Prestijli Batılı medya kuruluşları, Kremlin propagandası yapan trollerin tehdidi altında

TR724 ÖZEL | ENSAR NUR

Cardiff Üniversitesi Suç ve Güvenlik Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının yayınladığı bir rapor, Kremlin’in çıkarları doğrultusunda propaganda ve dezenformasyon yapmak için Batı medyasını sistematik olarak manipüle eden büyük bir nüfuz operasyonu olduğunu ortaya koydu.

“Kremlin bağlantılı etki operasyonu Batı medyasını sistematik olarak dezenformasyon inşa etmek ve yaymak için nasıl manipüle ediyor?” başlığıyla yayınlanan rapor, 16 ülkedeki 32 önde gelen medya kuruluşunun ‘okuyucu yorumları’ aracılığıyla hedef alındığına dair kanıtları gözler önüne serdi.

Trol hesaplar, medya kuruluşlarının internet sitelerinde yayınlanan Rusya ile ilgili haberlerde  Rus yanlısı ve  Batı karşıtı yorumlar yaparak kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor.

Açık Kaynak İletişim Analitiği Araştırması (OSCAR) programına başkanlık eden Suç ve Güvenlik Araştırma Enstitüsü Direktörü Profesör Martin Innes, bu etki kampanyasıyla Kremlin yanlısı yorumların ve propagandaların sanki ana akım fikirlermiş gibi yansıtılmaya çalışıldığını ve Batı medyasının bu tür manipülasyon operasyonları karşısında savunmasız kaldığını söyledi.

Okuyucu yorumları troller tarafından domine ediliyor

Uzmanlar, 16 farklı Batı ülkesinde bulunan 32 medya kuruluşu tarafından yayınlanan Rusya ile ilgili 242 haberin altındaki yorumları inceledi.

Kremlin yanlısı yorumlar yayınlayan hesap profillerinin ayrıntılı davranış analizi, bu kullanıcılardan bazılarının sürekli olarak kişiliklerini ve konumlarını değiştirerek faaliyetlerini gizlediklerini ortaya koyuyor. Örneğin, geçen yıl haziran ayında oluşturulmasından bu yana bir hesapta 69 yer değişikliği ve 549 isim değişikliği yaşandığı saptandı.

Diğer kullanıcıların gönderilere oy vermesine izin veren bazı yorum platformlarında ise Kremlin yanlısı yorumların “normal” kullanıcılar tarafından yapılan tipik mesajlarla karşılaştırıldığında, sürekli olarak alışılmadık derecede yüksek beğenme oranı aldığı belirtildi.

Yorumlar Rusça konuşan halkları yanıltmak için de bir araç 

Raporda ayrıca, Rus devletine ait medya ile devlet dışı Patriot Medya Grubu’na bağlı yayın kuruluşları arasında bu okuyucu yorumlarını izleyen ve bunlardan yararlanan bir koordinasyon olduğuna dair kanıtlar olduğu belirtiliyor.

Yorumlar, Ria Novosti gibi Rus devlet medyasında yayınlanan haberler için kaynak materyal olarak kullanılıyor. Haberler, Batılı halklarda Putin ve Rusya’ya destek veya Batılı devletler arasındaki gerilimler ve fikir ayrılıklarını vurgulamak ve abartmak için kullanılıyor.

“Der Spiegel Mail okuyucularına göre…” ve “Daily Mail okuyucuları der ki…” gibi manşetleri kullanan etki operasyonlarının metodolojisi, Batılı medya markalarının itibarlarını koruyucu olarak kullanıyor ve bu markaları, algılanması istenen duygular ve pozisyonlar için güvenilir kaynaklar olarak sunuyor. Bu şekilde, Batılı vatandaşlar arasında Rusya veya Putin için geniş bir destek olduğu gösterilmeye çalışılıyor. Rapora göre bu Rusça haberler, özellikle Bulgaristan’da olmak üzere Orta ve Doğu Avrupa’daki okuyucular arasında oldukça yayıldı.

Dezenformasyonla mücadele önlemleri daha aktif ve şeffaf olmalı 

Profesör Innes, ana akım sosyal medya platformları, yabancı devletlerin etki operasyonlarının risklerine karşı daha uyanık hale geldikçe, dezenformasyon aktörlerinin ve propagandacıların medya ekosistemini istismar etmek için yeni güvenlik açıkları aradıklarının altını çizdi.

Sosyal ve ana akım medya kuruluşlarından gelen bilgileri bir araya getiren bu sofistike dezenformasyon kampanyası, yüksek profilli medya haberleriyle ilgili olarak okuyucuların düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını şekillendirme potansiyeline sahip.

Martin Innes, katılımcı internet siteleri işleten medya şirketlerinin dezenformasyonla mücadele konusunda “daha şeffaf ve daha proaktif olmaları “ gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin