MİT, ‘2 ay önce gönderdik’ deyince mahkemeler panikledi: Bylock listesinden 15 Temmuz sonrası haberimiz oldu!

15 Temmuz’un Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti tarafından gercekleştirilen kontrollü darbe girişimi iddiası yeni delillerle kuvvetleniyor. MİT’in geçen hafta Adil Öksüz’le ilgili yaptığı basın açıklaması önemli bir ayrıntıyı da açığa çıkardı. MİT basın açıklamasında ByLock verilerinin Mayıs 2016 tarihinden itibaren adli makamlarla paylaşıldığını açıkladı. Hukuksuz soruşturmaları yürüten merkezlerden biri olan Ankara Başsavcılığı kaynakları ise MİT’in açıklamasıyla talimat alan merkez konumuna düşünce açıklama yapmak zorunda kaldı: “O tarihte bize MİT’ten ByLock kayıtları gönderilmedi. Biz ByLock’u 15 Temmuz’dan sonra öğrendik” dedi.

Bu çelişki ise akıllara, “ByLock verileri savcılık ve Emniyet’le paylaşıldıysa 15 Temmuz darbe girişimi neden önlenmedi ya da önlem alınmadı?” sorularını akıllara getirdi. Diğer yandan MİT özellikle 15 Temmuz’dan sonra adliyelere giderek bylock’la ilgili hakim ve savcılara bilgilendirme yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu durum MİT’in yargıya talimatı olarak değerlendirilmişti.

Cumhuriyet’in haberine göre, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) geçen hafta Adil Öksüz’e ilişkin yaptığı açıklamada ByLock verilerinin Mayıs 2016 tarihinden itibaren adli makamlar, güvenlik birimleri ile eşzamanlı paylaşıldığı iddiası soru işaretine neden oldu. Ankara Başsavcılığı kaynakları, “O tarihte bize MİT’ten ByLock kayıtları gönderilmedi. Biz ByLock’u 15 Temmuz’dan sonra öğrendik” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adil Öksüz’le ilgili iddiaları üzerine MİT, 6 Nisan günü açıklama yaparak, Öksüz’ün kendilerine çalışmadığını iddia etmişti. MİT, bununla da yetinmeyerek, “ByLock programının çözülmesi, F…/PDY’nin çökertilmesinde, ilişki ağının deşifre edilmesinde ve mensuplarının devletten ayıklanmasında kullanılan önemli kaynaklardan biridir. İstihbari çalışmalar neticesinde elde edilen ByLock’a ilişkin tespitler, Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalışmaya konu ham verilerle birlikte adli makamlar, güvenlik birimleri ve diğer ilgili makamlarla eşzamanlı olarak paylaşılmıştır” demişti. Ancak ByLock ile ilgili bölüm, kafaların daha da karışmasına neden oldu.

ByLock soruları

MİT’in ByLock verilerinin Mayıs 2016’dan savcılık ve Emniyet’e gönderildiğini belirtmesi, bazı soruları gündeme getirdi:
* ByLock verileri savcılık ve Emniyet’le paylaşıldıysa 15 Temmuz darbe girişimi neden önlenmedi?
* Bu verilerde adı geçen askerler 15 Temmuz öncesi neden gözaltına alınmadı?
* 15 Temmuz darbe girişimine kadar hazırlanan iddianamelerde ByLock’tan neden bahsedilmedi?

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin