CHP lideri Özgür Özel: Arapçaya da diğer yabancı dillere de kanunlarla aynı muamele yapılmalıdır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 10 yıl önce Soma’da meydana gelen maden katliamına ilişkin davanın yeniden görülmesi gerektiğini belirtti. Özel, “Soma yeniden görülmüyorsa, adalete yapılan bu anayasa dışı müdahale görülmüyorsa Türkiye’de normalleşme olmaz.” dedi. Soma’da yapılan MYK toplantısının ardından da basın mensuplarının sorularını cevaplayan Özgür Özel, Arapça tabelalarla ilgili açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Arapçaya da diğer yabancı dillere de kanunlara aynı muamele yapılmalıdır. Lüzumsuz Arapça tabela kirliliğine belediyemiz elbette mücadele etmelidir. Ama bu kurallarına uygun şekilde yapılmalıdır.” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden katliamının 10. yılında Soma’da toplandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MYK toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasından sonra Türkiye’de 649 madencinin daha yaşamını yitirdiğini belirtti. Özgür Özel, “İki kere daha Soma faciası yaşandı. Kimsenin haberi yok. Kimse ilgilenmiyor. Yani aslında burada emekçilere çok ironik ve tersten bir mesaj var. ‘Örgütlenin, birlikte hareket edin, ölecekseniz bile birlikte ölün. Yoksa haber olamazsınız’ diyorlar. Yani tek tek ölenlerin haber bile olamadığı, bugüne kadar 10 yılda iki kere daha Soma faciasının yaşandığı gerçeğini söylüyorum. Gerisini vatandaşlarımızın vicdanına bırakıyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu sekizinci kamuda tasarruf paketi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan ‘kamuda tasarruf’ paketi hakkında değerlendirmelerde bulunan Özel, “Bugüne kadar 7 kez yaptılar, bu 8’inci… Bu 8’incisinin ilanı, daha önceki 7 genelgeye kendilerinin uymadıklarının göstergesidir.” diye konuştu. “Yazılanların hepsi önemli ancak tek tek takip edilmesi lazım.” diyen Özel, şöyle devam etti: “3 yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceği, sadece emekli kadar personel alınacağı ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği ise emekçiler açısında son derece ciddi bir durumdur. Bu, örtülü bir IMF programıdır. IMF getirirseniz yeni kamu personeli alma, işçiye zam verme, emekliye zam verme, esnek çalışma modelleri geliştirilecek zaten. Şu anda IMF’nin hayaleti, işçinin canına gelmiştir.”

Arapça tabela açıklaması: Popülizmden uzak durulmalı

Arapça tabelalar ile ilgili açıklaması da sorulan Özel, şunları söyledi: “Belediye başkanları toplantısında da aynısı söyledim; bir kere ilgili yasal düzenleme çerçevesinde yabancı dilde tabelalar için düzenleme var. Belediye başkanlarımıza tüm diller için bu düzenlemeye uymaları gerektiğini söyledim. İstismar edilen kısım şu; Arapça bir yazıyı kanuna uygun yazışmalar, ihtarlar yapıp ilgilisine sökmek için süre vermeden ya da sökmüyorsa belediyenin ilgili birimiyle yapmadan, belediye başkanının kendi eliyle yapması fazladan bir popülizmdir. Bu ülkede 6 milyona yakın vatandaşımızın ana dili Arapçadır. Arapçaya yapılan hürmetsizlik o kişilere yapılan hürmetsizlik olarak algılanıyor. Ayrıca Kur’an, Arapça’nın orjinal dilidir. Televizyon izleyen bir vatandaş eğer Arapça bilmiyorsa bir CHP’li başkanın kendi elleriyle yırttığı metni Kuran’la özdeşleştirip bilinçaltında partimizle ilgili olumsuz bir duyguya kapılabilir diye uyardım. Arapçaya da diğer yabancı dillere de kanunlarla aynı muamele yapılmalıdır. Lüzumsuz Arapça tabela kirliliğine belediyemiz elbette mücadele etmelidir. Ama bu kurallarına uygun şekilde yapılmalıdır.”

Soma davası yeniden görülmeli

Özgür Özel’in Soma’daki ilk durağı Soma Belediyesi oldu. İlçede büyük bir acıyı hep birlikte göğüslediklerini, Somalı ailelerle birlikte yas tuttuklarını dile getirdi. Adalet arayışında da ailelerle birlikte olduklarını kaydeden Özel, 87 duruşmayı ailelerle takip ettiğini, sorumluların hak ettiği cezayı almadan davanın tamamlandığını, kamu görevlileriyle ilgili yargılamanın ise yeni başladığını belirtti. “Akhisar’da görülen dava yeniden görülecek.” diyen Özel, şöyle devam etti:

  • O dava yeniden görülmeden Soma’ya adalet gelmez. Kamu görevlilerinde, imza yetkisi kullanan ve kullanmayan. Baştaki, arkadaki. Hepsini titizlikle inceleyeceğiz. Ama AKP’nin seçimini finanse etsin diye onlara tahsis yapanları, alanı ihalesiz genişletenleri, denetim yaptırmayanları, gelecek olan denetçiyi önceden haber verenleri tespit etmeden buradaki birkaç tane zavallı devlet memurunu cezalandırmakla Soma’ya adalet filan gelmez.
  • Kamu görevlisiyse TKİ’nin başı, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin Ankara’da başı, ilgili bakanlığın müsteşarı, dönemin bakanı Taner Yıldız’a kadar bütün ilişki ağları ortaya çıkmadan ve bu madenle kurulan asimetrik ilişkiler ortaya dökülmeden siyasetin finansmanı ile ilgili, birilerinin mitinglerine Somalı madencilerin buradan taşınıp da o gün Soma’daki maden kazasındaki işçilerin gittiği siyasi mitinglere kadar hepsi irdelenmeden, bütün ilişki ağları ortaya çıkmadan Soma’ya adalet gelmez. O adaleti sonuna kadar takip edeceğiz.
  • Bir yandan müzakere ediyoruz, bir yandan mücadele ediyoruz. Soma davası yeniden görülmelidir. Soma yeniden görülmüyorsa, adalete yapılan bu anayasa dışı müdahale görülmüyorsa Türkiye’de normalleşme olmaz. Soma’daki kanı yerde bırakırsam benim de gözüm arkada gidecek. Soma’ya adalet gelmeden Özgür Özel, hayata gözlerini yumarsa ki yumamaz, gözü açık gider.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

3 YORUMLAR

  1. Gez koçum gez, etrafından gez. Binlerce insan kanunsuzca işten atılmış, sosyal soykırıma uğramış, ağaç kökü yemek layık görülmüş. Bir o kadarı kanunda yazmayan suçlarla terörist ilan edilip hapishanelerde çürütülmüș. Yüzlercesi katledilmis, işkenceler görmüş, kaçırılmış, kaybedilmiş.
    Sen Soma’da tatlı su muhalefetciligi oyna. Yok neymiş Soma yeniden görülmüyorsa Anayasa yok sayılıyormuș vs. Savunacaksan ortada savunacak çok daha mazlum insanlar var. Sen de rejimin adamısın, boşa bağırıp çağırma, yemezler.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin