Ana Sayfa Ekonomi Müflis müteahhitleri kurtarma paketi

Müflis müteahhitleri kurtarma paketi

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Vatandaş enflasyondan, elektrik-doğalgaz zamlarından dert yanarken hükûmet müflis müteahhitleri kurtarma paketi hazırlıyor.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı müteahhitlerin elinde kalan konutları satın alacak. Ne geldiyse inşaattan geldi başımıza. Hatada ısrar ediyorlar.

BEDELİN YÜZDE 70’İ İLE BANKA BORCU KAPATILACAK

Bedelin yüzde 70’i ile firmaların banka borcu ödenecek, yüzde 30’u ise firmalara verilip kendi işlerinde kullanması sağlanacak.

Firmalar 7 Kasım’a kadar stoklarını Emlak Konut’a beyan edecek. Konutların değer tespitini Emlak Konut yapacak.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İNDER) üyelerine gönderilen mektup evlere şenlik!

GELİR GİDER DENGESİ BOZULMUŞ…

Mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Gelir gider dengesi bozulmuş, bankalar ile sıkıntıya girmiş, takipte olan veya konkordato ilan etmiş firmalara, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Bankalar Birliği Genel Müdürlüğü tarafından örevlendirilen Emlak Konut tarafından destek verilmesi planlandı.”

Elinde iskân izni alınmış konut stoku bulunan firmalara geçiş önceliği verilecek. Ofis ve iş yeri stokları da destek paketi için Emlak Konut’a iletilebilecek.

Böyle bir kurtarma paketinin halkın vergilerinin çarçur edilmesinden başka bir neticesi olamaz.

LÜKS ARABALARI DA SATACAKLAR MI?

Müteahhitler iyi günde imar rantlarını sömürdü. Lüks arabaları ile magazincilere poz verirken akılları neredeydi? Gelir gider dengesi bozulurken niye basiretli tacir gibi hareket etmediler?

Lüks hayatı aynen devam ettiren aynı müteahhitler işler sarpa sarınca kurtarılıyor. İyi günde de kazanıyorlar kötü günde de.

Nitekim “havuzu” doldurdukları için hükûmetin her birine borcu var tabii. Havuz çökmesin de ekonomi batsın umurlarında değil.

Belli bir sektörü ya da şirketi devlet desteği ile kurtarmak ekonomiyi içine düştüğü borç çukurundan çıkarmaya kâfi gelemez.

YARIN HANGİ SEKTÖRÜ KURTARACAKSINIZ?

Şayet devletin elinde milyarlarca TL kaynak varsa niçin inşaat sektörü için kullanıyor? Türkiye’nin son 15 senesi inşaat uğruna heba edilmedi mi?

Tek atımlık barutla ekonominin düzlüğe çıkması mümkün mü? Bugün özel sektör müteahhitleri, yarın belediyeleri iş yapan ve alacaklarını tahsil edemeyen firmalar mı kurtarılacak?

Haddi zatında bütçe açığı 80 milyar TL’ye yaklaşan bir devletin ilacı olsa kendi başına sürerdi.

Emlak Konut’un alacağı yüz binlerce konutun ödemesini hangi para ile yapacağı meçhul. Hazine garantisi ile bankalardan kredi temin edeceği belirtiliyor ki yüzde 40’lara yükselmiş faiz oranları ile alınacak kredilerin ödenme ihtimali yok.

O BORÇLAR VATANDAŞA YIKILACAK

Esasında özel sektörün batığı kamunun, dolayısıyla vatandaşın üzerine yıkılacak. Oysa faiz ve enflasyonun aşağı inmesi için kalıcı bir ıslahat (reform) programı açıklanmalıydı.

Böyle bir emareye rastlanmadığı gibi 500 milyon sterline Katar’dan uçan saray getirildi. İsraf ve lükste hudut tanınmıyor. Türkiye üretmeden tüketmenin bedelini ödüyor.

Hazıra dağ dayanmaz. Yabancı bankaların verdiği borçları dağa bayıra, villaya kotraya harcadık. Şimdi borçları ödeyecek kaynak bulamıyoruz.

Dünyada para bolluğu vardı, üretsek de geliyordu para üretmesek de. ABD başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerde faiz oranları yükseliyor.

DIŞARIDAN PARA BULMAK DAHA ZOR

Türkiye gibi cari açık veren memleketlerin mevcut şartlarda dışarıdan borç alması iki sene öncesine kıyasla iki kat maliyetli hale geldi. En büyük bankalarımız bile Londra’dan eli boş dönüyor.

Türkiye’nin hukuk ve demokrasiden uzaklaşmasından endişe eden yatırımcı için en riskli piyasalardan biriyiz. Böyle bir iklimde hükûmet müteahhiti kurtarmak için paket hazırlıyor.

MEDİKAL FİRMALAR ALACAĞINI TAHSİL EDEMİYOR

Medikal firmaları 10 aydır Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alacağını tahsil edemezken elde kalan konutları devletleştirmek kamikaze dalışından farksız.

23 bin 500 taşıtla kiralama hizmeti veren Fleetcorp firması 1,5 milyar TL borç bırakarak battı. Onlarca bayiyi de kendisi ile beraber dibe çekti.

Mevcut krizde devlet sisli havayı dağıtmak için gayret etmeli. Yatırım iklimi elverişli hale getirilmeli, fiyat istikrarı tesis edilmeli. Bu uzun ve zorlu bir yoldur.

Sisler bulvarında tanıdığına, yandaş olana para vererek selamete çıkılması mümkün değil.

HENÜZ YORUM YOK