Geçtiğimiz Şubat ayında kurulması gerekirken Mayıs ayında 7 kişilik üyesi anca atanan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, şimdi de bina ve personel eksikliği iddiasıyla faaliyete geçmiyor. Türkiye’de OHAL döneminde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelere (KHK) yargı yolunu açan OHAL Komisyonu’nun kurulmasına 2 Ocak’taki Bakanlar Kurulu’nda karar verildi. 23 Ocak tarihli 685 Sayılı KHK ile 7 üyeli komisyon kuruldu. Mağduriyetleri inceleyecek komisyonun başkan ve 6 üyesi 16 Mayıs’ta anca belirlenebildi. Başkanlığa Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş getirildi. Fakat mağdurların başvuruları henüz alınmaya başlanmadı.
Komisyonun bina ve personel eksikliği nedeniyle faaliyete geçemediği ortaya çıktı. OHAL Komisyonu’nun Başbakanlık binası dışında çalışması için müstakil bir bina aranıyor. Bu amaçla da belirlenen 2 – 3 binayla ilgili değerlendirmeler sürüyor. Komisyonda çalışacak olan, aralarında yargı ve emniyetten uzman isimlerin de yer alması beklenen yaklaşık 150 kişi için de çalışma yürütülüyor.
15 Temmuz sonrası hukuksuz bir şekilde 97 bini aşkın memur ihraç edilip 30 binden fazlası açığa alındı. Yaklaşık150 bin kişiye işlem yapıldı. 1500 dernek ve 123 vakfın varlığı sona erdirildi. Anayasa Mahkemesi’ne 70 bini aşkın bireysel başvuru yapılırken, idare mahkemelerine binlerce dava açıldı. Komisyona bu çerçevede 200 bine yakın başvuru gelmesi bekleniyor.