Moldova’da bugün yapılan seçimler sonucuna göre halk iki önemli konuda karar verecek. Sandığa giden Moldovalılar sadece yeni devlet başkanını seçmekle kalmayacak aynı zamanda ülkelerinin AB’ye katılım sürecine de yön verecek. Moldovalı yetkililer ise Rusya’nın seçime müdahelesinden endişe duyuyor.
Görevdeki Devlet Başkanı Maia Sandu ikinci dönemi için tekrar aday olurken seçimin ikinci tura kalmaması için ilk turda yüzde 50 artı bir oyluk çoğunluğu kazanması gerekiyor. Maia Sandu Pazar günü salt çoğunluğu kazanamazsa, 3 Kasım’da başkanlık için ikinci tur oylaması yapılacak. İkinci turda Sandu ile Rusya taraftarı eski başsavcı Alexandr Stoianoglo’nun karşı karşıya gelmesi ekleniyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra batılı ülkeler ile daha sıcak ilişkiler içine giren Moldova, Haziran ayında AB üyelik görüşmelerine başlamıştı. Moldova’ya AB adaylık statüsü ise 2022 yılında işgalin başlamasından aylar sonra verilmişti. Yapılacak seçim aynı zamanda AB üyelik sürecinin devamı için bir refarandum özelliği taşıyor. Anketler, Moldova’da AB üyeliğine desteğin yüzde 60 civarında olduğunu gösterirken referandumun geçerli sayılabilmesi için en az yüzde 33’lük bir katılım oranının yakalanması gerekiyor.
Yüzbinlerce insan ülkeyi terketti
Moldava’da hayat kalitesi vatandaşları memnun etmezken bağımsız düşünce kuruluşu Idis Viitorul tarafından kısa süre önce yapılan bir analize göre son dört yılda 200 bin’den fazla Moldovalı ülkeyi terk etti.
Veriler ayrıca yurtdışında yaşayan Moldovalıların yüzde 40’ından fazlasının 30 ila 44 yaşları arasında olduğunu gösteriyor ve 2030 yılına kadar yurtdışında doğan Moldovalıların sayısının ülkede doğanlardan daha fazla olması bekleniyor.
Rusya, seçime müdahale edebilir endişesi
Ülke için AB ve Rusya arasında bir yol ayrımı olarak da görülen seçimlerden önce iktidardaki batı yanlısı hükümet, Moskova’yı seçimlere müdahale etmeye çalışmakla suçladı. Moldovalı yetkililer, Rusya’nın büyük bir oy satın alma planı yaptığını ve bunun için de milyonlarca dolar harcandığını iddia ettiler.
Referandumun geçerli sayılabilmesi için yüzde 33’lük bir katılım oranına ihtiyaç duyulduğundan, Rusya destekli kampanyaların çoğu seçmenleri sandığa gitmemeye çağırırken Moldovalı yetkililer, AB karşıtı oylarını satın almak amacıyla 130 bin Moldovalının hesaplarına doğrudan 14 milyon Avro tutarında Rus fonu aktarıldığı uyarısında bulundu.
Moldovalı yetkililer ayrıca günler önce yüzlerce kişinin Moldova’da isyan ve “kitlesel kargaşa” çıkarmak için eğitilmek üzere Rusya’ya götürülmesini içeren bir planı deşifre etmişlerdi.