AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘muhalefetten yumuşama bekliyoruz’ sözlerine cevap veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ‘‘Muhalefette yumuşama kimse beklemesin ama diyalog zemini gerekiyor. Bugünden 1.5 yıl sonrası bir erken seçimi olası görüyorum. İstiyor muyum, gelecek hafta olsun istiyorum.’’ dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’de 22. ve 23. Dönem Düzce Milletvekili 58. Hükümet Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için düzenlenen cenaze töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.
‘GELECEK HAFTA OLSUN İSTİYORUM’
Özel, şunları söyledi:
“Erken seçim meselesinde CHP olarak istikrarlı bir şekilde aynı değerlendirmeyi yapıyoruz.
31 Mart seçimlerinde oy istersen seçmenden bunun bir yerel seçim olduğunu tüm siyasi partilerin seçmenlerinden oy istediğimizi söylemiştik. Biz aldığımız kredinin farkındayız, bu sonuçları sadece partimize mal ederek bir erken seçim değerlendirmesi yapmayacağım demiştim.
Anketlerde dördüncü ay üst üste birinci parti pozisyonunu muhafaza ediyor. Bu şartlarda halkın isteyip istemediğine bakmak lazım. Böyle bir talep yokken her gün artıyor.
ERKEN SEÇİM İÇİN 360 MİLLETVEKİLİNİN OYU GEREKLİ
Erken seçim yapılabilmesi için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Bugün için böyle bir milletvekili sayısı bizde iktidarda yok zaten. Siyasi olarak da erken seçime direnebilmenin belirli şartları var, ekonomi böyle kötü giderken asgari ücrete zam yapmazsanız. Emekli maaşları 370 euro gibi noktasındayken siz bu sese kulak tıkarsanız, esnafı duymazsanız bıçak kemiğe dayanır. Vatandaş erken seçim ister ve sizi gönderir.
Benim değerlendirmem şudur; Bence 5 yıl tamamlanmaz, 2.5 yılda tam ortasında erken seçim olur. Bugünden 1.5 yıl sonrası bir erken seçimi olası görüyorum. İstiyor muyum, gelecek hafta olsun istiyorum. Parti birinci partiyken bu kadar zor durumdaki insanların umudu CHP olmuşken neden istemeyeyim.
“KİMSE, MUHALEFETTE ‘YUMUŞAMA’ BEKLEMESİN”
AKP ve MHP oy vermediği sürece bizim erken seçim dememizin bir önemi yok. Siyaseten böyle devam ederlerse erken seçim kaçınılmaz olur.
Uzun süredir biz normalleşme diyorduk, Sayın Erdoğan ‘yumuşama’ diyordu. Dünden itibaren bu sürecin terminolojisinde bizim kullandığımız ifadeye döndü ve o da ‘normalleşme’ demeye başladı. Bu süreçte muhalefette yumuşama kimse beklemesin ama diyalog zemini gerekiyor.
SİNAN ATEŞ GÖNDERMESİ
Normalleşme kelimesini kabullenmelerini olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Yumuşamanın içinde bu kadar ağır şartlar, sert şartlar varken muhalefet mi yumuşayacak? Kendileri de yumuşamasınlar normalleşsinler.
Normal demokrasilerde iktidarlar Anayasa Mahkemesi kararlarına, AİHM kararlarına uyarlar. İktidar ortakları, günün her aşamasında birilerini tehdit etmezler, AYM’yi kapatacağız demezler, bir cinayetin ortaya çıkmasının üzerine sis perdesi örtmeye çalışmazlar.”