Belçika merkezli insan hakları derneği Solidarity with Others, “Adalet Labirenti: 2023 Yılında Türkiye’de İnsan Hakları” isimli son raporunu yayınladı.
Raporda 2023 yılında Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine, yargı sistemindeki aksaklıklara, azınlıklara yönelik kötü muamelelere, AİHM kararlarına uyulmamasına, mülteci politikaları ve kadın haklarında geriye gidişe sebep olan uygulamalar ve sayısız zorluklara dikkat çekildi.
📢“Adalet Labirenti: 2023 Yılında Türkiye’de İnsan Hakları” adlı son raporumuz yayınlandı.📢
Rapor linki: https://t.co/6LY4JoW0nd pic.twitter.com/ri39S5MqE9
— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo_TR) April 30, 2024
Raporda “İleriye dönük olarak, hesap verebilirliği teşvik etmek, savunmasız toplulukları korumak ve Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi konusundaki uluslararası taahhütlerini yerine getirmesini sağlamak için ortak çabalar gerekmektedir. Türkiye; ancak anlamlı reformlar, adalet ve kapsayıcılık taahhüdü ile tüm vatandaşları için daha eşitlikçi ve haklara saygılı bir toplum inşa edebilir.” denildi.
📢 We are pleased to announce our latest report called “Justice Labyrinth: Human Rights in Turkey in 2023”📢
📌The year 2023 in Turkey unfolded amidst a myriad of challenges and developments, shedding light on the country’s human rights landscape, judicial system, treatment of… pic.twitter.com/0xrQjfoieR
— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo) April 30, 2024
Solidarity with OTHERS Başkanı Yüksel Kaya yayınlanan rapor ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“İnsan hakalrı kurumu olarak özelde Türkiye’de, genelde dünyada insan hakları ihlallerinin son bulması için çalışıyoruz. Gücümüz buna yetmeyebilir ama niyetimiz ve hedefimiz bu. Bu amaçla ulusal ve uluslararası hukuk mekanizmalarına başvuruyoruz. Uluslararası kurumlarda ve karar vericilerde farkındalık yaratmak için görüşmeler ve programlar yapıyoruz. Hak ihlallerini raporluyoruz. 200 haftadır hazırladığımız haftalık insan hakları raporunu 6 dile çevirerek ilgililerle paylaşıyoruz.”
Yüksel Kaya ayrıca hak ihlalleriyle ve ihlallerin failleriyle ilgili veri tabanına sahip olduklarını, bu bilgilerin haftalık güncellediğini ve yaşanan ihlallerin kayıt altına alanarak unutulmasının önüne geçildiğine dikkat çekti. Kaya, Birleşmiş Milletler’in 2024 yılında Türkiye ile ilgili periyodik gözden geçirme sürecine dahil olmayı hedeflediklerini belirtti ve ekledi:
“Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı gibi başlıca uluslararası kuruluşların desteği ve teşvikiyle Türkiye’de daha eşitlikçi, adil, insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne dayalı ve demokratik bir sistemin kurulmasına olumlu katkıda bulunmak istiyoruz. Çünkü Türk toplumu ve Türkiye ancak bu şekilde medeni dünyanın bir parçası olarak kalabilir.”
Solidarity with Others, son bir yıl içinde insan hakları konusunda 10’dan fazla kapsamlı rapor yayımladı. Dernek ayrıca Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin verileri düzenli olarak toplayıp web sitesinde yayınlıyor.