Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Bireysel Silahlanmaya Dair 2017 Yılı Raporu’nda, ruhsatsız silahlarla işlenen suçların ruhsatlı silahlarla işlenen suçlara kıyasla altı kat fazla olduğu belirtildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı’nın Bireysel Silâhlanmaya Dair 2017 Yılı Raporu’nda, Türkiye’de ruhsatlı silâh sayılarında azalma meydana geldiği, Aralık 2017 tarihi itibarıyla 73 bin 38 adet silâh ruhsatı verildiği belirtiliyor. Buna karşın aynı raporda ruhsatsız silâhlarla işlenen suçların ruhsatlı silâhlarla işlenen suçlara kıyasla altı kat fazla olduğu görülüyor.
Yeni Asya’nın haberine göre, bireysel silâhlanmaya karşı 1993’ten bu yana mücadele yürüten Umut Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akcan da Türkiye’de 20 milyon civarında kişinin bireysel olarak silâhlandığının tahmin edildiğini, bu silâhların yalnızca 2,5 milyonunun ruhsatlı olduğunu, bunun 7-8 katı kadar ruhsatsız silâh bulunduğunu belirtiyor. Akcan, “Ruhsatsız silâh bulundurmanın cezai müeyyidesi çok fazla yok. Kabahatler kanununa tabii, para cezasına tabiî. Bu da caydırıcı değil. Bir de balistik olaylarda ruhsatsız silâhı çok çabuk yok edebiliyorlar. Ruhsat altında olduğu zaman ise balistik incelemeye tabiî tutulduğunda (suça karışan) kişi bulunabiliyor” diye konuştu.
15 Temmuz sonrasında ne oldu?
Akcan, son üç yıldır özellikle pompalı silâhların satışında büyük bir ivme gözlemlendiğini ifade ederek, “Türkiye bir darbe girişimi yaşadı. Bundan sonra inanılmaz boyutta bir korku ve güvensizlik ortamı oluştu. Sanki sivil halk silahlansa daha olumlu olur gibi yaklaşımlar var. Bu son derece tehlikeli. Şişirilmiş bir ego grubu var. Kendilerini bu hükümete veya bu devlete yakınmış gibi, sanki bu devletin sahibiymiş gibi görüyorlar. Bunu kontrol edemeyebilirsiniz. Hükümet bunlara mesnet oluşturmamalı. 12 Eylül’den önce, 60 ihtilalinden önce bu olaylar yaşandı. Bu sınırlamayı koyun. Yoksa inanılmaz boyutta katliâmlar olabilir.”