Ana Sayfa Güncel Prof. Dr. Burak Gemalmaz: AYM’ye bireysel başvuruyu azaltmak için harç miktarı iki...

Prof. Dr. Burak Gemalmaz: AYM’ye bireysel başvuruyu azaltmak için harç miktarı iki katına çıkarılmalı

Prof. Dr. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Gemalmaz, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruların önüne geçmek için ‘harçların artırılmasını’ önerdi. Burak Gemalmaz, “Harç miktarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. 650 lira bugün harç ücreti. Rahatça bunu karşılayabiliyor. Fakat bu iki katına çıkarılırsa, örneğin 1,500 olursa o zaman karşılamakta zorlanacak. Evet bu hak arama özgürlüğüne müdahale. Ama Türkiye’de yaşıyoruz.” dedi.

Anayasa Mahkemesi Anayasa Yargısı Araştırmaları Merkezi (AYAM) ile Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi iş birliğinde 1 Mart 2022’de düzenlenen ‘Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda İş Yükü ve Çözüm Önerileri’ konulu konferansta konuşan Gemalmaz, avukatların da bireysel başvuru yapmayı bilmediğini anlattı.

AVUKATLAR BİREYSEL BAŞVURU YAPMAYI BİLMİYOR

Burak Gemalmaz, “Barolar Birliği kusura bakmasın ama istisnai örnekler dışında avukatlar bireysel başvuru yapmayı bilmediğini biliyoruz. Temyiz gibi başvuru yapıyor. Dilekçeyi başvurucu avukattan daha iyi dolduruyor. Çünkü kendini daha çok veriyor. Münhasır Profesörlük öneriyorum burada. Sınavını AYM yapsın. Almanya’da da aynı uygulama vardı ama insan haklarına aykırı olduğu için iptal edildi. Olsun biz yapalım.” dedi.

HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE AMA TÜRKİYE’DE YAŞIYORUZ

Burak Gemalmaz’ın bireysel başvuruyu ‘azaltma’ önerisi de ilginçti: “Harç miktarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. En ufak uyuşmazlık mahkemeye gidiyor. 650 lira bugün harç ücreti. Rahatça bunu karşılayabiliyor. Fakat bu iki katına çıkarılırsa, örneğin 1,500 olursa o zaman o göz karartması soğuyacak. Evet bu hak arama özgürlüğüne müdahale. Ağır bir müdahale, şüphesiz. Normal insan hakları hukukunun mevcut sisteminde yer verilen bir tercih değil. Ama Türkiye’de yaşıyoruz. Sosyolojik gerçekliğimiz bu. Dolayısıyla bu gerçekliğe göre de tedbir almamız lazım. Başvuruların yüzde 80’i ‘tırt’ başvurular. Başka bir sistem yerine harçla zaten caydırırsınız.” ifadelerini kullandı.

1 YORUM