HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ
Türkiye’de gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmiş durumda. Piyasalar MB’nın alacağı faiz kararına kilitlendi. Normal şartlarda yüzde 18 olan politika faizinin artırılmasının tartışılması gerekiyor ancak siyasi nedenlerden dolayı böyle bir seçenek masada yok. Dolayısıyla ya pas geçilecek ki bu bile sürpriz olur; ya da 50-100 baz puan indirime gidilecek.
Beklenti faiz indirimi olacağı yönünde. Ancak bunun 50 baz puan mı yoksa daha fazlamı olacağını hiç kimse tahmin edemiyor. Faiz kararı, son günlerde sürekli rekor kıran dolar kurunun seyrinde de belirleyici olacak. TL’deki değer kaybı, 23 Eylül’deki PPK toplantısında politika faizinin 100 baz puan düşürülmesiyle hız kazanmıştı.
İNDRİM BEKLENTİSİ FİYATLANDI
Faiz indirimi söylentileri öncesinde 8,27 seviyelerinde olan dolar kuru, PPK toplantısı öncesi 8,65’e kadar çıkmıştı. Karar sonrası ise 8,85’i geçti. Sonrasında Merkez Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun kur artışının sebebinin faiz indirimi olmadığını savunması endişeleri daha da artırdı. Kavcıoğlu’na göre sorun küresel piyasalar ve enflasyon göstergeleri de ‘geçici’.
Ayrıca, Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Kavcıoğlu ile görüştükten sonra üç TCMB başkan yardımcısını görevden alması TL’deki değer kaybını tırmandırdı. Geçtiğimiz salı günü dolar kuru rekor kırarak 9,37’yi gördü.
Reuters haber ajansının anketine göre TCMB’nin politika faizini 50 ya da 100 baz puan indirmesi öngörülüyor. Piyasalardaki beklenti kurun yükselmesine yol açıyor. İndirimin devam edeceği yönündeki beklenti de fiyatlanmış durumda. Dolar 9,26 civarında seyrediyor.
100 BAZ PUAN İNDİRİRSE NE OLUR?
Dolayısıyla yarın yapılacak 50 baz puanlık bir faiz indirimi kararı sonrası dolar kurunun 9,60-9,70’lere sıçraması mümkün değil. 100 puanlık bir indirim durumunda bile dolar kurunun 10 TL’yi görmesi zor. Ancak örneğin 200 puanlık bir faiz indirimi dolar kurunun çift haneli rakamlara ulaşmasına neden olabilir. Zira enflasyon hızla artmaya devam ederken faizin ciddi oranda indirilmesi insanları dövize yönlendirir. Dövizin yükselmesi ise enflasyonu tetikler. Tam bir kısır döngü…
YA ‘PAS’ GEÇERSE?
Olmaz ama diyelim ki MB yönetimi TL’deki erimenin önüne geçmek için bu toplantıda ‘pas’ geçme kararı aldı. Bu durumda ne olur? Dolar bir miktar gevşer. Ancak 9 TL’nin altına inmesi zor. İnse bile kalıcı olmaz. Bu ‘pas’ geçme politika değişikliği anlamına gelmeyeceği için dolar bir kaç hafta sonra yeniden yükselmeye başlar. Çünkü piyasalar artık şundan emin; politika faizi yıl sonuna kadar en az 150-200 baz puan daha indirilecek. Doların 10 TL’ye çıkması pahasına yapılacak bu…