilecek kimse kalmamıştı. Çünkü; Kayyımlar, Koza Altında, Newmont zamanından beri (1989) çalışmakta olan, şirketin tüm üst yönetimini ve tüm avukatlarını tasfiye ettiler…
Gübretaş, sattığı sahayı, altın keşfedilmesinden sonra geri almıştı fakat bir gübre sanayi şirketinin altın madeni çıkaracak bilgisi, personeli olmayınca, altın madenciliği yapmasına imkan yoktu. Onunda tezgahı kurulmuştu; Yaklaşık 5 Milyar Dolar değerindeki varlığın keşfi, nasıl işleneceği, yıllarca çalışılarak hazırlanmış Koza Altın’a ait özel bilgiler ve tüm know-how; Koza Altın’nın hiç bir mecburiyeti olmamasına rağmen yaklaşık 3.5 Milyon Dolara Gübretaş’a satıldı.
Yetmedi; Kayyımlar tarafından işten çıkarılan Koza Altın müdürü Semih Demircan da, Gübretaş, Söğüt Altın maden proje müdürü olarak işe başladı. Diğer bazı Koza Personeli ile birlikte elbette…
Bunu şundan anlattım; Kayyımlar, benim 2007 de satın aldığım ve Altın keşfettiğim bir sahayı, tüm know-how ile birlikte başka bir şirkete peşkeş çekmişler. Doğan zararla ilgili olarak bana; şirketi zarara uğratmaktan dava açacaklarmış… Üslubum değil, Kusura bakmayın ama; Çüşş..”