TR724 HABER | ERSAN AY
Polonya – Belarus sınırında sıkışıp kalan Afgan göçmenler kaderlerine terk edilmiş durumda. Polonya ordusu göçmenlerin ülkeye girişine izin vermezken, Belarus sınır güvenliği de geri dönmelerine engel oluyor.
Sayıları 30’u bulan göçmenler iki ülke arasındaki sınırda sıkışıp kaldı. Sınırdaki mültecilerin temel gıda maddelerine erişimde güçlük yaşadıkları bildiriliyor. Mültecilere destek veren Polonya’daki bir sivil toplum örgütü 52 yaşındaki bir kadının beş çocuğunun önünde ölmek üzere olduğunu duyurdu ve acil yardım çağrısı yaptı.
Polonya, sığınma talebinde bulunmak isteyen mültecilerin ülkeye girişini engellemek için geçen hafta sınır güvenlik görevlilerine ülkeye izinsiz giren insanların yakalanıp Belarus’a geri gönderilmesi talimatını vermişti. Polonya ayrıca Belarus sınırına daha fazla asker göndermeyi ve 150 km’lik duvar örmeyi planlıyor. Belarus’un Avrupa Birliği üyesi diğer komşuları Letonya ve Litvanya da sınır güvenliğini sağlamak için benzer politikaları gündemine almış durumda.
AİHM ve BMMYK krize müdahil oldu
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Polonya temsilcisi Christine Goyer, ağustos ayında 2 bin’in üzerinde mültecinin Belarus sınırından ülkeye giriş yapmasından dolayı Polanya’nın içinde bulunduğu zor durumun farkında olduklarını belirterek yetkili makamlara sınırdaki insanların ülkeye alınması çağrısında bulundu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise Polonya ve Letonya’nın sınırdaki mültecilere yiyecek, su, giyecek, tıbbi bakım ve mümkünse geçici barınak sağlamasını istedi. AİHM, bu talebin mültecilerin ülke sınırlarına girmesine izin verilmesi şeklinde anlaşılmaması gerektiğini de ekledi.
AİHM’nin kararı, Polonya-Belarus sınırındaki mülteciler ve onlara destek olmaya çalışan sivil toplum örgütlerince sevinç çığlıklarıyla karşılandı, müzikler çalındı.
Na polu w Usnarzu gra muzyka! Grupa wie o wyroku Trybunału. Zza kordonu mundurowych słychać okrzyki radości. pic.twitter.com/wKrt3FUAtl
— Fundacja Ocalenie (@FundOcalenie) August 25, 2021
Lukashenko mültecileri silah olarak kullanıyor
Belarus Başkanı Lukashenko mültecileri planlı bir şekilde AB sınırlarına geçmeye teşvik etmekle ve AB’yi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlanıyor. Polonya ve Litvanya Başbakanları yapmış oldukları ortak basın toplantısında Belarus Başkanı Lukashenko’nun AB ve üye devletler üzerinde siyasi baskı uygulamak amacıyla düzensiz göçü bir silah olarak kullanmasını kınamışlar ve AB kurumlarını problemin çözümü için yardıma çağırmışlardı.
Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson haziran ayında Euronews’e verdiği demeçte Lukashenko’nun AB’ye karşı bir saldırganlık içinde olduğunu ve bu eylem için göçmenleri kullanmasının kabul edilemeyeceğini söylemişti.
AB’nin yaptırımlarının hedefinde olan Lukashenko misilleme olarak göçmen kartını oynuyor. Lukashenko ve baskıcı rejimi son olarak Tokya Olimpiyatlarında kısa mesafe koşucusu Krystina Timanovskaya’nın antrenörlerini eleştirdiği için zorla ülkesine geri gönderilmek istenmesi ile gündeme gelmişti. Belaruslu atlet sosyal medyadan yardım istemiş ve Polonya olimpik sporcuya insani vize vermişti.