Reformun ayak sesleri!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

Başta AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere iktidar temsilcileri ‘reform’ diyedursun, hukuksuzluk ve keyfi yasaklara her gün yenileri ekleniyor. Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray Meydanı’nda yapılan ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı 700. hafta eylemi nedeniyle dava açıldı. Hukuksuzca işten çıkarılmalarını protesto için Gebze’den Ankara’ya yürümek isteyen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler polisin ablukasıyla durduruldu. İşçilerin Anayasal hakkının kullanılması valilik kararıyla engellendi. Çıkan olaylar sonrası 90 kişi gözaltına alındı. 

Mezopotamya Ajansı muhabiri Dindar Karataş’ın eve dün sabah saatlerinde basıldı. Karataş gözaltına alınırken, çalıştığı ajansın Van bürosuna da polis baskını düzenlendi. Yaklaşık 6 yıldır cezaevinde tutulan Mehmet Baransu, ‘gazetecilik’ yaptığı, millete kurulan kumpas belgesini yayınladığı için 4 ayrı suçtan toplam 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bir başka gazeteci Melis Alphan’a yıllar önce paylaştığı Newroz fotoğrafı nedeniyle soruşturma açıldı. Alphan, 2015 Diyarbakır Newroz’undan 6 yıl önce paylaştığı fotoğraf nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’la suçlandı.

İktidar temsilcilerinin ‘hukuk, ekonomi, adalet reformu’ açıklamaları her geçen gün inandırıcılığını yitiriyor. Zira hukuksuzluk, adaletsizlik ve keyfi uygulamalara her gün onlarcası ekleniyor. Bırakın reformu, iktidarın en tepesindeki isim mahkemelerin beraat kararlarını bile tanımıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç’a cevap verdiği 22 Kasım’daki konuşmasında, “Gezi olaylarının finansörü olanlarla, Kavala’larla, onlarla hiçbir zaman bir arada olamayız.” demişti. Halbuki Osman Kavala söz konusu davada yargılanmış ve beraat etmişti. Erdoğan, yargı kararına rağmen Kavala’yı Gezi olaylarının finansörü olmakla suçluyor. Erdoğan’a göre yargı kararının bir anlamı yok!

CUMARTESİ ANNELERİNE DAVA

Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray Meydanı’nda yapılan ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı 700. hafta eylemi nedeniyle dava açıldı. Söz konusu eyleme polis göz yaşartıcı gaz ve boyalı mermi ile müdahale etmiş, aralarında kayıp yakınlarının da bulunduğu 46 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianame ile gözaltına alınan 46 kişi hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Cumartesi Anneleri adına yapılan açıklamada, “Türkiye’nin yapısal sorunlarını çözmek yerine, sadece siyasi krizleri aşmak için gündeme getirilen reformlardan demokrasi ve adalet çıkmaz. Demokrasi, adalet ve reform gibi kavramları, karşı karşıya kaldığınız açmazları ötelemek için başvurduğunuz hamleler olmaktan çıkarın,” ifadeleri kullanıldı. 

İŞÇİLERE POLİS ABLUKASI: 90 GÖZALTI 

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçilerinin Ankara’ya başlatacakları yürüyüş Kocaeli Valiliğinin kararıyla engellendi. Sendikanın Gebze 1 No’lu şubesi önünde bulunan işçiler, sendika yöneticileri, desteğe gelen diğer sendikaların ve siyasi partilerin üye ve yöneticileri de dahil olmak üzere toplamda 90 kişi gözaltına alındı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Bu işçiler anayasal hakkını kullandığı ve sendika üyesi olduğu için düşük ücrete mahkum ediliyor, ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor. Ey Çalışma Bakanı, sen bu yasaları uygulamakla yükümlüsün! Sadece sendika üyesi olduğu için işçiye her türlü baskı yapılıyor. Bu mu adalet, bu mu demokrasi, bu mu insan hakları, bu mu özgürlükler!” ifadelerini kullandı.

MEZOPOTAMYA HABER AJANSINA BASKIN

Mezopotamya Ajansı muhabiri Dindar Karataş’ın evi dün sabah saatlerinde basıldı.  Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Karataş, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Ardından çalıştığı ajansın Van bürosuna baskın düzenlendi. Aynı ajans geçtiğimiz aylarda da basılmıştı. Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve Gazeteci Nazan Sala köylülerin helikopter atıldığı iddialarını haberleştirdikleri için 6 Ekim’de gözaltına alınıp 9 Ekim’de tutuklanmışlardı. 

11 YIL ÖNCEKİ PAYLAŞIMA ‘TERÖR’ SORUŞTURMASI

Gazeteci Melis Alphan’a yıllar önce paylaştığı Newroz fotoğrafı nedeniyle soruşturma açıldı. Alphan, 2015 Diyarbakır Newroz’undan paylaştığı fotoğraf nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’la suçlandı. Melis Alphan, hakkındaki soruşturmayı duyurduğu paylaşımında, “Çözüm Süreci’nin hızlandığı 2015’teki Diyarbakır Nevruz’undan taa 6 yıl önce paylaştığım fotoğraf nedeniyle ‘terör propagandası yapmak’ suçundan hakkımda soruşturma açılmış. Şüpheli sıfatıyla ifade verdim. Oysa gün bu görüntüler tüm tv kanallarından yayınlanmıştı; devlet oradaydı.” ifadelerini kullandı. 

GAZETECİLİK CEZALANDIRILDI 

Yaklaşık 6 yıldır cezaevinde tutulan Mehmet Baransu, ‘gazetecilik’ yaptığı için önceki gün görülen mahkemede 4 ayrı suçtan toplam 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mehmet Baransu, Taraf Gazetesi’nin 28 Kasım 2013 tarihli sayısında yayınlanan ‘Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı’ manşetiyle ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri temin etmek’le suçlandı. Baransu’nun yayınladığı belgeye göre MGK’da hazırlanan Gülen’i bitirme planını, dönemin başbakanı Erdoğan‘ın yanı sıra Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Cemil Çiçek, Vecdi Gönül ve Abdülkadir Aksu da imzalamıştı. Baransu, millete kurulan kumpası deşifre ettiği için cezalandırıldı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin