O saksıların yıllık maliyeti 12 milyon TL!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi, şehir genelindeki ana yollarda, duvarlara yerleştirilen ‘dikey bahçeleri’ yüksek maliyet gerekçesiyle kaldırıyor. Yerlerine ise “Konuşan Duvarlar Projesi” kapsamında grafiti çalışması yapılacak.

A Haber, duvarlardaki saksıların sökülmesini ‘yeşil alanlar yok ediliyor’ şeklinde haberleştirdi. Ancak yandaş televizyon kanalı, haberi yaptığına pişman oldu! Zira sosyal medyada paylaşılan haberin altı, İBB’nin kararına bu ve benzeri destek tweetleriyle doldu: “Duvarın üzerine yeşil alan mı olur? Yeşil alanların nasıl yok edildiğini görmek istiyorsanız, Kuzey Ormanları’na, Kazdağları’na bakın!”

SÜS BİTKİLERİN YILLIK MALİYETİ 25 MİLYON TL

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 5 Şubat’da yaptığı açıklamada süs bitkilerinin yıllık maliyetinin 25 milyon TL olduğunu açıklamıştı. İBB Park ve Bahçeler Daire Başkanı Prof. Dr. Çağatay Seçkin ise tartışmalar üzerine yaptığı açıklamada, duvarlardaki saksıların yıllık bakım maliyetinin 12 milyon TL olduğunu, bu parayla İstanbul’a her yıl 400 bin metrekare yeşil alan kazandırılabileceğini belirtti.

İstanbul’da bugünlerde ‘grafiti ve dikey bahçe’ tartışmaları yaşanıyor. İBB, ‘israf’ olarak nitelendirdiği ve karayollarının duvarlarında yer alan dikey bahçeleri, yapay saksıları ‘yüksek maliyet’ gerekçesiyle sökmeye başladı.

İBB Sözcüsü Murat Ongun, 7 Ekim’de söz konusu uygulamayı, “İstanbul’un duvarlarına renk geliyor. Yol kenarlarında yüksek maliyetli peyzaj çalışmaları yerine gri duvarları sanatçıların tuvaline dönüştürüyoruz,” paylaşımıyla duyurdu. Ongun, önceki gün yaptığı paylaşımda ise duvarlardan sökülen paslanmış demirleri göstererek, “İşte maliyeti milyonları bulan yeşil duvarların arka yüzü. Yeşilliğin yanı sıra çürümüş askıların da devamlı yenilenmesi ciddi bir maliyet. İstanbul’u bu yüksek mali yükten kurtaracağız, duvarları sanat tablolarına dönüştüreceğiz ve aktif yeşil alanları artıracağız,” ifadelerini kullandı. 

A HABER’DEN ‘YEŞİL ALAN’ VURGULU HABER

A Haber, İBB’nin dikey bahçeleri sökmesini eleştiren bir haber yayınladı. Haberde, CHP’li belediye yönetiminin ‘yeşil alanları yok ettiği’ belirtiliyordu. Habere göre her yıl milyonlarca lira harcanan söz konusu yapay yeşillikler ‘İstanbul’un simgesi’ydi. Ancak söz konusu haber kısa sürede sosyal medyada alay konusu oldu. 

PEYZAJ DEĞİL, DİKEY BAHÇE VE MALİYETİ ÇOK YÜKSEK!

A Haber’in söz konusu haberinin altına binlerce yorum yapıldı. Yorumların neredeyse tamamı İBB’nin yeni uygulamasını destekliyor. Zira uzmanlara göre söz konusu dikey bahçeler yüksek maliyetli projeler. Ayrıca suni olduğu için ciddi bir bakım gerektiriyor. Su sıkıntısı yaşanan İstanbul’da o saksıların düzenli olarak sulanması da mümkün değil. Bir peyzaj mimarı konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, “Dikey Bahçeler denir bu uygulamalara. Çok fazla su tüketir ve bakımı zordur, sırf güzel görüntü için masraf ve emeğe değmez. Dikey bahçe yerine sarmaşık kullanılabilir,” ifadelerini kullanıyor. 

SÜS BİTKİLERİNİN MALİYETİ YILLIK 25 MİLYON TL

İBB Başkanı İmamoğlu, 5 Şubat’da yaptığı açıklamada süs bitkilerinin yıllık maliyetinin 25 milyon TL olduğunu açıklamıştı: “Maliyeti yüksek ve alt yapısı ithal ürünlerden oluşan süs bitkilerinin kente yıllık maliyeti 25 milyon TL. Milyonları akıttığımız bir çiçek bahçesi, benim içimi kurutur. Bu kadar net. Peyzaj uygulamalarında özellikle şatafata, aşırılığa müsaade etmeden, ilçe belediyelerimizle ortaklaşa çalışıp, kurumlarımızla da işbirliği yapma konusunda kararlıyız.” 

YEŞİL ALAN YENİ Mİ AKLINIZA GELDİ?

İstanbul’u yıllardır betona gömen iktidarın televizyonundan ‘yeşil alanlar yok oluyor’ tepkisi de inandırıcı bulunmadı. Birçok sosyal medya kullanıcısı, “Duvarın üzerinde yeşil alan mı olur? Yeşil alanların nasıl yok edildiğini görmek istiyorsanız, Kuzey Ormanları’na, Kazdağları’na bakın! Evet; İstanbul’da bırak yeşili, nefes alacak alan bırakmayın, her tarafa rezidans dikin sonra dikey bahçe yapın. Çok mantıklı gerçekten, yeşil hassasiyeti çok yüksek,” hatırlatması yaptı. 

DİKEY BAHÇELER NE ZAMANDAN BERİ İSTANBUL’UN SİMGESİ?

Ayrıca söz konusu duvarların nasıl İstanbul’un simgesi haline geldiği de soruldu: “Bu ithal malı bitkiler ve aşırı su israfı ne zaman İstanbul’un simgesi oldu? Biz İstanbul’un simgesi diye Taksim meydanını (eski haliyle elbette), Kız Kulesini, Boğaz Köprüsünü, Sultanahmet camiini falan biliriz.”

“Siz gerçekten alemsiniz A haber. Onlar İstanbul’un simgesi değil. Konunun bir uzmanı olarak bu su kıtlığında, aşırı su tüketen ve halkın bütçesine dokunan aşırı pahalı gösteriş objeleri onlar. Gelişmiş ülkelerde kamuya ait böyle örnekleri çok az görebilirsiniz. Ortadoğu’da çok.”

“Duvar üzerine yeşil alan mı olur? Bitkinin doğal haline ve iklimine uygun, bakım sıklığı ve su ihtiyacı az olmalı… Ekolojik ve bilimsel temelli olmalı.. Tek yıllık, ihale temelli bitkilerden uzak durmak iyidir…”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin