CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat’ın önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iktidarın ‘kayyım’ politikasına ilişkin açıklamaları özellikle sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Zira Karabat önemli bir itirafta bulunuyor ve Hizmet Hareketi’ne yönelik uygulanan hukuksuzluklara göz yumduklarını itiraf ediyordu.
İktidarın kayyım politikasını eleştiren Özgür Karabat, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’i savunurken tarihi bir gerçeği şöyle seslendirdi: “Kayyımlara tümden karşı olduğumuzu belirtmek isterim. Ve bugün aslında kayyımla karşı karşıya olduğumuz kanun maddesinin de f.töye kaşı çıkarılan bir kanun maddesinin bütün partilere karşı kullanıldığına tanıklık ediyoruz. Anayasa’ya aykırı olan madde, geçici olarak Fethullah Gülen’le mücadele için çıkarılmış madde bugün bütün belediye başkanlarına uygulanır haldedir. Bunu buradan belirtmek isterim.”
Özgür Karabat, CHP’nin Genel Başkan yardımcısı. Yani sıradan bir isim değil, açıklamaları partisini bağlar. Söylediklerinin ne anlama geldiğini de bilecek yetkinlikte…
Peki bu açıklama neden önemli ve neden büyük tepki çekti?
Özgür Karabat, Hizmet Hareketi’ne ait kurum ve kuruluşların gasp edilmesi için ‘geçici’ olarak çıkarılan kanun maddesinin ‘Anayasa’ya aykırı olduğunu’ bizzat Meclis kürsüsünden söylüyor.
O kanun maddesine dayanılarak 15 Temmuz’dan sonra yüzlerce şirkete en konuldu, insanların malları gasp edildi. Şirketlerin içi, atanan kayyımların eliyle boşaltıldı. Yıllar sonra Özgür Karabat, o kanun maddesinin ‘Anayasa’ya aykırı olduğunu’ söylüyor…
Dolayısıyla kamuoyu şu sorulara cevap arıyor:
- Madem o kanun maddesi Anayasa’ya aykırıydı (ki öyle); neden parti olarak Anayasa Mahkemesi’ne gitmediniz?
- Hizmet Hareketi söz konusu olduğunda Anayasa da hukuk da insan hakları da askıya alınabilir mi?
- O kanun maddesine dayanılarak bugüne kadar yüzlerce özel şirkete kayyım atandı, gasp edildi; aklınız neredeydi?
- O kanun maddesinin ‘Anayasa’ya aykırı olduğunu’ itiraf etmeniz için CHP’li belediyelere kayyım atanması mı gerekiyordu?
- Bir gruba özel kanun maddesi çıkarılabilir mi?
- Bir kesime ‘soykırım’ uygulanması için Anayasa’ya aykırı olarak çıkarılan kanuna ses çıkarmayan hatta destek veren bir muhalefet partisi Türkiye’ye hukuk ve demokrasi getirebilir mi?