KESK’e bağlı ihraç edilmiş kamu emekçileri, OHAL rejiminin öğretmenleri mağduriyetini anlatan bir eylem yaptı. Emekçiler, 24 Kasım öğretmenleri günü dolayısıyla Beşiktaş-Kadıköy vapurunda ihraçlara dikkat çekmek için eylem yaptı. Eylem sonrasında açıklamada Midilli’de ailesiyle birlikte boğularak hayatını kaybeden Fizik öğretmeni Hüseyin Maden ve anaokulu öğretmeni Nur Maden’in yaşadığı drama da yer verildi. “Öğretmenler ölüyor haberiniz var mı? 15 temmuz darbe girişiminden bu yana ülkeyi olağan şartlarda yönetemeyen AKP iktidarı OHAL ve KHK rejimiyle ülkeyi yönetiyor” denilen açıklamada şunlar ifade edildi: “Hüseyin Maden 40 yaşında fizik öğretmeni. Nur Maden 36 yaşında anasınıfı öğretmeni. Karı koca KHK ile işlerinden atıldılar. Üç çocuğuyla aç susuz sokakta kalan aile Yunanistan’a gitmeye çalışırken denizde boğuldu. Ve çocuklarıyla birlikte öldüler. Çocukların cesedi kıyıya vurdu. Böyle bitti Maden ailesinin hikayesi”
Ellerinde İhraç edildikten sonra hayatını kaybeden, intihar eden ve açlık grevinde olan Nuriye ve Semih’in fotoğraflarını taşıyan eğitim emekçileri yolculara açıklama yaptı. “İşimizi geri istiyoruz” pankartı açan eğitim emekçilerine yolcular alkışlarla destek verdi.
Vapurda yapılan açıklamada emekçi memur ve öğretmenlerin mağduriyeti şöyle sıralandı, “Değerli İstanbullular bugün 24 Kasım Öğretmenler günü. Öğretmenler ölüyor haberiniz var mı? 15 temmuz darbe girişiminden bu yana ülkeyi olağan şartlarda yönetemeyen AKP iktidarı OHAL ve KHK rejimiyle ülkeyi yönetiyor. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 40 binden fazla eğitim ve bilim emekçisi hiçbir mahkeme kararı olmadan hiçbir somut delil bilgi olmadan işlerinden edildiler, 50 emekçisi intihar ederek yaşamını yitirdi. Bizler KESK’e bağlı ihraç edilmiş kamu emekçileriyiz bu haksız hukuksuz ihraçlara karşı sessiz kalmayayacağız. Ülkenin eğitim sistemini şeriatçı tarikatlara cemaatlere teslim eden iktidar, laik,bilimsel anadilde eğitimden yana olan eğitimcileri ihraç ederek gerici bir eğitim sistemi kurmaya çalışmaktadır. Bizler bu haksızlık ve hukuksuzluğa karşı Bakırköy özgürlük meydanında , Kadıköy Boğa heykelinde ve Kartal meydanında direniyoruz. İstanbul’un değerli halkını onurlu kamu emekçilerine destek vermeye ve mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Vicdanımız korumadan,ahlakımız çökmeden bu haksızlığa ve hukuksuzluğa dur demeye davet ediyoruz” denildi.
‘BÖYLE BİTTİ HAKSIZ, HUKUKSUZ İHRAÇ EDİLEN EMEKÇİLERİN HİKAYESİ’
Yapılan açıklamada tek tek ihraç edildikten, sonra hayatını kaybeden, intihar eden eğitim emekçilerinden bahsedildi. Geçtiğimiz günlerde haklarında yakalama kararı bulunduğu için yurtdışına çıkmak isteyen Hüseyin Maden ve eşi Nur Maden, çocuklarıyla birlikte Ege Denizi’nde teknelerinin batması sonucu yaşamlarını yitirdiğini anlatan emekçiler, “Bugün 24 kasım öğretmenler günü ve öğretmenler ölüyor.Hüseyin Maden 40 yaşında fizik öğretmeni. Nur Maden 36 yaşında anasınıfı öğretmeni. Karı koca KHK ile işlerinden atıldılar. Üç çocuğuyla aç susuz sokakta kalan aile Yunanistan’a gitmeye çalışırken denizde boğuldu. Ve çocuklarıyla birlikte öldüler. Çocukların cesedi kıyıya vurdu. Böyle bitti Maden ailesinin hikayesi” dedi.
Daha sonra KHK ile ihraç edilen 39 yaşındaki öğretmen Bünyamın Aydoğan’dan bahsedildi. “Aç kalmamak için baraj işçisi oldu” denilen açıklama da Aydoğan’ın hikayesi şöyle anlatıldı: “Vinç koptu, dev boru üzerine düştü ve öldü. Böyle bitti Bünyamin Aydoğan’ın hikayesi” denildi.
Daha sonra Mehmet Fatih Tıraş’ın hikayesinden aktarıldı: “36 yaşında bir akademisyendi. Barış imzacısı olduğu için görevine son verildi. Hiçbir üniversitede iş bulamayınca bunalıma girip intihar etti. Böyle bitti Mehmet Fatih Tıraş’ın hikayesi.”
İki gün önce Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Eğitim-Sen üyesi Kazım Ünlünün hikayesi ise şu sözlerle anlatıldı: “Yıllarca Eğitim Sende yöneticilik yapmış emektar bir öğretmen. KHK ile işinden atıldı, hayatı boyunca öğrencileri için atan kalbi bu haksızlığa dayanamadı, kalp krizi geçirdi ve öldü. Böyle bitti Kazım Ünlünün hikayesi.”
26 yaşındaki Selim Gündoğdu için şunlar söylendi: “26 yaşında bir öğretmen. KHK ile işinden atıldı. Ekmek parası için market işletmeye başladı. Tüm arkadaşları ve dostları ona sırt çevirdi. Yaşadıklarını kaldıramadı ve intihar etti. Böyle bitti Selim Gündoğdu’nun hikayesi.”
‘BÖYLE BİTMESİN NURİYE VE SEMİH’İN HİKAYESİ’
261 gündür işlerine geri dönmek için açlık grevinde olan Nuriye ve Semih için de şunlar söylendi: “Biri akademisyen diğeri öğretmen. KHK ile işleirnden atıldılar. Ağaç kökü yesinler dedi devletin bakanı. Onu da yemiyoruz, ömrümüzden yiyoruz dediler. Açlık grevi yapıyorlar, ölmek üzereler. Böyle bitmesin Nuriye ve Semih’in hikayesi.”
Kaynak: Evrensel