PANAMA | Başkanlık seçimlerini yolsuzluk iddialarıyla suçlanan Mulino kazandı

MARTIN BERNETTI / AFP

Kara para aklama suçundan hüküm giyen eski başkan Ricardo Martinelli’nin (2009-2014) adayı José Raul Mulino, 5 Mayıs Pazar günü Panama’da yapılan başkanlık seçimlerini kazandı.

Seçim Mahkemesi’nin Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, eski başkan Ricardo Martinelli’nin adayı muhafazakâr José Raul Mulino, Panama’daki başkanlık seçimlerini oyların yüzde 34’ünden fazlasını alarak, merkez sağın adayı eski konsolos Ricardo Lombana’nın 9 puan önünde kazandı.

Martinelli ve Mulino: Hükümlü ve şaibeli ikili

Bir zamanlar yeniden seçilmek için aday olan ancak kara para aklama suçundan 11 yıl hapis cezasına çarptırıldığı için yargı sürecine takılan eski başkan Martinelli’nin gölgesi, seçimin üzerine düştü.

72 yaşındaki milyarder aynı zamanda yasadışı telefon dinleme ve Brezilyalı inşaat şirketi Odebrecht’in mega skandalında yolsuzluk yapmaktan yargılanıyor.

Seçime katılamayan ve 7 Şubat’tan bu yana köpeği Bruno ile birlikte Nikaragua Büyükelçiliğine sığınan Ricardo Martinelli, başkan yardımcılığı için aday olan José Raul Mulino’yu halefi olarak belirledi.

José Raul Mulino, Martinelli döneminde Güvenlik Bakanı, ardından Dışişleri Bakanı ve Adalet Bakanı olarak görev yapmıştı. 2015-2016 yılları arasında yolsuzluk suçlamasıyla gözaltında tutulmuş, ancak usul hataları nedeniyle serbest bırakılmıştı.

Panamalı ünlü salsa şarkıcısı Rubén Blades, “Yolsuzluktan hüküm giymiş bir kaçağın doğrudan temsilcisini başkan olarak tercih etmek, hileyi bir yaşam biçimi olarak benimsediğini ilan etmek ve yolsuzluğu alenen kucaklamak anlamına gelir” dedi.

Ekonomik göstergeler iyi değil

Giden Sosyal Demokrat Başkan Laurentino Cortizo’nun sicili ekonomik göstergelerdeki bozulmalar sebebiyle kötüleşmişti. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre 2023’te yüzde 7,3 olan büyümenin 2024’te yüzde 2,5’e düşeceğini tahmin ediyor.

Ayni zamanda, Orta Amerika’nın en büyük bakır madeninin çevre protestoları ve imtiyaz sözleşmesine ilişkin tartışmalar nedeniyle kapatılmasıyla binlerce kişi işini kaybetmişti.  Dünya deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 6’sının geçtiği Panama Kanalı, kuraklık nedeniyle deniz trafiğini sınırlamak zorunda kaldı.

Dünya Bankası raporu, kişi başına düşen GSYİH’de Latin Amerika’nın en yükseklerinden biri olan Panama’yı, dünyanın en eşitsiz ülkelerinden biri olarak değerlendiriyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin