Ana Sayfa Eğitim ÖSYM, 5 yılda 183 milyon ‘haksız kazanç’ sağladı

ÖSYM, 5 yılda 183 milyon ‘haksız kazanç’ sağladı

TYT’de barajı geçemeyenlerin AYT puanları hesaplanmıyor ancak başvuru ücretleri peşin alınıyor. Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre ÖSYM bu şekilde 5 yılda 183 milyon TL haksız başvuru ücreti topladı.

Eğitimci Ferda Kudunoğlu, ÖSYM’nin yanlış uygulaması nedeniyle binlerce adayın gereksiz yere ikinci aşama sınav ücreti ödediğini öne sürdü. Kudunoğlu konuya ilişkin hazırladığı raporda ÖSYM’nin 2018’den bu yana en az 183 milyon 781 bin 460 TL haksız kazanç elde ettiğini savundu.

Üniversiteye giriş sınavı YKS adı altında 2018’den beri Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olarak iki oturumda yapılıyor. Bu iki sınav sonucunda alınan puanlar toplanarak, öğrencilerin kazandıkları üniversiteler belirleniyor. İki sınavında başvuru ücretleri öğrencilerden peşin alınmasına rağmen, TYT’de barajı geçemeyen öğrencilerin hemen ertesi gün girdiği AYT puanları hesaplanmıyor. 2018’de 50 TL olan ikinci aşama sınav ücreti son olarak 90 TL’ye çıktı.

YASA ACİLEN DEĞİŞMELİ

Eğitimci Ferda Kudunoğlu, sistemin bu yönden değiştirilmesi gerektiğini savunarak “Halen yürürlükte olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) acilen değiştirilmeli. 2023 yılı sınavı, yeni sınav sistemiyle yapılmalı. Haksız başvuru ücretinde hesaplanan rakam yalnızca AYT sınavı için yatırılan para. Adayların bazılarının bir de YDT için başvuru ücretini de yatırdığını düşünürsek ÖSYM’nin bu vurgunu çok daha büyük. Adaylardan haksız alınan başvuru ücretleri adaylara geri ödenmeli.” dedi.

HENÜZ YORUM YOK