Uluslarası düşünce özgürlüğü platformu PEN, şair Can Bahadır Yüce tarafından kaleme alınan ‘Türkiye’nin Kitaplarla Bitmeyen Savaşı’ başlıklı bir yazı yayımladı. Yazıda, Türkiye’de kitap düşmanlığının devlet eliyle meşrulaştırıldığı ifade edildi.
English PEN tarafından yayımlanan makalede Can Bahadır Yüce, son dönemde yaşanan hukuksuz uygulamalar eleştirildi ve Türkiye’de yükselen anti-entelektüalizm tehdidine değinildi. Yüce’nin yazısında, birkaç hafta önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 2 bin 284 okulun kapatıldığına ve 301 bin 878 kitabın imha edildiğine dair açıklamasına yer verildi.
Erdoğan rejiminin Gülen Hareketi’yle bağlantılı herkese ve her kitaba uyguladığı sansüre değinen Yüce, yazısında yeni dönemdeki kitap düşmanlığının Türkiye’nin daha önceki baskıcı dönemlerinden farklı olduğu ve baskının ideoloji ayrımı gözetmediğini aktardı. Yüce, geçtiğimiz günlerde Türkiye komünist hareketinin etkili isimlerinden Hikmet Kıvılcımlı’nın biyografisinin toplatılma kararı buna örnek gösterdi.
Can Bahadır Yüce
Yazıda imha edilen yüz binlerce kitabın yanı sıra binlercesinin de sahiplerince korkudan yakıldığı belirtilen Yüce, faşizmin korku ikliminde asıl sansürü insanların kendilerinde uyguladığı ve böylece ‘self-censorhip’in ortaya çıktığı anlattı..
Türkiye’nin bugünkü baskın ideolojisinin anti-entelektüalizm olduğu, kitap düşmanlığının devlet eliyle meşrulaştırıldığı anlatılan yazıda bu sansür ve baskı rejimine direnmenin ‘tarihin doğru tarafında durmak’ olduğu ifade edildi.